Petrlík: Viník havárie na Bečvě se už bude hledat jen stěží

milanpindryc - Profil | Čt 22.10.2020 15:07:05

rarasto >>
A to je jen spicka ledovce. Nedalam si iluze ze nekseftuji i se zdavim lidi:
Cerven: V Česku vyráběná vakcína na covid-19 by se u nás mohla i testovat. Máme však málo nakažených, říká Prymula.
Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/v-cesku-vyrabena-vakci​na-na-covid-19-by-se-v-cesku-mohla-i-testovat-mame-​vsak-malo-nakazenych-rika-p.A200709_112917_ln_domov​_mber

Zari: Na Češích se otestuje vakcína proti koronaviru. Miliardu kusů vyrobí u Prahy
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vakcina-koronavi​rus-covid-19-novavax-vyvoj-testovani-vyroba.A200825​_143401_domaci_aug

Bacha San - Profil | Čt 22.10.2020 14:46:02

zdevac >> Tak s tím naprosto souhlasím. Hlavní je tato tvoje věta: "Problém je v tom, zda se amorální a neetické jednání jednání vyplácí, nebo ne." Tu jednoznačně a bez výhrad podepisuji:-)

Bacha San - Profil | Čt 22.10.2020 14:43:29

rarasto >> Já jsem si tedy žádný průzkum, jestli to je 95% lidí nedělal, ale nemyslím si, že je jich tolik:-)
Jinak dnas jsem slyšel kompletní shrnutí celého případu Bečva a veškeré přímé i nepřímé důkazy svědčí o tom, že na vině je Deza.

https://plus.rozhlas.cz/hledani-vinika-katastrofy-n​a-becve-postup-uradu-vzbuzuje-neduveru-rika-reporte​r-8345036

Toto si pusťte a udělejte si názor sami. Dneska jsem to celé vyslechl v práci a jenom to potvrdilo moje podezření.

zdevac - Profil | Čt 22.10.2020 14:38:34

rarasto >> Problém není v myšlení lidí. To je všude více méně stejné. Problém je v tom, zda se amorální a neetické jednání jednání vyplácí, nebo ne. Jinými slovy - lidé si velmi rychle spočítají, jaké chování je pro ně nejvýhodnější. A dokud bude nalít kyanid do kanálu a pak zaplatit pokutu výhodnější, než ho odvézt na likvidaci, budou to lidé lít do kanálu. Stejné je to i s rybářským lístkem - dokud jsem chytal na místech, kde byla kontrola nula, chytal jsem bez něj. Když chytám tam, kde RS chodí, lístek jsem si udělal/koupil. To samé MHD - když někoho revizor chytí 2x ročně, vychází jízda načerno levněji, než kupon. V autobusech se tedy jezdí načerno hodně. Když se ale jede metrem, je riziko kontroly mnohem větší, černých pasažérů je tam méně... Pokud by se pokuty ztrojnásobily... Nebo pokuta za rychlou jízdu. Šance na změření a pokuta jsou tak malé, že hodně lidí rychlost překračuje. Udělej to jako v zemích, kde se výše pokuty počítá i jako nějaké to procento z majetku a najednou se porušuje mnohem méně... Prostě jestli chceš slušnou společnost, musíš nejprve zařídit, aby se vyplatilo být slušný a ti, kdo slušní nejsou, se měli hůře.

rarasto - Profil | Čt 22.10.2020 14:21:56

Bacha San >> Problém je v myslení 95% ľudí, čo je asi trošku dosť na to, aby sa to zmenilo za jednu generáciu. Ale nič nie je nemožné!

Bacha San - Profil | St 21.10.2020 17:28:57

rarasto >> Sorry, ale já tě chci dotlačit k jednoduchému pojmenování problému a k jeho řešení:-)))
Ano, je to v nás, to vědí všichni. Ale proč??? A jak to z lidí dostat??? Kde začít a co je třeba udělat?
Já to nechci říkat sám, ale je to politikou? Je to systémem? Jak změnit politiku? Jak změnit systém? Nejsou lidi natolik pohodlní, že ani změnu nechtějí? Že jim to tak vyhovuje?
Mám na to jeden živý a pravdivý příklad. Když se totalita řítila ke konci, vystrašení soudruzi se radili s Husákem a ten jim řekl, že doba, kdy hodili na ulici kus masa a řekli "nažerte se", je už dávno pryč. A já si říkám, jestli to nebyl největší Husákův omyl:-)

zdevac - Profil | St 21.10.2020 14:33:06

rarasto >> Sklony k získání něčeho výhodně má každý. To samé třeba násilí nebo vražda. Důležité je, aby se to nevyplácelo. Je jedno, zda to v rodině vidíš, nebo ne. Je spousta poctivých, co mají potomky zloděje, spousta zlodějů, co mají potomky poctivé. Podstatou je to, že nekrást a nelhat musí být obecně výhodnější, než opak.

