Free Spirit – Multi feeder CTX 12ft/10ft

Zařazení: Pruty, Free Spirit
Určeno pro: feeder

Jsou značky prutů, které u nás vládnou, a zná je většina rybářů, a pak se čas od času objeví něco, co zná jen hrstka zasvěcených nadšenců.


Anglická firma Free Spirit požívá velmi dobré pověsti nejen doma, ale po celé Evropě. Nabízí pruty k lovu kaprů, dravých ryb, pruty na plavanou i feeder a také cestovní verze různých prutů. Blanky jsou vyráběny z vysoce kvalitního grafitu z Koreje a na rukojeti je použit ten nejlepší korek.


Blanky jsou štíhlé, velmi lehké, tenké, silově velmi dobře vybavené a neuvěřitelně rychlé, přesně v duchu současného trendu. Vysoký podíl ruční práce, kvalitní zpracování a použité materiály navyšují cenu těchto prutů, avšak tyto peníze nejsou rozhodně vynaložené zbytečně, protože za ně dostanete něco, co se vám bude skutečně líbit a velmi dobře sloužit.


Free Spirit patří už řadu let k absolutní špičce mezi výrobci kaprových prutů a se svými feederovými pruty nijak nezaostává. Hlavním důvodem je kvalita. Typický pro pruty Free Spirit je dokonalý nelakovaný matný povrch blanku a precizní zpracování. Tyhle pruty vypadají i po mnoha hodinách a letech u vody stále jako nové. Feederové pruty jsou postaveny na nových blancích CTX, díky čemuž jsou rychlé, přesné a lehké. Už rok mám v užívání prut Multi Feeder CTX 12ft/10ft. Je to krásný, rychlý prut, který se dá ze 306cm pomocí vsuvného dílu snadno prodloužit na 368cm. Bohužel ne bez nutného odstranění koncové sestavy, protože vsuvný díl má očko.


Tento prut je pro mě jeden z těch, na které si člověk nemusí zvykat. Prostě jsem navázal koncovou sestavu, párkrát nahodil a okamžitě mi sednul. Proutek si na nic nehraje a nic před vámi netají. Chová se tak, jak si představujete, že se dobrý prut chovat má. Hází snadno, daleko a přesně.


Nijak se nekroutí pod větším těžším krmítkem, a když se do něj opřete, on vaši energii ochotně předá dál, bez náznaku nějaké nelibosti. Je to totéž, jako se silným autem. Od něho očekáváte, že když sešlápněte plyn, auto se ochotně a svižně pohne dopředu, aniž by ztrácelo výkon. S tímto prutem je to totéž. Když házíte pohodlně a přesně do střední vzdálenosti a pak se rozhodnete, že hodíte o pořádný kus dál, stačí se do prutu jen víc opřít a ono to tam bez problémů poletí, aniž by prut nějak úpěl.


Prut je bezvadný jak na stojaté tak tekoucí vody a klidně mohou být i rychlejší. Výrobce sice neudává odhozovou hmotnost, jen maximální nosnost vlasce, což je 10lbs. Já jsem si ji stanovil na 80g. Když naplním 60g krmítko, můžu se do prutu opřít, co to jde. Prut výborně obstál díky svému tuhému blanku, jehož akce je soustředěna především v horní třetině. Pod tlakem se prut pozvolna ohne do poloviny, a pak má ještě dál maličkou rezervu. Dolní část, zvláště pak s nasazeným prodlužovacím dílem je hodně tuhá. Prut se do akce zapojuje postupně a plynule.


Já si ho oblíbil hlavně v jeho krátké verzi, ale nemám k němu výhrady ani v kompletu s prodlužujícím dílem. Díky tomu, že je hodně tuhý, prut s rostoucí délkou nijak výrazně neměkne. Já chytám hlavně na menších vodách, ale v delší variantě mi byl velmi dobrým pomocníkem na větších řekách i na vodách stojatých hlavně tam, kde jsem potřeboval hodit o kus dál. Ovšem i s kratší verzí se dá lovit poměrně daleko, protože rychlý blank dovoluje velmi rychlé zaseknutí, když je třeba.


