Prut Delphin Etna Next gen

Zařazení: Pruty, Delphin
Určeno pro: kaprařina


Pokud si dobře vzpomínám, pruty Etna značky Delphin jsou na trhu už od roku 2012 a za tu dobu si získaly velmi mnoho příznivců. V letošním roce přichází na trh nová generace prutů Etna, která má navazovat na úspěch první generace. Tyto pruty jsou k dostání v osmi variantách. Mně se na testování dostaly trojdílné pruty s délkou 360 cm, tedy 12 stop, ve třech variantách, 2,75 lb, 3 lb a 3,25 lb.


Blank je z 24T karbonu, který se používá krom jiného například na rámy cyklokrosových kol. Vyznačuje se houževnatostí a odolností. Oproti předešlému blanku byl upraven podíl pryskyřice. Průměr blanku je u rukojeti 13,5 mm. Blank má plně parabolickou akci. Typickou tmavě vínovou barvu předešlé verze si prut zachoval, ale změnil se vzhled vzoru pod lakem na blanku. Ten je teď velmi neobvyklý oproti předešlému kostkovanému vzorku.


Spojky prutu jsou trnové, zesílené vyvázáním na obou stranách spoje. Prut ve spojkách má navíc vrstvou karbonu jiné struktury, která zajišťuje vetší pevnost ve spojích při zachování ohebnosti blanku.


Prut je osazen celkem šesti dvoupatkovými očky SIC. Třílibrová a 3,25lb verze prutu má 50mm náběhové očko a 17mm špičkové očko. Verze s testovací křivkou 2,75 lb má očka o něco menší. Rozmístění oček je u všech tří verzí stejné, na dílu s navijákem není žádné očko, na prostředním dílu jsou dvě a na špici jsou čtyři. Náběhové očko je téměř až v půlce prutu, tedy skoro metr před navijákem. Vyvázání oček je černé s jednou tenkou červenou linkou a je přelakováno silnou vrstvou bezbarvého laku.



Rukojeť je velmi dlouhá, čímž se vyznačovala i předchozí generace Etny. Celková délka rukojeti je 73 cm. Díky tomu se dá do prutu pořádně „opřít“, ale menším rybářům může dlouhá rukojeť vadit při manipulaci. Rukojeť je dělená, je z EVA-pěny, na horní straně u sedla navijáku je v rukojeti vybroušen název prutu ETNA. Na konci je rukojeť kuželovitě rozšířena pro lepší úchop při nahazování. Koncovka prutu je kovová s logem ETNA v černé barvě. Před rukojetí je stříbrný kovový kroužek a sytě červené vyvázání. Je zde i očko k zachycení háčku. Sedlo navijáku pojme všechny navijáky používané na kaprařinu, včetně těch opravdu velkých.



Pocitově jsou pruty obdobné jako předešlá verze, jeví se mi však měkčí, než je uváděná libráž, ale díky tomu jsem si více užil zdolávání i menších ryb. Také 3,25lb verze je při zdolávání příjemná. Při nahazování byl však u silnějších prutů znatelný rozdíl v síle prutu a házelo se snáze na větší vzdálenosti.


Prut je dodáván v plátěném obalu červené barvy.

Když to shrnu, nová generace prutů Etna navazuje na úspěch předešlé generace, přičemž došlo k vylepšení materiálu blanku a oček. Design byl a je velmi povedený a líbivý, typická barva těchto prutů je nezaměnitelná, a jak se rozzáří na slunci, je nádhera. Zpracování prutu a použité materiály jsou na velmi dobré úrovni a za dobrou cenu. Poměr ceny a výkonu je u těchto prutů asi největší devizou. Další velkou výhodou je široká paleta nabízených variant tohoto prutu, protože osm variant jednoho prutu se jen tak nevidí: délky 300-390 cm, testovací křivka 2,5-3,5 lb a dvojdílná i trojdílná verze. Drobným negativem je vyšší hmotnost prutu, ale kaprové pruty nemáme celý den v ruce, proto to není nijak podstatné.



Technická data
Dostupné modely:
300 cm/2,50 lbs/dvoudíl, 300 cm/3,00 lbs/2díl., 360 cm/2,75 lbs/2díl., 360 cm/3,00 lbs/2díl., 360 cm/2,75 lbs/3díl., 360 cm/3,00 lbs/3díl., 360 cm/3,25 lbs/3díl., 390 cm/3,50 lbs/3díl.

 
Klady a zápory
velmi dobrý poměr ceny a výkonu
líbivý design
vyšší hmotnost
delší rukojeť může menším lidem vadit
Odkazy
O značce

Výrobce: Delphin, Slovensko

Dodavatel: Distributor pro ČR a SR - MOSS.SK

O autorovi recenze: Jiří Jakeš, rybaří od roku 1992, vystudoval obor rybář na Střední rybářské škole v Třeboni a nástavbové studium podnikání v oboru na téže škole. Poté pracoval dva roky na rybí líhni a od roku 2007 pracoval jako redaktor magazínu Kapr, který později (2009-2012) vedl jako šéfredaktor. Od jara 2012 je redaktorem rybářského serveru MRK.cz. Od roku 2014 je členem výboru a hospodářem MO Most.

 
Autor: Jiří Jakeš, 11.6.2017

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.