Strategie a techniky lovu kaprů
sezóna 2006 - vlastní cestou

Autor: Richard Barat - Fishky

Nakladatelství: Fishky - vlastními silami
Rok vydání: 2007
Cena: 333 Kč

kaprarina video carp fishing Toto DVD je prvním amatérským počinem, který jsem měl možnost shlédnout.
Je rozděleno do 3 částí. První část jsou záběry od vody se zdoláváním ryb a výkladem autora ohledně jeho pohledu na lov a vysvětlování teorie včetně praktických ukázek. Tato část obsahuje i podkapitoly, jako je práce s markerem, bójka a její pokládání a další zajímavé ukázky. Celkově je dlouhá 1:40 hod.
Druhá kapitola je zaměřená na výrobu boiliesu a zdůvodnění autora, proč právě takové boilies a jeho pohled na složení a důležitost jednotlivých složek. Délka kapitoly je 21 minut.
Třetí kapitola je praktická ukázka vázání uzlů. Tato kapitola je nejkratší, 5 minut.

A nyní k hodnocení DVD.
Začnu negativními stránkami. Jednoznačně je to nekvalitní zvuk, mnohdy nejde autorovi rozumět, co vykládá, mezi 40. minutou a 44. minutou dojde k náhlému zesílení zvuku, pak opět pokles na předešlou úroveň.
Dále za negativum bych označil to, že je to víceméně natočené v jeden den (pozdě na podzim) a do toho jsou občas vkládány krátké záběry z léta. Přece jen, z názvu „Sezona 2006“ jsem si představoval rozmanitější skladbu záběrů z průběhu celé sezóny. Je to ale zřejmě ovlivněno pozdním rozhodnutím něco takového vydat a tudíž časovou tísní a nedostatkem filmových podkladů z těchto důvodů vyplývajících.
Ze začátku jsem taky jako velké negativum považoval běžení titulků během celého DVD, kde je psáno vše, co autor v průběhu říká, ale je to podrobněji a vysvětlováno více do hloubky. Pak jsem si ale uvědomil, že jsou mezi námi i sluchově postižení rybáři a pro ně má psané slovo během filmu velký význam. Tudíž to považuji za plus, i když to působí ze začátku jako rušivý element. Jinak je ale pohodlnější a méně rušivé sledovat a poslouchat autora, nebo jen číst, takže je lepší DVD shlédnout aspoň dvakrát, po každé se zaměřením buď na text, či na autorův výklad a filmové záběry.
Dále je mezi klady třeba určitě zařadit autorovu spontánnost a ne žádné vyumělkované a hrané filmové záběry, prostě čistý, lidský projev.
Taky to je absence jakékoliv reklamy, jíž jsou dnešní DVD přecpávány.
Za velké plus považuji prozrazení složení boiliesu, jež autor používá v mírně obměněné formě celý rok a nijak se tím netají, ba naopak chce dokázat, že je možné i za velmi nízké náklady možné vyrobit kvalitní boilies.
V tomto DVD je i pár zlepšováků, jako je např. výroba jednoduchých předšpicových olov a další užitečné věci.
Musím přiznat, že máme s autorem hodně podobný pohled na kapraření a velmi se mi líbí, že rozhodně nestaví boilies na první místo za snahou ulovit velkého kapra, ale mnohem větší váhu přikládá správnému výběru místa a co nejdokonalejší sestavě atd.
Je to samozřejmě o názoru a zkušenostech každého zvlášť, ale právě proto by si měl každý kaprař toto DVD pořídit, aby si vzal i něco ze zkušeností druhého člověka. Autor se věnuje lovu trofejních kaprů 10 let a má chycených mnoho krásných kaprů, což určitě mluví v jeho prospěch a stojí za to se zamyslet nad jeho způsobem lovu a pojetí kaprařiny.
Toto DVD by nemělo chybět ve sbírce žádného rybáře věnujícímu se lovu trofejních kaprů, určitě to stojí za to. Snad se v budoucnu od tohoto autora dočkáme dalších, nekomerčních DVD.

Milan Havránek alias Milda, 15.1.2007

Diskuse ke knize

frdža - Profil | Út 11.4.2017 14:51:10

Dobrý den video jsem viděl zapůjčené od kolegi z práce ,má velice špatný zvuk - je tam slyšet značný hluk jako z městského provozu - nejspíše při grabování stáhnul to ve střední kvalitě.Prosím vás kde se to da na Youtoobe najít ,pokoušel jsem se několikrát ale bezúspěšně - aspoň jste psali že jste to uvolnili . Děkuji František

Maragtx - Profil | Ne 26.12.2010 18:19:28

Takže všem ahoj,po zhlednutí prvního videa,jsem začal docela věřit tomu že mezi rybáři funguje něco jako kolegiaita a přátelství kdy jeden druhému poradí a spolu můžou probírat své poznatky a zkušenosti.první video které Richard natočil o kaprech jsem si zakoupil jako jeden mezi prvníma,myslím že spočítat kolikrát jsem ho viděl asi nejde ale vždy při výrobě boiles si ho pouštím jako inspiraci a znám podle poslechu už snad každé slovo.

Můžu sám potvrdit že vše co je zaznamenané na dvd je pravda,vše podle receptu a drobné nápovědy jsem vyzkoušel a po třech letech kdy každý rok od jara do 16. června chytám jen na kuličky a kukuřici a vyzkoušel jsem revíry sice jen tady u nás v okolí ale vše fungovalo jak mělo.takže instruktážní film o kaprech můžu vřele doporučit,myslím že pro začínající i pokročilé kapraře tam je spoustu super věcí které pomůžou nasvětlit problematiku braní ryb.

V tomto týdnu mi dorazilo i drůhé dvd od Richarda a to strategie lovu amurů,musím uznat že jsem ho ještě pořádně nevstřebal.je tam se opravdu na co dívat spoustu zaznamenaných záběrů,krásné přírody,spoustu rad a poznatků které jsem si oživil a utvrdil.Můžu tedy všem vřele doporučit,krásné zdravé ryby nádherné záběry ze zdolávání a super chvilky strávené u videa.

M!ld@ - Profil | Ne 23.5.2010 0:26:08

Straspytlik69 >> tak se ho přímo zeptej:-)
http://www.mrk.cz/clen.php3?id=27682&kw=fishky

Straspytlik69 - Profil | So 22.5.2010 22:37:47

Toto video jsem viděl snad 10x a můžu všem doporučit.Nevíte jestli autor pracuje na něčem novém?Určitě si to koupím.