Rekordní GP Moravy

Kategorie: Feeder
Grand prix Moravy se původně mělo konat na řece Moravě v Uherském hradišti, ale kvůli stavebním pracím na břehu řeky a částěčně i obavám o stav rybí obsádky (loni to zde za nic nestálo a např. na MS v plavané se chytaly převážně jen oukleje) se tento závod přesunul na chovný Hradecký rybník u Tovačova. Na této vodě již GP bylo dvakrát a pokaždé se chytaly rekordní váhy přes 30 kg. Pro představu - jedná se asi o 30ha rybník s hloubkou kolem 1 - 1,5 metru a v něm tolik kaprů, že je možné je několikrát týdně přikrmovat vlečkou obilnin, a přesto jsou stále hladoví.

K rybníku jsme přijeli už v pátek potrénovat. Sedli jsme si hned u příjezdové cesty, nahodili pár krmítek a zkoušeli, na co to bude brát nejlépe. Nezjistili jsme ale nic, protože to bralo na cokoliv do 2 minut po nahození. Ověřili jsme si alespoň, že velikost kaprů bude kolem 30 - 42 cm, výjimečně kolem 50 cm, a že příliš nebojují, takže nebude potřeba přehnaně silné náčiní. Na sobotu jsem si večer připravil 4x prut medium a 1x heavy. Montáže průběžky a dva pruty na method feeder, který v tréninku fungoval na jedničku.

V sobotu dopoledne jsem si u vody namíchal kaprové krmení: 2kg Sensas 3000 carpes, 2kg Sensas 3000 lake, k tomu jako partikl sladkou kukuřici, řepku a rybí peletky. Živé nástrahy jen bílé červy v objemu 2 litry a pro jistotu na háček ještě různé burisony. Po vylosování jsem se prošel na C6, tedy zhruba střed tratě a téměř stejné místo, jaké jsem zde měl předloni. Chodilo se pěšky, abychom si ryby jízdou mnoha aut po panelové cestě nevyplašili a abychom se vůbec na cestu vlezli.


Radynek si užívá zdolávání kapra.

Měřit hloubku nebo zjištovat složení dna nemělo smysl - je to chovný rybník, který se na podzim vypouští, a žádné lavice nebo díry se zde nedaly čekat. Pouze jsem si zkusil párkrát nahodit, abych si potvrdil, že i zde je silná vrstva bahna. Pro lovnou vzdálenost jsem byl rozhodnutý již před losováním - půjdu na cca 35 metrů, to je takový kompromis, kdy nebudu moc blízko ani nesmyslně daleko. Z tréninku se dalo odhadnout, že se ryby při zdolávání nebrání a dají se dotáhnout až ke břehu téměř bez odporu prostým točením navijáku bez pumpování, a až u podběráku si trochu zadovádí. Zdržení mezi zdoláním ryby z dvaceti nebo čtyřiceti metrů nemohlo být delší než 15-20 sekund - a to je nevýznamný rozdíl. Pouze je vyšší riziko, že ryba z větší dálky stihne doplavat stranou k sousednímu rybáři - což se mi asi 2-3x stalo, ale naštěstí mi sousedi ryby uznali - stejně jako já jim. Sektory byly menší než obvykle - byla to daň za vysoký počet přihlášených závodníků. Trochu mi v přípravě dělal starosti Petr Kabát po mé levici, o kterém vím, že rád chytá hodně daleko, ale nakonec chytal jen na kratší vzdálenost kolem 25ti metrů - a nutno podotknout, že velmi efektivně. Po pravici jsem měl Radka Chromého z Mivardi, o kterém jsem vědel jen tolik, že chytá plavanou. Rozhodl se chytat daleko, asi 3m za mnou - radost jsem z toho neměl, ale co už nadělám. O moc jinou vzdálenost bych stejně nezvolil, ani kdybych to věděl předem. Snad bych možná o 2 m couvl ke břehu, abych byl vzdálenostně zhruba uprostřed mezi svými sousedy.

Po zakrmení asi 15ti krmítky, které jsem nabušil partiklem a živou na maximum, se asi 20 minut nic nedělo. Ve svém okolí jsem rybu chytl asi poslední, ale ztráta 1-2 ryb nebyla podstatná. Pak se to rozběhlo velmi pěkně a prvořadým cílem byla efektivita - trefovat opravdové záběry, nesekat přejezdy, neztrácet ryby při zdolávání. Jestli byla na háčku kukuřice nebo červi, jestli návazec takový či makový, nebylo až tak důležité. Když v druhé polovině závodu na chvíli přestal foukat vítr a uklidnila se hladina, bylo dobře vidět, jak KAŽDÝ má před sebou v místě nahazování na hladině 3 metry široké kolo bublin. Ryby tam měl každý a šlo jen o to je efektivně chytat. Hlavně se nezdržovat netrefenými záseky.