rarasto - Profil | St 21.10.2020 11:53:39

zdevac >> zdevac - 21.10.2020 9:13:22 >> Neviem jak si z toho, čo som napísal vydedukoval, že podporujem krádeže a úplatky, ale vlastne je mi to jedno, radšej sa vrátim k téme nech to tu zbytočne nezasereme...(aj tak to zasereme :D)
To že zlepšíme vzdelávanie určite pomôže, a za mňa určite je to nutné. Len treba začať doma, výchovou, každý nech sa zamyslí nad sebou. Ked ty niečo zoženieš pre seba a svoju rodinu za cenu úplatku (resp bez účtenky), a tvoje deti to naučíš robiť tiež tak, tak sa nikam táto spoločnosť neposunie. Darmo budú mať tvoje deti vďaka lepšiemu vzdelávaniu vysoké školy a vysoké platy. Budú to robiť presne ako ich otec. Veď tí najvačší zlodeji a najvačší úplatkári majú tiež vysoké školy a nie sú to prostí ľudia, ale aj vďaka prostým ľudom, ktorých využili (resp.ktorí im sami dovolili využiť ich) za cenu úplatku, sa dostali tam kde sú... Nechcem nikoho moralizovať, je to len môj pohľad na CZ SVK spoločnosť, bude to dlhá cesta niečo tu zmeniť keď 95% ľudí premýšla ako ty (bez urážky). Ale treba začať a tak ako som už písal, každý by sa mal zamyslieť sám nad sebou a skúsiť na sebe niečo v tomto smere vylepšiť.

zdevac - Profil | St 21.10.2020 9:13:22

rarasto >> Sorry, ale to je snůška obecných keců, nic jiného. Dokonce svým přístupem krádeže a úplatky podporuješ, protože je logické, že pokud mne něco má stát oficiálně 50 Euro, ale neoficiálně 20 Euro, takže podle mého nelepšího vědomí a svědomí dám jen těch 20 a nechci účtenku. A ne, problém s tím nemám, naopak jsem rád, že nepodporuji stát, který mé daně a mé peníze rozdá cikánům a nemakačenkům. A platí to o všech společnostech, jak o Česku, Slovensku tak i o Německu, Japonsku nebo Švýcarsku. Jediný rozdíl je ten, že někde se úplatky a drobné krádeže nevyplatí, protože lidé mají tak vysokou životní úroveň a mzdu, že jednak drobné zlodějinky nepotřebují, a jednak riziko je mc velké, protože by přišli o v případě provalení o mnohem více, než u nás.

Jestli chceš společnost zlepšit, zajisti lepší vzdělání, to ti následně přinese kvalifikovanou pracovní sílu, vyšší produktivitu práce, lepší mzdy a celkově lépe fungující stát. Pak tu už pro drobné podvody a krádeže nebude důvod, nevyplatí se. Dokud ale bude rychlejší a levnější dát úplatek, lidé je budou dávat i přijímat. Je to otázka ekonomická, ne morální. Naopak by vůči rodině bylo nemorální zaplatit za něco zbytečně několikrát tolik, než za kolik se to dá pořídit :-)

rarasto - Profil | St 21.10.2020 6:47:42

Bacha San >> Proč je to tak a jak z toho ven? Odpoveď určite poznáš, je to v nás, v ľuďoch. Nie v jednotlivcoch ale naopak, v celej generácii, až na pár jednotlivcov. Heslá ako "neukradneš nemáš", "kto nekradne okráda svoju rodinu" a pod už tak nejako patria do tejto našej spoločnosti. O korupcii škoda písať, každý ju vnína ako v médiach prezentované milionové úplatky, ale začína to vždy rovnako - tu 10eur "všimné", tam 200kč a k tomu 30vajec "ďakovné". A postupne sa človek "vypracuje". Vinník nie je len ten kto dáva, ale i ten kto prijíma. To si veľa ľudi neuvedomuje, a preto to tu vyzerá tak jak to tu vyzerá. Každý nech začne u seba, nech robí veci podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, ale hlavne nech pri tom vedome neubližuje druhému a myslí pri tom na to, že tu nie je všetko len jeho a len pre neho. S otravou Bečvy to možno nesúvisí, ale s tým že vyšetrovanie zase dopadne štýlom "vinník neznámy" to podľa mňa súvisi tak, že to až do očí bije! Tak nech sa kompetentní viac snažia a tí ktorí im vedia nejako pomôcť tak nech konajú!

