Krásný 16ha revír v lesích Vysočiny s bohatou obsádkou kaprů ale i dravců - štiky, candáti, sumci, úhoři. Detaily najdete v rubrice Soukromé revíry.

Ostrov nad Oslavou

Datum lovu: 23.5.2006
Čas lovu: 9:00 - 19:00

VIDEO

48.7 MB

      Na tomto krásném revíru jsme měli sraz MRKu koncem léta 2004. Je to poměrně velká nádrž se solidním průtokem, čistou vodou a velmi rozmanitými podmínkami k lovu. Najdete zde jak místa s hloubkou přes 6 metrů a tvrdým dnem, tak bahnité mělčiny s pařezy a rákosím. Velká část jednoho břehu je nepřístupná a rybolov je zde zakázán.
      Revír určitě není žádným kaprodromem, sice tu je více ryb než na průměrné svazové vodě, ale ryby netrpí hlady a je často problém je chytit. Kolem břehu ve vodě můžete vidět obrovské množství přirozené potravy, především larvy chrostíků (fakt mraky), pijavky, šneky, různé červy, které ani nedokážu nikam zařadit.
      Před pár lety tu byl ještě pstruhový režim, ale ukázalo se, že v revíru je tolik dravců (štik), že nemá smysl pokračovat v nasazování duháků. Do pár týdnů po nasazení vždy byly pryč. Dnes se zde běžně loví štiky mezi 60 a 100 cm a jsou tu i kapitální kusy. K tomu hodně candátů a několik sumců. A co mně překvapilo, tak také úhoři - to na soukromých vodách nebývá zvykem. Noc před mým příchodem dvojice rybářů chytla na rousnice asi 11 kusů i kolem 80 cm a několik dalších ztratili při zdolávání. Prý rybníkáři na toku výše nad nádrží musí plnit vysazovací dekrety a nasazovat i úhoře, kteří jim samozřejmě z rybníků utíkají po proudu a zůstávají zde.

      Při příchodu k revíru jsem zvažoval, kam si mám jít sednout. Foukal vítr k hrázi, ale mne to lákalo k přítoku, protože je květen a kapři jsou před třením, určitě nebudou v hloubce. Konzultoval jsem to s majitelem Petrem Šrámkem a ten mi prozradil, že kapři se zde podle větru až tak neřídí a nemám se tedy bát jít k přítoku. Dokonce mi nabídl zavést mne tam lodí, což jsem vzhledem ke svému obvyklému množství výbavy uvítal.
      Zavezl mne až na úplně poslední místo, kam se po souši, myslím, nedá dostat. Nádrž je zde již velmi úzká, asi jen tak 30 metrů, a hloubka se pohybuje do 1 metru. Všude mnoho pařezů, ale přímo předemnou mělo být relativně čisto.
      Zmapoval jsem si okolí olovnicí a nenašel jsem žádné výrazné body, kterých se zachytit. Proto jsem se rozhodl rozmrmit 2 místa, jedno na plavanou poblíž potopeného kmene směrem k přítoku a druhé na těžko opačným směrem na čisté vodě.
      Plavačku jsem navázal s 4g waglerem, 0.16 návazcem a silným háčkem velikosti 10 na který jsem dával většinou sladkou kukuřici. Položenou pak s pevným 80g olovem, 20cm návazcem z monofilu 0,40 mm, háček Mustad Ultra Sport velikost 6 a pod něj 3 zrnka vařené kukuřice, s kterou jsem prohazoval obě místa. Flek pro plavačku jsem navíc zakrmoval návnadou Dragon classic feeder naředěnou rozmočeným a rozmačkaným chlebem.

