Staré říční rameno o rozloze 4 ha s obsádkou velkých kaprů, amurů, línů a také duháků a dravých ryb. Detaily najdete v rubrice Soukromé revíry.

Velký Přelov

Datum lovu: 8.5.2008
Čas lovu: 9:00 - 20:00

VIDEO

36.9 MB

      Po delší odmlce vám přináším další "exkurzi" na jeden ze soukromých revírů. Tentokrát volba padla na Velký Přelov nedaleko Hradce Králové.
     
      K vodě jsem přijel před devátou ráno. Břehy byly zaplněny kapraři, tak 20 kousků určitě. Prohodil jsem pár slov se správcem, zeptal se ho, jak to bere, kde jsou nejlepší místa a kam by mi doporučil jít si sednout. Na výběr jsem moc neměl - mohl jsem se sice usadit na "VIP" místu u základny, ale soudě podle tyčové bójky kousek od něj tam již vyváželi své udice rybáři z protějšího břehu a nechtěl jsem jim zakrmené místo plašit. Dalšími možnostmi byly buď zhruba střed revíru, kde nejsou chatky a bylo zde volno, nebo "forhont" hned u hráze. Nakonec jsem zvolil právě toto místo. Říkal jsem si, že zde moc rybářů asi nebude chytat, ryby zde mají klid a může to být takové to podceňované místo, kde se ryby schovávají do bezpečí.
      Na protějším břehu vzdáleném asi 40 metrů byl pletivový plot, což se mi zdálo jako ideální, protože zde nemůže nikdo chytat a ryby mohou být hned u břehu. Bohužel jsem si ve vysoké trávě nevšiml úzké pěšinky, která vedla ještě mezi plotem a vodou - později během dne ji několik pobíhajících dětí k mému "nadšení" využilo.
      Zakrmil jsem si místo asi jen 2 metry od tohoto břehu, hloubka zde byla mezi 1 a 3 metry - podle toho, jak jsem se na klesající svah trefil. Během prvních pár nahození jsem zjistil, že zde leží mnoho shnilého listí, trávy, větviček a dalších nečistot, které se obalují na olovo a háček. Po nahození jsem tedy nesměl vůbec s montáži posouvat, jinak by nástraha zapadla a nebo by se háček obalil listím.

      Chytat jsem začal asi v 10 hodin. Jeden prut jsem dal na těžko s pevnou montáží, 80g in-line olovem, asi 25cm návazcem, háčkem Mustad Ultra Sport velikost 10 a 3 zrníčky kukuřice.
      Druhý prut byl na feeder s průběžným spirálovým krmítkem, 50cm návazcem z vlasce 0,16 a háčkem vel. 10. Na něj jsem dal kukuřici nebo později namočenou granuli.
      Granulemi pro psy jsem i krmil. Jelikož jsou plovoucí, musel jsem si nejdříve pomoci vakuovací dózou na potraviny. Dal jsem do ní granule, vodu a odsál jsem vzduch. Ve vzniklém (skoro) vakuu granule začnou doslova pěnit, jak z nich uniká vnitřní vzduch. Stále ještě plavou, ale po srovnání tlaku po otevření dózy klesnou ke dnu. Vše je vidět na přiloženém videu.
      Granule jsou po této proceduře potápivé a tvrdé. Lze s nimi zakrmit nebo je dát jako nástrahu na háček. Jen je potřeba dávat pozor na to, že pokud je během asi deseti minut nezkrmíte, tak v průběhu svého měknutí do sebe zpátky nasají nějaký ten vzduch a budou opět plavat. Pro zakrmení je tedy potřeba připravit si vždy nové.
      První nahození přineslo brzy záběr - krásný hrčák na prut na položenou. Během prvních chvil jsem měl plné ruce práce a nestačil jsem ani zapnout kameru. To jsem udělal až později, když mi to ryba dovolila. Myslel jsem, že to bude kapr nad 80 cm, ale nakonec měl jen 65 cm. Krásný zdravý šupináč.