tomvec - Profil | St 21.10.2020 6:29:22

Fishky >> F. - 21.10.2020 0:42:27 >> Já vinu necítím, já ho nevolil. A myslíš, že kdyby Dezu vlastnil někdo jiný, tak by se to nemohlo stát? Klidně mohlo, jen s tím rozdílem, že pokud by nebyl majitel zároveň premiérem, tak by se to hůř zametalo pod koberec. I když, pokud má někdo prachy aby si koupil Dezu, tak si může koupit cokoliv jiného.

F. - Profil | St 21.10.2020 0:42:27

Většina společností se ve volbách bez mihnutí oka zaprodá za slib, že dostanou přidáno pár kaček a jdou a volí bývalého STBaka, dotačního solichare, trestně stíhaného chronického lháře... V takovém státě žijeme. Tohle jsme si zvolili - to je náš vzor... a teď chceme "spravedlnost"? Trochu pozdě plakat nad rozlitým mlékem, motýle nám nestačily, ryby nám nestačily... Jsme nepoučitelní a můžeme si za to jen a jen my sami. Každý jeden z nas na udalosti na Bečvě bohužel nese svou vinu.

šerpa - Profil | Út 20.10.2020 21:24:19

Malab >> že tolika lidem leží ten Babiš v žaludku. To že jdou nakupovat do Lidlu, Kaufu, Alberta atd, to jim nevadí. A že ty prachy odtékajï ven, to jim asi nedochází. Není to možná závist, že se pakuje někdo doma? Že se z tvojich peněz pakuje nejakej von, van nebo lord, to je nesere?

Twen - Profil | Út 20.10.2020 20:42:53

Tak mě napadlo, a co vojenské sklady?? Pokud sem dobře četl,nikde zmínka,tak to se jakoby opomělo vyšetřovat v utajeném vojenském areálu, který je na kopci a od něhož se může dostat pramen přímo až do místa postižení??

Bacha San - Profil | Út 20.10.2020 19:13:55

rarasto >> Dobře jsi to popsal, ale můžeš také říct, proč to tak je a jak z toho ven???
Ono objektivně popsat problém je jedna věc a není celkem složitá, ale navrhnout řešení je mnohem těžší.

zdevac - Profil | Út 20.10.2020 17:58:39

rarasto >> Opomněl jste možnost, že tomu člověku je to jedno. Když lidi ukradnou kolečkové křeslo vozíčkáři nebo okradou zraněného v bezvědomí, proč by se trápili nějakými rybami?

zdevac - Profil | Út 20.10.2020 17:55:31

Bacha San >> To vyhazování peněz a ok bylo míněno ironicky. Z pohledu těch, kdo to mají vyšetřit, ale nevyšetří. Nejsem zastánce tohoto přístupu a mrtvé řeky, pouze jsem realista :-(

PYTLAKS - Profil | Út 20.10.2020 13:11:15

rarasto >> odpovím jednoduše, oboje

rarasto - Profil | Út 20.10.2020 9:31:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Čo je horšie? - to, že nejaká firma dokáže v dnešnej dobe "vyrobiť" (chtiac/nechtiac) podobný problém a vytráviť desiatky kilometrov rieky, alebo je horšie to, že tí čo túto firmu vlastnia a konajú v jej mene - majú kontakty, a páky, ktoré dokážu vyšetrovanie poslať do stratena, a v tichosti celú haváriu nechať zapadnúť prachom bez potrestania....???
Z pohľadu prírody je horšie to prvé, ale príroda sa otrasie, ide ďalej. Musí, ak chce prežiť. Z pohľadu obrazu spoločnosti je horšie to druhé. Svine ktoré majú nitky, môžu podobnú, horšiu tragediu spôsobiť znova, inde, potichu, bez svedkov. Nemusia skapat nevinné ryby, môžu kludne umrieť nevinní ľudia. A nikto im zase nič nedokáže. Možno. Neverím, že neexistuje jediný človek, ktorý vie kde sa stala chyba, ako k úniku kyanidu došlo, niekto kto pustil ventil, možno na základe tlaku nadriadeného... Neverím tomu, lebo ten človek proste musí existovať. A ten človek zbabelo mlčí, možno sa bojí, o prácu, o život, o rodinu... Žijeme v debilnej dobe, peniaze sú viac ako zdravie, ako rodina. Pritom by stačilo málo, nebáť sa. Lebo strach zabíja viac ako kyanid...