Feeder Delphin Magma II

Zařazení: Pruty, Delphin
Určeno pro: feeder

Když jsem koncem roku 2012 dělal recenzi na prut Delphin Magma Light feeder, od začátku mi bylo jasné, že si tento prut díky svému zpracování a ceně najde spoustu příznivců. Byl jsem už tenkrát zvědavý, jestli a jak se bude tento prut dál vyvíjet. Dnes mám před sebou druhou generaci tohoto oblíbence.


Na první pohled se nový model příliš nezměnil, protože byla zachována typicky vínově červená barva tohoto prutu, což je podle mého názoru dobře. Zachoval si tak svou identitu a snadnou rozpoznatelnost. Pod lakováním je opět dobře vidět i zpevňovací punčochu, která má oproti předešlému modelu jiný, jemnější reliéf, což dělá prut jakoby trošičku tmavší. Barva vyvázání i typ oček zůstaly stejné, stejně jako materiál blanku. Jestli je pro někoho tohle zklamáním, mohu vás ujistit, že pro mě ne. Právě naopak. Není přece nutné měnit něco, co skvěle funguje, a že to funguje, prověřilo několik let bezproblémového provozu tohoto prutu v praxi.

Rukojeť a sedlo navijáků zůstávají také stejné, ale rukojeť viditelně zeštíhlela, což je příjemné, zejména u nejlehčích prutů nové řady.


Podstatné je, že se produktová řada tohoto prutu rozrostla o nové modely. Zahrnuje teď celkem osm modelů, z nichž jsem si mohl dokonale vyzkoušet tři. Prut Light v délce 300 cm s odhozem 90 g, model Duo s proměnnou délkou 330-390 cm s odhozem 100 g a model Medium v délce 360 cm s odhozem 120 g.


Všechny pruty stejně jako předešlé modely disponují velkou silou a jsou výrazně naddimenzované při srovnání se stejně označenými modely jiných značek. Už u předešlé řady bylo zjevné, že pruty Magma nejsou určeny k vysloveně rychlému, delikátnímu a jemnému lovu drobných ryb, nýbrž že se jedná o pruty určené ke každodennímu lovu s těžšími krmítky a ke zdolávání těžších ryb.


Magma druhé generace je stejný dříč. Vyznačuje se silovým blankem odolným vůči hrubšímu zacházení, ale přesto si zachovává velkou citlivost a příjemný pocit ze zdolávání velkých i menších ryb. Příjemnému pocitu výrazně, až neuvěřitelně napomohlo právě zeštíhlení rukojeti.


Pruty jsou tradičně hodně tuhé ve své spodní části, což je potřebné při nahazování těžších krmítek, protože blank pak nemá snahu se nějak kroutit a prut je pak schopný házet daleko a přesně. Akce je soustředěná spíše do poloviny než do horní třetiny prutu, čímž vzniká příjemná zdolávací akce. Pruty jdou pod tlakem téměř do paraboly, ale to musíte zvláště u silnějších modelů skutečně hodně přitlačit.


Například model Medium, který lze považovat za klasiku mezi feederovými pruty, má velmi citlivě vybalancovanou akci. Je sice trošku těžší do ruky, což je cena za jeho 120g odhoz, který většina výrobců nabízí až u prutů označených jako Heavy, ale krmítka typu method feeder s ním můžete snadno házet až do vzdálenosti 80 metrů, ti šikovnější i dál. Za dlouhé hody u všech prutů Magma II vděčíme nejen jejich silným blankům, ale i velkým očkům, kterými disponují také špičky, což není tak úplně zvykem. Velká očka mají i pruty Light, a to včetně oček na špičkách.


Novinkou jsou dva modely s prodlužujícími díly, konkrétně model Duo 300-360/90 g a model Duo 330-390/100 g. Klasický model 330 už nebude v gramáži 100 g ale 90 g, což je naprosto dostačující, a na první pohled je viditelné, že blank hezky zeštíhlel. Modely s prodlužujícím dílem jsou přínosem zejména pro rybáře, kteří střídají vody a nechtějí si kupovat další prut. Osobně jsem byl zvědavý na model 330-390 cm, neboť právě zde bývají velké rozdíly v akci, když nasadíte prodlužující díl. Obvykle je prut při plné délce hodně měkký, což pak odporuje jeho využití na větších tekoucích vodách. I tento prut přirozeně „změkne“, ale ne natolik, aby ho to naprosto degradovalo, což se často stává. V tomto případě je prut na tekoucích vodách úplně v pohodě, a pokud použijete jeho plnou délku na vodě stojaté, můžete si polepšit několika cennými metry navíc při odhozu.