Prut se skládá z rukojeti, na kterou nasadíte dolní díl, horní díl a špičku. Pokud je to zapotřebí, nasunete na rukojeť nejdříve prodlužující díl. Očka prutu jsou poměrně malá, ale pevná a lehká. Vyvázaná jsou v absolutní rovině.


Co se špiček, důležité součásti prutu, týká, jsou tři. Odstupňovány zřetelně, avšak bez popisků. Když je mám srovnat s jinými špičkami a těmto přiřadit nějaké hodnoty, bylo by to 0.75, 1.5 a 2.0oz. Nejměkčí špička je laminátová a všechny tři mají celkem jasně vymezenou akci. Ohýbají se do své poloviny. Hlásí přesně a obstojí jak při velmi jemném lovu, tak lovu pod tlakem na silněji tekoucí řece.


Prut je ideálním nástrojem k lovu všech kaprovitých ryb, včetně středně velkých kaprů a parem. Je tudíž vhodný nejen pro běžný lov, ale mohu ho doporučit každému, kdo se zabývá soutěžním lovem. Jeho rychlost a všestrannost je skutečně skvělá.


Prut je dodáván v nepromokavém obalu, kam se dá uložit i s připevněným navijákem a transportovat v „nerozložené“ krátké variantě. Špičky mají vlastní tubus a k prutu jsou navíc dodány speciální chránítka, aby konce prutu někde nedošly k újmě během přepravy.

Proutku se nedá z mého pohledu absolutně nic vytknout. Jsem s ním spokojen a odchytal jsem s ním spousty hodin. Největší zdolanou rybou je zatím téměř 80cm dlouhá parma a pár kaprů okolo osmi kilogramů. Žádnou z těchto ryb jsem nechytal cíleně, ale byly ulovený při lovu jiných ryb. Jestliže hledáte kvalitní prut pro širší využití, tohle je velmi dobrá volba a patří k tomu nejlepšímu na našem trhu.



Technická data
Počet dílů:
4 + 3 špičky
Očka:
prut je osazen kvalitními jednopatkovými očky SiC
Průměr koncového očka:
2 mm
Průměr náběhového očka (první od navijáku) krátká verze:
11 mm, dlouhá-15 mm
Počet oček:
krátká verze -13, s prodlužujícím dílem 14, včetně oček na špičce
Počet špiček:
3, délka špiček 53.5 cm. 1x sklolaminát, 2x grafit,
Průměr špiček:
2.8 mm
Průměr blanku u sedla navijáku:
12 mm
Typ spojek:
převlečné
Materiál blanku:
grafit 40T s Bi-Axis páskou pro zpevnění
Odhozová hmotnost:
80 g
Design a kvalita zpracování blanku:
černá barva s tmavým vyvázáním. Blank broušený, nelakovaný, zpevněný páskou, vyvázání bez vad ve vysoké kvalitě
Hmotnost prutu:
162 g krátká verze, 206 g dlouhá verze (bez špiček)
Rychlost blanku:
blank rychlý, s akcí v horní třetině
Materiál rukojeti:
EVA+ korek
Sedlo pro naviják:
šroubové se šroubením zdola, Fuji VSS16
Přepravní délka:
103 cm (nejmenší možná)
Přepravní délka sestavené krátké vrze:
161 cm
Obal prutu:
pevná nepromokavá textilie
Celková délka rukojeti:
53 cm
Průměr rukojeti:
2 cm
Poměr kvalita a cena:
prut patří do vyšší cenové kategorie. Kvalita odpovídá ceně. Jeho cena se pohybuje do 5000,- Kč.

 
Klady a zápory
volitelná délka
rychlý blank
citlivé špičky
perfektní zpracování
široká využitelnost
očko na vsuvném dílu
Odkazy
O značce

Výrobce: Free Spirit, Velká Británie

Dodavatel: Mikbaits, Podlázky 110, 293 01 Mladá Boleslav

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 30.3.2017

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.