      Dlouho se nic nedělo, prostě mrtvo. Ani plotice, kterých tu měly být "miliony". První záběr přišel po dlouhých 3 hodinách a to kupodivu na položenou - hrčák. Zasekl jsem, cítím rybu a v tom záběr i na druhý prut. Zaseknu i ten a cítím jen krátký výpad a ryba padá z háčku. Věnuji se tedy prvnímu prutu, na kterém je poměrně silný soupeř. Chytal jsem jen asi 15 metrů od břehu, takže kapr je divoký a v mělké vodě vidím, jak plaší další ryby. Když jsem ho přitáhnul ke břehu, nevěřil jsem, že TOHLE umělo tak bojovat. Kapr má něco přes 60 cm, neměřil jsem ho, aby byl rychle zpět ve vodě. Byl krásně zdravý a v plné kondici.
      Znovu nahazuji a záběry tentokrát přichází rychleji - sice nepravidelně, ale je vidět, že ryby tu jsou. Všude okolo skáčí kapři nad vodu, na mnoha místech jsou vidět bubliny od ryb ryjících ve dně. I kolem splávku je to samá bublina, ale záběry jsou hodně opatrné a daří se mi vytáhnout jen jednoho šupináče, 4 další padají z háčku. Nechci zbytečně zjemňovat sestavu, nemusím chytit rybu za každou cenu, a vůbec - jsem tu "pracovně"! ;-) Zkoušel jsem různé nástrahy, zkoušel jsem také chytat z hladiny, nakonec jsem měl ale všechny záběry s rybou na prutě na sladkou kukuřici.
      Na těžko jsem měl jen jeden další záběr a ten jsem zužitkoval - kapřík měl tak 55. Ke své škodě jsem měl tento prut 3 hodiny nahozen a myslel jsem si, že stačí čekat, ale po vytažení jsem zjistil, že mám na háčku napíchnutou plotici za břicho - tak dlouho mlátila do kukuřice, až skočila na hák jak Jánošík. Jak dlouho tam byla, to netuším. Plotice zlobily i na plavačku, braly i na 2 zrnka sladké kukuřice. Proto jsem později vynechal vnadění vnadící směsí a krmil již jen vařenou kukuřicí. Neměl jsem jí mnoho, celkem asi 3 litry, tak jsem prut na položenou přesunul k plavačce a krmil již jen toto místo. Další záběr jsem na něj ale již neměl. Poslední kapří záběr jsem měl kolem 16 hodiny na plavanou (spadl), pak už jsem do večera tahal jen plotice a jednoho amura kolem 45 cm.
      Nevím přesně, co jsem dělal až tak špatně, určitě se z tohoto místa dalo kaprů chytit mnohem více. Strašně moc se všude okolo ukazovali, byli aktivní, ale neuměl jsem to. Možná jsem to měl zkusit na feeder, možná fakt zjemnit vlasec a zmenšit háček, kdo ví.
      Ke konci za mnou přijel Petr Šrámek, vzal si sebou muškařský prut, že to chvíli zkusí. K mému podivu na něj dal sladkou kukuřici, nad háček malý broček, lehce nahodil kousek od břehu a prut dal do vidliček! Nechápal jsem, ale bylo vidět, že ví, co dělá. Před špičkou mu muškařská šňůra udělal průvěs, na kterém byly krásně vidět záběry. Kam se hrabe feeder! Během půl hodiny chytil několik plotic - musel na háček dát 3 zrnka kukuřice, aby daly pokoj. A nakonec se fakt dočkal a zasekl kapra, který se však krátce potom vyhákl. Jak taky dnes jinak! Bylo vidět, že dnes prostě berou jemně a háček drží jen za kraj tlamky.
      Na zpáteční cestě jsem z něj ještě vytáhnul nějaké informace do tohoto článku a pokochal se fotoalbem s e zdejšími trofejními úlovky.
     
      Moc pěkná voda. Věřím, že má předpoklady být úžasným revír nejen na kapry, ale i na dravce, kterých tu je mnoho a rychle rostou.

 

Martin M. - Profil, 24.5.2006

Diskuse k reportáži v Průvodci

Žádné zápisy.

[ Vstoupit do diskuse - 0 reakcí ]