Nachytal jsem 46 kg kaprů, což mi však stačilo jen na průměrné 5. místo v sektoru. Rosťa Nerad a Jan Prepsl nachytali přes 55 kg, Petr Kabát a Vašek Hanousek byli o kousek přede mnou - okolo 48 kg. Poslední místo v sektoru bylo za 28 kg - neuvěřitelné váhy!

Ztratil jsem při zdolávání jen 3 ryby, vyháknuly se před podběrákem - v tom nebyl problém. Chyba byla v zásecích a možná jsem si mohl troufnout do trochu delšího návazce s menším háčkem, ale bál jsem se, že bude hodně ryb zaseknutých zbytečně hluboko - i tak jsem asi 5ti rybám vytahoval (úspěšně) háček skoro od požeráků. Kapři se při záběrech skoro nepohybovali, málokdy byl záběr razantní.

Převážnou většinu ryb jsem chytl na průběžnou montáž s 40cm návazcem, 0,15 návazcem a háčkem velikosti 10. Krmení jsem zkrmil asi 6 litrů, ale měl jsem dojem, že příliš mnoho návnady je kontraproduktivní a s touto myšlenkou jsem šel do nedělního závodu - méně krmit a navést ryby rychleji k nástraze. Jestli to bude v neděli brát méně nebo více, jsem si netroufal odhadovat. Na většině závodů je neděle lepší, protože dobře zakrmená místa přilákají přes noc ryby ze širokého okolí. Ale minule právě zde byla neděle horší a také může platit, že mnoho ryb vypuštěných z vezírků (a že jich bylo, průměrně přes 30 kg) uplave daleko od místa chycení a odtáhnou s sebou celá hejna ostatních ryb.

Na neděli jsem si krmení nachystal už večer - bylo stejné jako na první den, nebyl důvod ke změnám. Navázel jsem potrhané pruty a doplnil pár návazců s jínými háčky, které jsem zkoušel na konci kola a zdály se mi lepší.


Nedělní ráno v mlze, pohled na mé místo.

V nědeli jsem si vylosoval B2, tedy jen kousek od auta a kousek od forhontu na B1. V těchto místech bylo o něco méně vody, jen asi metr. Vzdálenost jsem zkrátil na asi 30 metrů na všech prutech. V sektoru jsem měl opět Rosťu Nerada, budoucího vítěze celého závodu, ale seděl 3 místa ode mě za mírnou zatáčkou, takže jsem na něj moc neviděl. Jak v sobotu, tak v neděli, jsem měl jakýs takýs přehled o svých přímých sousedech zleva a zprava. U vzdálenějších už nešlo odhadovat, protože v kterémkoliv okamžiku závodu, když se člověk rozhlédl, tak pokaždé viděl někoho zdolávat rybu, a občas i několik závodníků současně. Hmotnost ryb kolísala mezi 500 a 2500 gramy a byly jich desítky - při takovém počtu ryb se nedá u většího počtu závodníků pravidelně sledovat a odhadovat jejich váha.

Na začátek jsem zakrmil jen asi 5 krmítek, ale rozjezd byl vlažnější než včera - a to u celého sektoru. Sice někteří po cca 15 minutách již nějakou rybu měli, ale já měl první asi po 35 minutách a Rosťa Nerad ještě o chvíli později. Navíc to byli spíše menší kapříci do kila a záběry byly ještě nesmělejší než včera. Kdykoliv jindy bychom řekli, že to bralo jako ve snu, ale ve srovnání se sobotou to aspoň mně bralo o polovinu hůře. Chytal jsem jemněji, méně krmil a zkoušel jsem chytat spíše po krajích krmeného místa, kde ryby nebyly tak pasivní, musely se za potravou více přesouvat a záběr byl pak lépe vidět. Posledních 45 minut jsem chytal bez krmítka jen s olůvkem a bralo mi to lépe než s ním - ryby tam byly a bylo jich dost, ale mnoho zeširoka rozmetaného sypkého krmení je nutilo zabořit huby hluboko do bahna a nástrahu našly pozdě. Bez krmení se k nástraze dostaly rychleji.


Zdolávám jednoho z kaprů. V neděli bylo bezvětří a horko.


Oproti sobotě jsem ztratil mnoho ryb při zdolávání, asi 10 ks. Chybou byly nové háčky, kterým jsem po závěru sobotího kola věřil. Je to poučení. Sice jsem s 27 kg skončil v sektoru druhý, ale Rosťa Nerad mi utekl o 20 kg a prostě jsem nebyl se svým chytáním spokojený. Nejhorší je ten pocit, když víte, že tam ryby máte, ale několikrát jste 20 minut bez ryby na prutě, nebo vám spadnou z háčku 3 ryby za sebou.

