Ryby a rybolov v našich vodách

Autor: kolektiv autorů

Reader´s Digest
rok vydání 2010
360 stran
cena 897 Kč

Je tomu již nějaký čas, kdy se mi dostala do ruky zabalená kniha. Dotyčný, který mi ji předával, tvrdil, že jde v poslední době o jednu z nejkomplexnějších a nejpovedenějších rybářských publikací.

Jsem odjakživa spíše pesimista a proto jsem k postupné četbě ze začátku přistupoval velmi rezervovaně. Jaké však bylo moje překvapení hned na prvních stránkách, kde se hrdě tyčil obsah. Minimálně v úvodu to teď vypadalo, že záběr knihy bude skutečně ohromný. V začátku nás autoři, kterých je skutečně mnoho a jsou mezi nimi i velmi zvučná jména spojená s rybářským světem, uvedou do rybí říše z biologického pohledu. Velmi pěkně je popsáno přirozené prostředí ryb a rovněž nechybí rybářské dělení na rybí pásma. Autor kapitoly zde vyčerpávajícím způsobem popsal jednotlivá specifika tak dobře, že i absolutní laik po přečtení začne chápat, oč tu běží. O něco kratší kapitolu tvoří povídání o fenoménu posledních pár desetiletí – znečištění povrchových vod. Není to veselé čtení, ale je nezbytné k pochopení současné situace. Navíc do konceptu knihy dobře zapadá a nijak výrazně neruší. Velkou část knihy pak tvoří soustava kapitol o hospodářském pojetí rybolovu. Dozvíme se potřebné údaje o migraci ryb, povedený fotoseriál nám odhalí klady i zápory introdukce rybích druhů do našich revírů. Autor do svých řádku poměrně znatelně zakódoval svůj osobní názor na věc a místy jsem se neubránil pocitu, že jde o jedno velké povídání ve stylu „jak bych to udělal já“. Ono je ale nakonec možná dobře, že se autor nebál vyjádřit svoji myšlenku a názor na věc. Lepší než opakovat neustále stejná stanoviska oficiálních míst.

Kapitola sama pro sebe je atlas ryb. Nejenže má rozsah téměř 100 stran, ale je doplněn vskutku profesionálními a oku lahodícími fotografiemi, které více než dobře ilustrují naučný text. Troufám si říct, že atlas v této knize je jedním z nejlepších, jaké jsem v tištěné podobě viděl. Lepší je snad jen letitá klasika. A ta má navíc výhodu v tom, že atlasem se zaobírá celá publikace kompletně.

Předposlední velkou skupinou kapitol je soubor rybolovných technik. Čtenář se dozví základy lovu na položenou, plavanou, rovněž se dočte o přívlači a muškaření. Spousta autorů, krom základních zásad a úvodního popisu, přihodila svoje tipy a triky, jak zvýšit účinnost samotného lovu. Tento fakt obrovsky přidal knize na užitné hodnotě. Rozšířil tak množinu potencionálních čtenářů od začátečníků až po zkušené rybáře, kteří se rádi přiučí novým trikům, jaké sami třeba ještě naznali V závěru knihy potom nalezneme několik příhod a povídek od vody, rovněž pár receptů a slovníček základních rybářských pojmů.

Pokud bych tedy měl tuto, můžeme říci, rybářskou encyklopedii, zhodnotit celkově, dopadla v mých očích velmi dobře. Proč ne rovnou výborně? Protože nemám rád věci šité horkou jehlou a takovou věcí je úvodník knihy. Byl psán evidentně dodatečně a na poslední chvíli. Celá publikace totiž z typografického a lingvistického hlediska prošla rukama profesionálních korektorů a je to na ní vidět. Úvodník nejspíš nikoli a vidět je to na něm bohužel úplně stejně. Jen v tom negativním slova smyslu.

Diskuse ke knize

bax1 - Profil | Po 2.1.2012 0:22:17

Tuto knihu som dostal na Vianoce a mozem povedat ze je to velmi dobre citanie aj s fotografiami ktore su fantasticke, chytam ryby uz nejaky ten rok ale dozvedel som sa mnoho, vrelo doporucam ci uz zaciatocnikom alebo skusenym lovcom :) lovu zdar !