Měl bych upozornit, že prodlužující díl má očko, takže prut nelze prodloužit nebo zkrátit během lovu, a spodní díl očko nemá.

Špičky jsou dlouhé 50,5 cm a u všech modelů, které jsem zkoušel, jsou špičky zaměnitelné. Každý prut má pět špiček, které jsou označené jen barevně.

Nejměkčí je žlutozelená, následuje oranžová, zelená a bílá. Kromě nejtužší bílé, která je grafitová, jsou špičky laminátové. Nejměkčí žlutozelené, které jsou nejvíce náchylné na zlomení, jsou dvě, což je určitě dobře.


Těžko špičky označit gramy, ale můžete si být jistí, že je jimi pokryto to nejjemnější chytání až po těžký lov na proudné řece. Nejměkčí špičky mají akci spíše v horní třetině, u tužších se pak jejich akce posouvá níž, takže všechny velmi dobře hlásí i jemné záběry. Nejvíce času jsem strávil s krátkým třímetrovým modelem, protože jsem byl zvědavý na rozsah jeho možností. Musím říct, že mě nezklamal a užil jsem si s ním drobné ryby i pěkné kapry na malých vodách.


Tento lehký prut mě mile překvapil svou univerzálností, houževnatostí i citlivostí při lovu malých ryb i zdolávání kaprů. Delší 100g pruty mi pak dokázaly, že dovedou daleko házet, zejména když k nim použijete větší naviják, což doporučuji i kvůli lepší vyváženosti prutu. Korková rukojeť je příjemná, viditelně zeštíhlela a spodní část rukojeti vyrobená z přírodního kaučuku a korku doplněná hliníkovým dorazem je rozhodně pohlednější než původní verze. Určitě ji oceníte nejen pro příjemný úchop, ale i její odolnost. Také spojky prutu doznaly změn. Jsou zesíleny speciální vrstvou karbonu, takže jsou pevnější. Na uhlazených křivkách prutu to ale nic nezměnilo, což je velkým plusem. Celkově všechny proutky malinko „zhubly“, ale rozhodně ne na úkor kvality. Proto hodnotím novou generaci Magmy velmi příznivě a jsem rád, že se ukázalo, že není třeba žádného brutálního zásahu do celkového konceptu, abychom se posunuli o kus dál.

Tyto pruty budou v prodeji od poloviny června.

Technická data
Parametry prutu Light v délce 300 cm
Počet dílů:
3 + 5 špiček
Očka:
prut je osazen čtyřmi kvalitními dvoupatkovými očky SiC a jedním jednopatkovým, na špičce je dalších pět jednopatkových oček
Průměr koncového očka:
5 mm
Průměr náběhového očka (první od navijáku):
19 mm
Počet oček:
10, včetně oček na špičce
Počet špiček:
5, délka špiček 50,5 cm: 4x sklolaminát, 1x grafit
Průměr špiček:
2,8 mm
Průměr blanku u sedla navijáku:
12 mm
Typ spojek:
trnové
Materiál blanku:
Carbon 24T se SQUARE punčochou pro zpevnění
Odhozová hmotnost:
90 g
Design a kvalita zpracování blanku:
vínově červený, blank lakovaný, zpevněný SQUARE punčochou, vyvázání bez vad ve vysoké kvalitě
Hmotnost prutu:
213 g včetně špičky
Rychlost blanku:
středně rychlý, s akcí v polovině
Materiál rukojeti:
korek
Sedlo navijáku:
šroubové se šroubením zdola
Přepravní délka:
105,5 cm
Obal prutu:
pevná nepromokavá textilie
Celková délka rukojeti:
55 cm
Průměr rukojeti:
2,4 cm
Poměr kvality a ceny:
jako vždy velmi příznivý

 
Klady a zápory
výběr z mnoha modelů
dobré zpracování
větší počet špiček
výborný poměr cena a výkonu
trošku vyšší hmotnost
Odkazy
www. moss.sk
Ceny produktu Feeder Delphin Magma II srovnáte na Zboží.cz
O značce

Výrobce: Delphin, Slovensko

Dodavatel: Distributor pro ČR a SR - MOSS.SK

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 16.5.2017

Hodnocení uživatelů

magmaman - Profil | St 7.4.2021 8:13:48

plusy :
hodne lehký prut
hezká barva a provedení
oceňuji velká očka na špičkách
MÍNUSY :
špice se hodne lámou obzvlášte ultra light
ZA MNĚ 5 HVĚZD