Byl to výjimečný závod, nachytalo se neskutečné množství kaprů, padl český rekord v úlovku za 4 hodiny (nová hodnota 56.530 gramů - Hrabal Vladimír) a český rekord v celkovém úlovku za 2 kola po 4 hodinách (Rostislav Nerad - 100.540 kg). Celkové výsledky najdete na níže uvedeném odkaze.


Slušný špenát.

Děkuji organizátorům za perfektní závod a obstarání krásných pohárů a věcných cen!

foto: MM, ušák

http://www.fishing-feeder.cz/cs/mdl/info/grand-prix-moravy-lru-feeder-2013---hradecky-rybnik
 
Martin M. - 19.8.2013

Diskuse k miničlánku

Woohooo - Profil | Čt 22.8.2013 16:23:34

Petr Havlíček >> :) mam rad Vase příspěvky a vim ze nejste zadny prudic ... ja si opravdu menovite nevzpomenu nebyl to nikdy nikdo z Vami menovanych ...

Petr Havlíček - Profil | Čt 22.8.2013 16:09:30

Woohooo >> Woohooo, marmyš - 22.8.2013 13:21:28 >> ale kluci já se přeci nechci hádat. Jen mě přijde blbý říci, že závodníci jsou namyšlení, nebo že jim narostl hřebínek.

Možná je to pravda, ale já si tady na Mrku žádného takového nevšimnul. Proto sem psal, co jsem psal.

marmyš - Profil | Čt 22.8.2013 13:36:01

Petr Havlíček >> Některým závodníkům narostl hřebínek.Žijí si ve svém světě a vše mimo je pod jejich úroveň.Pokud za rybářem není řada trofejí,tak jeho slovo má poloviční váhu.

RST - Profil | Čt 22.8.2013 13:31:59

Petr Havlíček >> Asi víš kde máš zaparkovat:-)

Woohooo - Profil | Čt 22.8.2013 13:23:46

RST >> FAkt je ze vetsi roli bude hrat ta taktika a ty dovednosti :))) kazdopadne bych stesti nepodcenoval ... ja odmaturoval diky nemu z cestiny sem nevedel skoro nic :)))

Petr Havlíček - Profil | Čt 22.8.2013 13:23:12

RST >> :-)))))) a ještě ke všemu forhont :-))

Woohooo - Profil | Čt 22.8.2013 13:21:28

Petr Havlíček >> Jen tak mimochodem si menoval zrovna ty nejprovarejensi mena v podstate redakci nebo blizke spoluautory ... ja se tady bavim o beznych uizivatelich ale to je jedno :))) na rozdil od tebe tu nejsem imrvere a nechci ztrácet cas dohadovanim se s tebou nezlob se prosim :)

Woohooo - Profil | Čt 22.8.2013 13:19:46

RST >> Podle me faktor stesti prostupuje nas cely život ale budiz :))) o závodech vis vice ...

Woohooo - Profil | Čt 22.8.2013 13:18:56

Petr Havlíček >> Chodim na MRK celkem dlouho a opravdu si nepisu mena do diare ... nebavim se tady o poradnach ... clancich atd a zamerne sem napsal nekeri ...

RST - Profil | Čt 22.8.2013 13:13:04

Woohooo >> Promiň ale faktor štěstí, nemá na závodech tohoto typu co dělat. A třeba volba závodní tratě jej velmi eliminuje.
Jo kecám vlastně štěstí sem taky patří, například Petr Havlíček si v prvním kole vylosoval místo přímo u svého auta a tak nemusel výbavu nikam stěhovat, tudíž byl určitě méně unaven než závodník který táhl svůj cajk do sektoru půl kilometru :-))

Petr Havlíček - Profil | Čt 22.8.2013 13:09:29

Woohooo >> já myslím, že si taky trochu vymýšlíš.

Jsem na Mrku imrvére, ale nějak jsem si nevšimnul, že by se tady závodníci povyšovali nad ostatní rybáře. Spíše naopak snaží se poradit. Např. hraji, Radynek, MM, tym ...

... a teď je na tobě a jmenuj ty co se povyšují ...

Woohooo - Profil | Čt 22.8.2013 13:01:22

RST >> A co faktor stesti ? :))) verim ze tim vsim co se skryva pod slůvkem taktika tomu hodne pomuzes ... ale co stare dobře stesti :))) často lovim s nekym a nidky se me nestalo ze by oba nachytali stejne ba co vic často to je diametralne jiné :))) i když krmíme spolecne tim stejnym a často chytame na to same ... často i stejny flek s delickama napr :)))