Tubertini Concept Feeder Sea

Zařazení: Pruty, Tubertini
Určeno pro: feeder

Pruty Tubertini se na náš trh vracejí po mnoha letech a troufám si říci, že minimálně ty feederové zamotají hlavu nejednomu nadšenci. Prohlédl jsem si naživo velkou část jejich nabídky a vybral si několik prutů, které vám v následujících recenzích představím.


Prvním z nich je Tubertini Concept Sea - v mém případě v délce 3,6 metrů a ohebnosti medium-light. Tento prut je původně určen pro italský trh a jejich styl chytání menších ryb na feeder na moři v přístavech a uzavřenějších mořských zátokách (viz video níže). Pro nás asi těžko představitelné, ale faktem je, že se jim povedlo udělat prut, který je fantastický i pro naše sladkovodní chytání. Chvíli mi to trvalo, přecejen prut určený na moře a ještě s takovým divokým designem, ale pokud se přes tohle přenesete, tak máte neuvěřitelný prut pro naše sladkovodní chytání. Jeho hlavní působiště jsou stojaté a mírně tekoucí vody, kde si vystačíte s krmítky do 60 gramů. Dokáže hodit 50 gramové krmítko s návnadou na 50 metrů, nebo s pletenkou menší 40 gramové přes 60 metrů. Přitom je to "nahoře" velmi jemný prut.

S návazcem kolem 0,12 se bude prut při zdolávání ryby ohýbat téměř jen v nejjemnější horní třetině, s návazce 0,16 je největší ohyb v prostřením dílu prutu. Spodní třetina je tvrdá a dává prutu sílu při nahazování. Je to takový mix light prutu nasazeném na heavy spodku. Díky nízké hmotnosti ale až do nahození pokládáte prut za regulérní light/medium. Jakmile ale na prut dáte těžší krmítko (50g) a nejlépe i nejtvrdší špičku a zkusíte si hodit "co to dá", tak až pak zjistíte, co v takovém prutu je. Aspoň já to ani po těch letech bez takového ostrého testu jen tak po prvním suchém protřepání nepoznám.

Prutu nesmírně pomáhají velká očka s kovovou výplní. Nebudu se pouštět do rozboru, z čeho vlastně jsou udělána (titan?), ale jsou velká, a přitom lehká. Těžká očka ničí akci jemných prutů - zejména na tenkých a měkkých špičkách. Jestli tento materiál vydrží alespoň to co keramika, zejména při použití pletených šňůr, to si zatím sám netroufám hodnotit, ale výrobce tvrdí, že ano. Kovová očka se již delší dobu používají na prutech na sumce, kde jsou nároky na pevnost řádově větší.

Velká očka oceníte nejen pro delší nahazování, ale i při použití šokových návazců např. před kmenovou pletenkou. Bežná očka na špičce mají vnitřní průměr 2 mm (všechna na špičce), zda máte 3 mm a koncové očko dokonce 3,3 mm. Jasně že tohle není prut pro nějaké extrémní nahazování, ale zkrátka vám to pár metrů přidá a můžete proto použít jemnější prut než jste třeba zvyklí. Díky tvrdému spodku prut při náhozu nikam neuhýbá, nekroutí se pod rukama a pomáhá vám udržet směr.

Perfektní blank a perfektní očka dělají z prutu nádherně fungující nástroj. Ale teď k negativům. Prut není žádný krasavec, to je nutné napsat. Nebo alespoň neumím ocenit vkus italského designera, který navrhoval sedlo navijáku, celé držadlo a barvy prutu nad držadlem. Nic z toho není důležité pro chycení ryby, ale chybí ten pocit radosti z použítí krásné věci.


K prutu jsou dodávány 3 špičky, všechny se zmíněnými kovovými očky. Konce špiček jsou nabarveny žlutočernými pruhy, což je pro tuto značku u feederových prutů typické. Špičky jsou všechny stejně dlouhé a mají označení 0,75, 1 a 1,5 unce. Všechny tři jsou pro tento prut dobře použitelné, což nebýva hlavně u nejtvrdší špičky vždy pravidlem (u mnoha prutů je nejtvrdš í špička nesmyslně tvrdá). Špičky mají dlouhý ohyb ("parabola") a to mi vyhovuje - tuhost špičky roste s ohybem pomaleji, než když se ohýbá jen koneček špičky.

Zmínil jsem, že prut dokáže házet 60g krmítka, a to je tak akorát do proudu tak silného, aby mělo smysl nasadit nejtvrdší špičku. Ještě nějaká tvrdší špička by neměla smysl i proto, že už by se v proudu stejně ohýbal prut až pod špičkou. Opakuji, je to prut medium/light a jeho použití na proudnějších vodách je sice možné, ale kvůli tomu si jej asi nebudete kupovat.

Při transportu je prut s nasazenou špičkou rozložen na 3 stejně dlouhé díly.

Jen s ohledem na "výkon" jde o prut v hodnotě 4-5 tisíc, pultová cena je přitom jen 2799 Kč. Špičky seženete za 279 Kč a u nich určitě popřemýšlejte, jestli vám nesednou i do vašich jiných prutů.

Z mého pohledu je Tubertini Concept Sea prut prot příznivce jemnějšícho stylu chytání na feeder a pro závodníky, kteří potřebují více prutů pro mnoho různých situací, často po dvou kusech od každého. Typické "závodní" revíry mohou být např. Lužnice v Nových Dvorech (30g krmítko 20-45 metrů od břehu), Labe ve Veletově (45g krmítko v půlce řeky) a všechny stojaté vody, kde se chytá jemně a "na přesnost" do 50 metrů.
Video - Tubertini Concept Feeder Sea

Technická data
Průměr blanku nad rukojetí:
13,3 mm
Vnitřní průměr oček:
na prutě 17,3 až 4,0 mm, na špičce 3,3 až 3 mm
Špičky:
3 kusy - 0,75oz, 1oz, 1,5oz - délka 550 mm - průměr 2,2 mm
Počet oček:
8+6
Přepravní délka:
126 cm

 
Klady a zápory
velmi lehký prut
velký průměr oček
skvělá kombinace měkkého prutu, který zároveň umí házet
všechny 3 špičky jsou použitelné
neatraktivní vzhled
Odkazy
O značce

Výrobce: Tubertini, Itálie

Dodavatel: JOPA MB, s.r.o.

O autorovi recenze: Martin Maťák rybaří od roku 1985. V roce 1996 vytvořil MRK.cz a dodnes je jeho spolumajitelem a šéfredaktorem. Je autorem mnoha článků a rybářských videí. V letech 2012, 2013 a 2016 vyhrál I. Ligu LRU - feeder.

 
Autor: Martin M., 28.4.2017

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.