Voda a ryby

Autor: John Bailey

Nakladatelství: FRAUS
Rok vydání: 2000
Počet stran: 116
Cena: 70 Kč



Začněme poněkud nezvykle. K rybářskému vercajku patří věci všelijaké - prut, podběrák, vidličky… a knihy. Rozum v kapse, papírová paměť, externí mozek. Tak lze i nelze pojmenovat jednu z nejdůležitějších součástí vybavení správného rybáře - knihy, časopisy, články, prostě chytrou literaturu. Bez knih by to nešlo tak dobře jako s nimi. Dnes si představíme jednu knihu, na kterou jsem narazil čistou náhodou v jednom knihkupectví a její nízká cena a celkem ucházející vizuální zpracování mi učarovaly natolik, že jsem nezaváhal a koupil. Voda a ryby. Tak zní název knihy proslulého anglického rybáře Johna Baileyho, jenž se již léta zabývá studováním chování ryb za různých podmínek v různém prostředí a zúročováním těchto zkušeností při rybaření.
Všechny tyto zkušenosti a poznatky John shrnul do této publikace. Jde o velmi poutavé vyprávění o rybích zvycích a obyčejích za rozmanitých situací a vlivů. Kniha nám nabízí odpovědi na věčnou otázku „Jak ty ryby najít?“, čemuž odpovídají i názvy hlavních sekcí - Jak najít ryby v klidných vodách, Jak najít ryby v řekách, Jak najít ryby v průplavech a odvodňovacích kanálech. Každá sekce se dělí do kapitol určených jistým druhům vody v jistých ročních dobách. Dozvíme se tedy, kde bychom měli hledat ryby ve stojatých vodách na podzim či rozvodněných řekách.
Přejděme nyní ke zpracování knihy. Vazba měkká, 116 stran, příjemný papír, vydalo nakladatelství Fraus v Plzni roku 2000, koupeno za 70Kč. Papírové výčty nejsou příliš záživné, ale pokud knihu pootevřeme, dýchne na nás příroda v té nejčistší podobě. Krásně vyvedeným ilustracím, jež evokují populární učebnice přírodovědy, sekundují výstižné fotografie úlovků s popisky. Překladatel Milan Pohunek jistě strávil mnoho a mnoho času nad překladem a doplněním knihy. Vyplatilo se. Texty jsou čtivé, jasné a pochopitelné. Pan překladatel taktéž obohatil knihu vpisky o situaci na českých vodách. Práce po všech stránkách skvěle vyvedená.
Inu, již skončily doby, kdy jsme docházely k vodě, bezradně postávali na břehu a nevěděli, kam se vrtnout. Již skončily doby prázdných vezírků a podběráků. My už totiž víme, kde ty ryby jsou a co se s nimi mohlo stát! Autor recenze: MartenBear - placek.martin@gmail.com
19.1.2015

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.