Extrémní mořský rybolov

Kategorie: Všeobecné
Snad nejznámější rybou světových moří a oceánů a také vrcholnou trofejí mořského rybolovu je mečoun obecný (Xiphias gladius). Je to ryba, která může dorůstat přes 4 metry délky, s charakteristickým kostěným výrůstkem horní čelisti mečovitého tvaru, dosahujícím až jedné třetiny délky těla. Živí se dravě a velmi rychle roste, hmotnosti 100 kg obvykle dosahuje ve stáří 5 let. Rekordní exemplář na udici byl uloven v roce 1953 v oblasti chilského pobřeží a jeho hmotnost 535,8 kg nebyla dosud překonána.
Jednou z nějvětších kostnatých ryb oceánů vůbec je tuňák obecný (Thunnus thynnus). Současný rekordní úlovek dosažený sportovně na udici představuje exemplář vážící 679 kg z Nového Skotska v Kanadě. Tvar těla této ryby je naprosto hydrodynamický a představuje vlastně dokonalé živé torpédo, schopné dosáhnout rychlosti až 90 km/h. Největší tuňáci se vyskytují v Atlantiku a ve Středozemním moři. Velmi rychle roste, 100 kg dosahuje v 6 až 7 letech. V případě nebezpečí se tuňák zachraňuje rychlým útěkem. Jeho únikové schopnosti velmi dobře znají i sportovní rybáři.
Vyhledávanou trofejí mořského rybolovu obrovští kanicové, nazývaní jewfish (Epinephelus esonue). Rekordní úlovek o hmotnosti 308,44 kg byl uloven na Floridě, ale průměrná hmotnost úlovků této ryby je na různých místech světa značně nižší. Tato ryba žije ve značných hloubkách se skalnatým dnem, kde po záseku divoce bojuje. Rybář má dojem, že na konci udice se pohybuje těžké kladivo. Ryba začne opisovat prudké kruhy a divoce přitom tluče hlavou. V této fazi není rybář schopen získat ani metr vlasce. A protože nepřichází v úvahu narovnat prut ani uvolnit brzdu navijáku a tím rybě povolit, což by jí umožnilo dosáhnout díry ve skále, odkud ji už nedostaneme, vše se odehrává silou, vestoje s prutem zapřeným v opasku. S kanicem o hmotnosti kolem 100 kg může tento fyzicky náročný boj trvat i přes 30 minut a budete pro něj potřebovat skutečně železné svaly a pevné nervy. V oblasti Francouzské Guyany není výjimkou během jednoho dne rybolovu úspěšně zdolat
4 – 5 velkých kaniců přesahujících 100 kg, což je skutečně světový unikát.
Oblíbenou sportovní rybou západního pobřeží Afriky a oblasti Floridy je tarpon atlantský (Megalopus atlanticus), který se podobá obrovskému sledi dosahujícímů hmotnosti kolem 100 kg. Je to ryba s největšími šupinami, které mohou mít v průměru 10 – 12 cm. Poměrně unikátní fyziologickou zvláštností tarponů je jejich schopnost dýchat přímo atmosférický vzduch pomocí plynového měchýře. Jedná se vlastně o adaptaci na prostředí velmi chudé na rozpuštěný kyslík. Pro rybáře toto dokonale vyvinuté pomocné dýchání představuje obrovskou nevýhodu. Tarpon, který po několika hodinách urputného boje na udici nenalézá ve vodě dostatečné množství kyslíku pro zásobování svých svalů, se pravidelně snaží pohltit na hladině vzduch, který mu znovu dodá sílu pro další dlouhý boj. Potom je lepší dobrovolně přetrhnout vlasec a další boj vzdát, protože zdolávání může dále pokračovat i přes 10 hodin. Sportovní rybolov velkých tarponů představuje pro mnoho znalců vrcholný sportovní zažitek. Velký tarpon předvádí svoji brutální sílu a brání se s nekontrolovatelnou výbušností. Zápas potom může přejít ve zkoušku vytrvalosti, z níž rybář málokdy vyjde vítězně. I v mělké vodě korálových mělčin Floridy je tarpon schopen rybáře překvapit obrovskými skoky nad hladinu, které u ryby nad 45 kg běžně dosahují výšky přes 3 m a délky 7 – 8 m. Občas se stane, že tarpon v krátkém čase po záseku vyskočí a dopadne do rybářského člunu. Jeho posádce pak nezbývá nic jiného než se přesunout na bezpečné místo v lodi. Podívaná po dopadu těžké ryby do člunu není pěkná, jeho paluba vypadá, jako by se po ní přehnal malý cyklon.
Snad nejrozšířenější rybou teplých moří je koryféna velká (Coryphaena hippurus), která může dorůstat kolem 2 m délky a 40 kg hmotnosti. Koryfény žijí v povrchových vrstvách vody do 30 m pod hladinou a jsou to fantastičtí dravci lovící v menších hejnech. Jsou schopny dosáhnout rychlosti až 80 km/h, což jim umožňuje lovit i létající ryby. Sportovní rybáři se tuto rybu přímo nezaměřují. Je však často náhodně ulovena při lovu tuňáků, mečounů a jiných velkých ryb.
Při evropském a africkém pobřeží Atlantiku a dosud také Středozemního moře žije velká ryba smuha šedá (Argyrosomus regius), která může dosahovat hmotnosti přes 100 kg. Je to typický dravec s noční aktivitou, který v noci vytahuje za potravou až do blízkosti břehů. Pro dosahovanou velikost je jak na evropském, tak na africkém pobřeží považována za královskou sportovní rybu lovenou ze břehu. Obvykle zabere ve vzdálenosti kolem 60 m od pobřeží a doba zdolávání závisí pouze na velikosti ryby, na udici se brání spíše pasivně. Je to celkově těžkopádná a málo pohyblivá ryba.

www.rybareni.euweb.cz




 
- 19.2.2007

Diskuse k miničlánku

Žádné zápisy.