      Prut jsem opět nahodil a přehodil jsem i feeder, kde jsem místo kukuřice dal na háček měkkou psí granuli (v pohodě na něm vydrží půl hodiny).
      Nic se nedělo, ale na špičce feederu bylo vidět hodně drbanců od menších ryb (kolem břehu na hladině bylo vidět plno perlínků) a mezi tím i přejezdy od větších ryb.
      Jeden ze záběrů byl přece jen ostřejší, tak jsem ho zkusil seknout a skutečně tam bylo něco většího. Po chvíli boje ale ryba spadla z háčku, na kterém mi zůstaly jen dvě šupiny (viz video). Buď byla podseklá, nebo jak se jí vyháknul háček z tlamy, tak o ni ještě zavadil a vytrhl jí je z boku. Každopádně na videu je vidět, že jsem udělal při zdolávání chybu - během "pumpování" jsem sklopil prut moc nízko a v ten moment ryba učinila výpad. V této poloze prut příliš nepruží a ryba se z háčku vyřízla. Měl jsem držet prut více nahoru a zdolal bych ji.
      Pak delší dobu záběry nebyly žádné, pozoroval jsem však zdolání několika kaprů v okolí. Sám jsem chytl jen jednoho duháka na kukuřici. Pstruzi vyskakovali po celém rybníku, zřejmě jich tu bude opravdu dost.
      V 11:30 jsem měl konečně další záběr na feeder, opět na granuli a opět na svou velikost velmi silná ryba- šupináč 63 cm.
      Asi za 10 minut přišel další záběr, ale po divokém boji se ukázalo, že pěkný lysec kolem 70 cm má háček zapíchlý do boku těla, takže po zdolání šel bez focení rovnou do vody. Podseklé ryby nepočítám.
      Následovaly další dvě hluché hodiny. Pouze na feederu jsem měl jeden pořádný záběr, který však hned po záseku skončil utržením celé montáže. Musím si myslet, že tam byl nějaký uzlík nebo jinak oslabený vlasec, protože jsem při záseku téměř nic necítil. Převázal jsem tedy montáž na průběžku na zahnuté trubičce a zvolil jsem také tužší krmítko (30g), aby průběžka fungovala, jak má.
      To se ukázalo záhy jako správná volba v podobě dvou zdolaných kapříků kolem 55 cm. Tím to ale zase na dlouho skočilo.
      Další 3 hodiny jsem vytáhl jen 4 duháky. Granule, 3 kukuřice na vlasu, rohlíkové boilie - sežrali všechno. Jediným řešením byly tvrdé nástrahy (boilie a kaprové pelety), ale na ty nebralo vůbec nic. Možná jsem dělal chybu, že jsem moc krmil a přilákal si je na své místo. Vedle mne odpoledne přišla dvojice rybářů, kteří na splávek během chvíle chytli několik duháků a odešli domů na grilovačku. Tím jen ukazuji, že pstruhů zde bylo opravdu hodně a neváhali žrát ani v třímetrové hloubce nástrahy ze dna.
      Poslední záběr od kapra přišel opět na feeder někdy kolem osmnácté hodiny, ale protože před zapnutou kamerou spěchám a nechci zdolávání protahovat, zase jsem udělal tu stejnou chybu s prutem jako ráno, jen s tím rozdílem, že jsem kapra úplně utrhl. Moje blbost. Člověk potřebuje občas srazit na zem, aby věděl, kde jsou jeho meze, za které už by neměl jít.
      Odpoledne bylo na revíru dost rušno, střídali se zde rybáři, jezdily loďky a vozíky s vybavením sem a tam, dveře od aut mi bouchaly 10 m od místa, kam jsem nahazoval. Navíc, jak už jsem psal na začátku, párkrát se mi proběhly děti kolem plotu. Věřím, že tenhle flek by byl dobrej, ale ne dnes - za jasného bezvětrného dne, kdy ryby nejsou tak aktivní a potřebují svůj klid. Možná by se je dalo přesvědčit jemnějšími montážemi nebo měkčími nástrahami, ale oboje bylo kvůli duhákům nemožné.
      Celkové shrnutí: Na položenou jsem měl jen 2 záběry a myslím, že jsem mohl vyzkoušet více montáží a nástrah. Záběry přišly jen na kukuřici, moje masové boilie ani CLS pelety nechtěly. Na feeder jsem měl asi 7 záběrů od kaprů a nevím, co více bych měl změnit. Snad jen úplně vypustit sypké krmení lákající duháky a malé ryby, vnadit jen nemasovými peletami a na ty i chytat. Velkou chybou bylo asi i to, že jsem do krmení nasypal zbytek návnady po lovu parem, ve které byla rybí moučka - ta asi těm "kropenatým ploticím" chutnala nejvíc...
      Ale člověk je po boji vždy generálem. Když přijdete na nový revír, o kterém skoro nic nevíte, tak musíte počítat s tím, že se vždycky rybám do chuti netrefíte. Pro ponaučení to byl dobrý lov a ryby jsem nakonec také nějaké chytil. Domů jsem odjížděl s dobrým pocitem.

 

Martin M. - Profil, 9.5.2008

Diskuse k reportáži v Průvodci

Pallermo - Profil | St 16.5.2012 10:41:52

David >> prasne tak malo lidi

David - Profil | St 16.5.2012 9:38:57

TAk nic, už vím. Málo lidí.

David - Profil | St 16.5.2012 8:17:04

Pallermo >> Fakt? Z jakýho důvodu?

Pallermo - Profil | Út 15.5.2012 17:03:38

ccib >> zavody jsou zruseny

ccib - Profil | Po 14.5.2012 22:03:40

Pallermo >> jet tam ale tejdnu ,, zavody končej 20,5 kapri v poho 70-90 mám tam i 98

pytlak - Profil | Po 14.5.2012 21:56:25

mají na netu svoje stránky??nemůžu nic najít!!Vím že dříve to bylo na stránkách ZICA

Pallermo - Profil | Čt 26.4.2012 12:49:23

David >> ee ted ne treba za mesic dva

David - Profil | Čt 26.4.2012 12:21:09

Pallermo >> Bivak se dá postavit tam, kde nejsou chatky. Chatka 250 na den ( 4 postele), povolenka 330/den. Pokud chceš jet te´d někdy, tak jsou tam závody, tak si radši zavolej. Nevím přesně kdy.

Pallermo - Profil | Čt 26.4.2012 12:08:02

nekdo nejake info jak to tam je da se tam postavit bivak .? nebo je potreba chatka kolik je cena chatky povolenky atd diky smi se tam non stop atd

capr cib - Profil | Čt 2.2.2012 17:49:31

ja tam jezdí už delší dobu a mám tam 98 cm a spoustu kapru přes 90 cm tak pokud mám delší dobu pust tak rychlí vyblbnutí a větší počet ulovku super voda

Michlav - Profil | Po 21.11.2011 17:24:00

letos v létě jsem tam také vyrazil, na radu jednoho rybáře z mrku jsem si zamluvil místo na druhem konci rybníka. první 2 hodiny nic až pak přišel kapr 80cm,76, a 64. druhy den ráno jsem 2 metry od břehu utrh jesetera asi 80 cm a vytahl ještě kapra 66 cm

[ Vstoupit do diskuse - 21 reakcí ]