Fin-Nor Tidal T 595

Zařazení: Navijáky, Fin-Nor
Určeno pro: sumcařina, mořský rybolov

Pokud budete hledat silný naviják na sumce a přitom do něj nebudete chtít investovat velkou sumu, protože lov sumců není zrovna vaše specializace, přesto ale budete chtít něco, co skutečně vydrží, vyzkoušejte FIN-NOR TIDAL T 595. Tento naviják špičkové kvality je perfektní bezporuchový stroj s úžasnou silou a lze ho využít i při rybolovu na moři.


Kvalita, odolnost a výkon tohoto navijáku jsou dány především materiály použitými při výrobě, extra silnými převody a velkou brzdnou silou, které je zapotřebí při zdolávání velkých ryb. Tidal T 595 je modelem roku 2016 a bezpochyby si zaslouží pozornost. Svým vzhledem nijak zvlášť nevystupuje z řady, ale svými vlastnostmi v dané cenové kategorii zcela jistě.


Už na první pohled si u decentně černého navijáku s modrostříbrnými aplikacemi na cívce musíte povšimnout robustní cívky. Je poměrově spíše nižší a širší než vysoká a sedí na krátké silné ocelové ose. Díky tomu, že je silná a krátká, ji hned tak něco nevychýlí. Cívka je hliníková a její střed je potažený gumovou protiskluzovou podložkou. Střed cívky vyplňuje sada kovových a karbonových podložek. Je jich celkem pět párů, navíc horní a dolní podložka a mechanismus cvrčku. Všechno je silné, pevné a cívka působí skutečně uklidňujícím dojmem. Výrobce uvádí brzdnou sílu 45 lb, což je téměř dvacet a půl kilogramu. Bohužel klip na cívce je až titěrně malý a silnější průměr vlasce nebo šňůry v něm nedrží. Kapacita cívky je 400/0,45 mm vlasce.


Rotor i tělo jsou z duralu, což ocení většina z nás. Samozřejmě se to odrazí na hmotnosti, ale u takovéhoto navijáku prostě musíte počítat s tím, že něco váží. Hmotnost této mašinky je 745 g bez návinu.

Rotor je vybavený pevnými zámky proti samovolnému překlopení řadiče a překlápěč funguje bezproblémově v každé poloze. Je ale poměrně hlučný. Rolnička z nitridu titanu je široká a masivní a šňůra do ní z oblouku řadiče zapadá spolehlivě.


Poměrně malé tělo navijáku ukrývá velmi silné nerezové převody s dvourychlostním oscilačním systémem. Ten je nutný pro spolehlivé ukládání vlasce nebo šňůry, která může být při zdolávání pod velmi silným tahem. Chod je hladký, a i když je převod trošku vyšší - 4,9 : 1 -, naviják má obrovskou sílu. Na jedno otočení kličky navíjí díky velké cívce 120 cm vlasce.


Líbí se mi, že tento naviják je postavený skutečně účelně, jednoduše a bez zbytečností. Hladký chod zajišťuje pět ložisek včetně jednoho jednocestného na rotoru a ložiska jsou přesně tam, kde mají být. Na navijáku nenajdete žádné zbytečné vůle, nic nešustí.
Velkou kličku sklopíte tak, že ji nejdříve několikrát otočíte do protisměru. Nemusíte povolovat žádnou matici na protilehlé straně kličky. Z těla navijáku ji kompletně vytočíte a vyjmete po šesti otáčkách. Madlo z tuhé gumy je přiměřeně velké navijáku a dobře padne do ruky.

Naviják FIN-NOR TIDAL T 595 působí docela stroze, ale jeho silná stránka je ukryta jinde než v jednoduchém, ale účelném designu. Vše je podřízeno funkčnosti a spolehlivosti. Přesná práce, robustnost, kvalitní materiály. To dělá tento naviják tím, čím je.


Silnou stránkou tohoto navijáku je především jeho využitelnost, která je skutečně velká. Dá se úspěšně používat k lovu sumců ze břehu, například se splávkem nebo na položenou či pomocí bójek, a také z lodi, například při lovu na vábničku. Velmi dobře se dá využít také při lovu větších mořských ryb, například s živými nástrahami nebo kusy rybího masa.

Velikost tohoto navijáku a jeho hmotnost je přijatelná i pro delší lov, kdy držíte prut s navijákem v ruce, což se týká především mořského rybolovu.


Naviják jsem měl k dispozici po celou sezónu 2016 a neshledal jsem na něm nic, co bych mu mohl vytknout kromě hlučného překlopení - které mně osobně nevadí, protože jsem zvyklý překlápět oblouček zpět rukou - a příliš malého klipu na cívce - který v tomto případě nevyužívám.

Navíjení je přesné, vůle v podstatě žádné. Síla díky převodu a velké kličce je více než dostatečná pro pohodlné stažení těžkých zátěží nebo celých montáží s bójkami a podobně. Vzhledem k velké brzdné síle navijáku je třeba volit pro lov i přiměřeně silný prut.


Brzda navijáku je citlivě nastavitelná a poměrně krátká. Z maximálního utažení se do úplně volného povolení cívky dostanete po celých dvou otáčkách horní matice brzdy, což je celkem pohodlné a rychlé. Dobrou vychytávkou je gumová protiskluzová podložka na cívce, která zajistí, že se vám při silovém zdolávání nebude protáčet návin vlasce nebo pletenky na cívce.


Celkově hodnotím naviják jako velmi povedený. Vzhledem k ceně představuje skutečně skvělý poměr ceny a výkonu. To, co hodnotím jako jeho mínusy, jsou v podstatě jen nepodstatné drobnosti. Cena na našem trhu se pohybuje do částky 3 800 Kč.
Technická data
Velikost:
95
Hmotnost navijáku:
745 g
Tělo a rotor navijáku:
dural
Oscilační systém:
dvourychlostní
Počet ložisek:
5
Převody:
nerez
Návin vlasce na jedno otočení kličky:
120 cm
Rolnička:
nitrid titanu
Brzda:
přední s kovovými a karbonovými disky
Cívka:
hliník kovaný za studena
Kapacita cívky:
400/0,45 mm
Brzdná síla:
45 lb
Náhradní cívka:
není
Klička:
sklopná s velkým madlem
Zarážka zpětného chodu:
není

 
Klady a zápory
kvalitní zpracování
kovové tělo a rotor
silný převod
silná brzda
velmi příznivá cena
malý klip na cívce
hlučný překlápěč
Odkazy
O značce

Výrobce: Fin-Nor, USA

Dodavatel: Zebco Europa GmbH, Elsterbogen 12 - 14, 21255 Tostedt, Německo

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 22.3.2017

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.