Po stopách velkých kaprů - DVD

Autor: Rybolov Norsko

Rok vydání: 2006

K recenzi tohoto filmu jsem se dostal takříkajíc jako slepý k houslím. Vlastně to bylo kvůli tomu, že jsem se již jednou okomentoval film z produkce rybolovnorsko.cz a upřímně tenkrát jsem si servítky nebral. Nějaký čas poté mě kontaktoval Michal Simčo s tím abych jim kouknul na jejich nový film. Důvod byl prý ten, že jsem se vyjádřil stručně a objektivně. Nevím, to mohou tvrdit jen ti, co ten text svého času měli možnost číst. A tak jsem nenechal dlouze pobízet a po dohodě s Michalem Simčem vlastně vznikla tato recenze. Doufám, že opět bude co nejvíce objektivní a pokud možno vznese i konstruktivné kritiku a ne jen slaboduché bláboly.

Když jsem prvně vložil DVD disk do svého přehrávače a přeletěl reklamu, tak na mě vyskočilo nic neříkající česko-anglické menu (část český (kapitoly atd.) a část anglicky (play)– důvod neznám) . Při spuštění filmu se ukázal ne moc zajímavý nápis s názvem filmu. Ovšem pak začalo něco, co jsem ještě u rybářského filmu neviděl. Když jsem se ptal Michala Simča kdo že to natáčel, tak mě odpověděl, že on a parťák Pavel Brázda. Musím již na tomto místě přiznat, že se oba pánové ze svých chyb učí a hlavně je to vidět na jejich práci, ale i na přístupu k ní. Titul jakým je Po stopách velkých kaprů svoji nespornou kvalitou by mohl být řazen mezi světové tituly a to mohu říci s klidným svědomím už z toho důvodu, že vlastním nějaké ty kaprářské filmy anglické produkce. Ale popořádku.

Film se točil na různých svazových lokalitách v České republice, tak i na Slovensku. Takže nejde o žádné kaprodromy, jak to u mnohých rádoby kaprářů dnes funguje :-X :-O. Herecké či spíše vypravěčské umění pánů Vondrlíka, Moce a Kučery je opravdu excelentní. Záměrně je nechci hodnotit jednotlivě, ale pan Vondrlík by zasloužil více prostoru a měl by se zúčastnit i dalších filmů. Řekl bych, že úkolu vypravěče se zhostil nejlépe, i když nedostal tolik prostoru. Každopádně filmem provází a komentuje jej výše uvedená trojice kaprářů, kteří poutavým způsobem popisují převážně montáže a techniku rybaření (kapraření) na navštívených revírech. To, že to vypravují skuteční odborníci, dokazuje i umístění na různých kaprářských závodech, kde záznam je také součástí tohoto filmu.

Téma reklamy jsem již rozebíral u minulého filmu z produkce rybolovnorsko.cz, ale i zde se k ní musím vrátit. Oproti filmům Lov tresek v Nosku 1/2 je zde reklama vložena kultivovaným způsobem a není tak do očí bijící. Asi nejlépe, kdo ovládá vkládání reklamy, je pan Kučera, který své výrobky jen jmenuje, ale nevnucuje. Jen snad dlouhé záběry na rybářské vybavení se zaměřením na značku Shimano mě přišlo trochu nudné, ale protože jedním ze sponzorů je i Shimano (Gammarus), tak je snaha o zviditelnění těchto výrobku je v celku pochopitelná.

Co přispívá ke kvalitě filmu je i to, že oba autoři pravidelně nechávají film sestříhat u profesionální agentury a nepokoušejí se střih doma na koleně. Stejně tak i luxusní obraz 16:9 a velmi kvalitní zvuk diváka určitě velmi zaujmou. Po technické stránce je film velice luxusní a záběry na zdolání kapra z člunu jsou úchvatné.

Skvělé mě přijdou i podvodní záběry kaprů. Ale zase abych to nepřeháněl, tak dle mého soudu jsou pozadu se záběry z Norska. Je možné, že je to jen rozdílným prostředím, zabarvením vody a vodní vegetace.

Nepatřím mezi ty, co často používají superlativy, a ani tentokrát se tak vyjadřovat nebudu. Film má bezesporu drobnější vady, ale opět je třeba připomenout, že nikdo ze zainteresovaných není profesionální filmař, případně herec.

Snad jediné, co mě při tomto filmu nezaujalo, byla hudba. Zatímco jsem minule autorům výběr podkladové hudby pochválil, tak tentokrát to nebylo to pravé ořechové a filmu nepřidala tato hudba tu správnou atmosféru.

Co dodat na závěr. Tento film je hlavně určen kaprářům, zájemcům o tuto techniku, ale dle mého soudu je vhodný i pro ty, co se chtějí nezávazně o technice lovu ryb se jménem kaprařina dozvědět co nejvíce. Film zajisté patří mezi to nejlepší, co je možné na pultech rybářských obchodů dnes zakoupit. A jak věřím, tak se u něj nudit zaručeně nebudete.

Pokud se autoři budou ubírat cestou jakou dosud a učit se ze svých vlastních chyb, tak věřím, že se obrátí pozornost rybářského světa na dosud trochu opomíjenou zemičku, jako je Česká republika a její autory. Zároveň bych taky dodal, že kdo nic nevytváří, tak nedělá přirozeně ani žádné chyby, a to samozřejmě platí i o natáčení filmů. Doufám, že se od kvalitních autorů, jako je Michal Simčo a Pavel Brázda, můžeme těšit na další filmy, které nejen potěší, ale zároveň i poučí.

Jiří “CarpMaster” Kadubec

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.