Rybolov v srdci

Autor: Jiří Pešaut

Nakladatelství: Beletris
Rok vydání: 2014
Počet stran: 200
Cena: 190,-Kč

Kniha Rybolov v srdci byla vydána v pražském nakladatelství Beletris v roce 2014. Jejím autorem je spisovatel Jiří Pešaut, který se narodil v Praze roku 1972. Ačkoliv vždy tíhl k umělecké tvorbě, vystudoval strojírenství. Napsal několik povídek a básní a s některými se zůčastnil soutěže o Stříbřitělesklý halmochrom. Tato kniha je třetím vydaným počinem tohoto autora. Jako první vydal knihu Povídky jemné i tajemné a jako druhou knihu Elena. V současné době se podílí na tvorbě elektronického časopisu Lemurie.

Kniha Rybolov v srdci je sbírkou příběhů ze života s rybářskou tématikou. Ne každý příběh je o samotném chytání ryb, ale i tyto příběhy se okrajově více či méně týkají rybařiny. Z každého příběhu na vás dýchne neskutečné souznění autora s přírodou, neméně pak obrovská úcta k ní. Příběhy jsou velmi čtivé a emotivní. Je z nich cítit doba, ve které autor žil a prožíval radosti i strasti těchto rybářských i nerybářských let. Odehrávají se od dětství až po dospělost, ačkoliv nejsou nijak chronologicky seřazené. Za zmínku stojí i doslov knihy, který napsal známý spisovatel Stanislav Hudský.

Jako první mě na knize zaujal „Velmi stručný rybářsko-nerybářský slovník“, který je velmi vtipný. Celkově se mi líbí, s jakou lehkostí jsou příběhy napsané, a je neuvěřitelné, jak dokážou povídky vtáhnout do děje. Čtení ve mně rozproudilo všemožné emoce počínaje smíchem až po slzy. Knížku bych doporučila přečíst úplně všem, a ne jen rybářům. Člověk si uvědomí, jak mocná příroda je a že dokáže vracet to, jak se k ní člověk chová.

Autor recenze: Kateřina Pražáková - Little_Alanis@centrum.cz
20.5.2014

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.