Průvodce moderního kapraře - Kapři

Autor: Andreas Janitzki

Nakladatelství: Fraus & Fox
Rok vydání: 2006
Počet stran: 192
Cena: 339 Kč

pruvodce moredniko kaprare - kapri Originál knihy z roku 2005 s názvem Das KosmosBuch Karpfen přeložil Radek Diviš, odbornou korekturu udělal Vlastimil Vápeník.
Autor knihy je známý německý kaprař, dříve plavačkář. Lovem kaprů se zabývá 10 let a kromě toho se také věnuje potápění, čehož v knize často využívá.
Obsah knihy zahrnuje všechny klasické kapitoly kapraření, jako je biologie kaprů, vybavení, montáže, nástrahy, lokalizace, metody lovu, zdolávání, ošetřování a fotografování kaprů a různé další vložené bonusy.
Kniha nemá žádný komerční nádech, naopak je psána místy hodně subjektivně a autor si nedělá hlavu s doporučením něčeho, co je v rozporu s dnešními trendy. Např. doporučuje lov na velké háčky (od č. 2 až po sumcové háčky 10/0), extrémně težká olova i při lovu na krátkou vzdálenost, použití plavačkových návnad pro zakrmování a dokonce používá obyčejné levné pletené dyneemy jako návazcové šňůrky. Rovněž doporučuje jen obyčejné boilie z běžných potravinářských surovin bez vysokých obsahů protejnů, natrávené potravy a dalších "chemikálií".
Někdo to může chápat jako plus této knihy, jiný by si mohl myslet, že čte publikaci z dob, kdy se ještě nic nevědělo o betainu, CSL, GLM a dalších, jinde často vyzdvihovaných, ingrediencích, které v této knize nejsou vůbec zmiňovány.
Kniha je prošpikována mnoha fotografiemi pěkných kaprů, především tmavých lysců z německých vod.
Na konci knihy je pár stránek o extrémních lovech na velkých přehradách, řekách a v zimě.
Celkově mám z knihy rozpačité pocity. Určitě to je něco, co u nás na trhu dosud nebylo. Kniha popisuje celou kaprařinu od A do Z, což by nasvědčovalo, že je určena začátečníkům, ale přitom bych si ji jim netroufl doporučit jako jedinou publikaci, po které by měli teoreticky umět lovit kapry. Na to je kniha příliš obecná a stručná. Na druhou stranu autor ukazuje, že existují i jednoduché cesty, jak lovit pěkné ryby. A německá rybařina má k nám blíže než třeba anglická či holandská. V Německu se ryby vysazují a konzumují jako u nás a rovněž tam mají dost svých problémů se zarybňováním, legislativou apod., na což autor v knize několikrát upozorňuje.

Martin Maťák, 22.10.2006

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.