Rybářství - Lov dravých ryb

Autor: Jacek Kolendowicz

Nakladatelství: Finidr
Rok vydání: 1996
Počet stran: 268
Originál: Wedkarstwo spinningowe, Polsko, 1995
Cena: 299,-

      Autor knížky Jacek Kolendowicz je trojnásobným mistrem Polska ve sportovním rybaření v letech 1992, 93 a 94. Od roku 1971 je členem Polského rybářského svazu a od roku 1974 také aktivním sportovním rybářem. Zpočátku se zabýval lovem na položenou a později přešel na lov přívlačí. Od vzniku národního družstva sportovního rybaření v Polsku je Jacek Koledowicz jeho členem, v letech 1990-1994 byl vyhlášen nejlepším polským rybářem lovícím technikou přívlače. Kromě toho je také uznávaným publicistou mezi vyznavači Petrova cechu, ale i režisérem, scénáristou a autorem filmů s rybářskou tématikou.
      Knížka je velice dobře napsaná, doplněna nákresy vhodných míst k lovu, spoustou barevných fotek s pěknými úlovky (nikdy bych nevěřil, že v Polsku je tolik pěkných ryb, asi tam budu muset někdy zajet :-) ). Je rozdělená do těchto částí:
      1.Výstroj a zásady jejího výběru - popisuje volbu vhodného náčiní, ostatního vybavení vláčkaře a volbu nástrah
      2.Technika lovu - kapitola popisuje volbu místa, techniky nahazování, vedení jednotlivých druhů nástrah, zásek a zdolávání, odháčkování ryby a především pro začátečníky poučné rady při vyprošťování nástrah z vázky.
      3.Kapitola s názvem Taktika lovu pak probírá podrobně chytání jednotlivých druhů ryb (štika, candát, okoun, bolen, tloušť, sumec, pstruzi, hlavatka, lipan a bílá ryba).
       Tak jak už psal Martin M. v předcházejících recenzích na knížky od tohoto autora, i u této bych dodal, že některé výrazy jsou špatně přeloženy. Ale to je otázka překladatele, ne autora. Některé popisované taktiky jsou u nás nepoužitelné, nebo zakázané. Jinak se jejímu obsahu nedá nic vyčítat. Většina kapitol je navíc doplněna ilustrativním příběhem od vody a díky tomu je knížka dobře čtivá. Vláčím už 7 let převážně na Rapaly a twistry a přesto mi tato knížka ukázala nové techniky vláčení, v příbězích jsem poznal i situace, které jsem sám zažil a kterým jsem dřív nerozuměl. Myslím tím hlavně chování ryb.
       Autor je mě taky sympatický tím, že preferuje hlavně jemnější chytání, a dobře popisuje lov s twistry. Vláčkaři, určitě si tuto knížku aspoň prolistujte.

Hodnocení:
Překlad: 2
Obsah: 1
Fotografie: 1
Kresby: 1

zpracoval: Holátko
13. prosince 2000

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.