Čundrácký sumeček v alobalu

Grilování ryb

Výhodou sumečků amerických pro kulinářskou úpravu je to, že neobsahují svalové kůstky ani šupiny a tudíž jediná příprava spočívá v kuchání a vyčištění. Tento recept, jak už název napovídá, je dobrý k jejich grilování přímo v terénu, pokud pravidla dovolují rozdělat menší oheň. Potřebujeme alobal, trošku zeleniny, pár plátků slaniny a špetku soli. Na malé kousky pokrájenou zeleninou naplníme vykuchané a omyté "trumany", osolíme, obalíme do plátků slaniny (může být prorostlejší, protože nahrazuje olej - určitý tuk je nutný, aby se ryby s alobalem nespekly), a důkladně "vakuově" zabalíme do plachet z alobalu cca 30 x 30 cm (klidně i po 2 - 3 ks - tak akorát na 1 porci). Tyto balíčky poté klademe do žhavého popela - je dobré oheň připravovat s předstihem, aby se nám nahromadilo dost žhavíků, kterými posléze porce zasypeme i s vrchu. Pečeme 15, max. 20 min. (obracet nemusíme).
Při úpravě v zázemí domova samozřejmě můžeme recept zpestřit - místo slaniny obvykle alobal pomažu olejem, do nádivky jsem přidal předdušené houby - výtečné! a doladil kořením na ryby od Vitany (podle mě je fakt nejlepší). Fantazii se meze nekladou - do nádivky každý může přidat dle libosti, co má rád - takový podrcený česnek a grilovací koření rovněž dodá pokrmu správný šmrnc. No a po upečení již jen rozbalit a pochutnat si s chlebem či vařeným (případně v tomtéž popelu pečeným) bramborem. Dobrou chuť!
PS: Na čundrech jsme tímto způsobem připravovali i jiné druhy - zvlášť výborní jsou líni, ale též plotice stály za to. Také zde můžeme uvolnit průchod fantazii a použít, co příroda "zrovna dá" - nať z divoké petržele, divoký česnek aj.

 

Petrson - Profil, 30.11.-000
Průměrná známka: 1,57

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.