Entomologie pro muškaře (od přírodního vzoru k napodobenině)

Autor: Walter Reisinger, Ernst Bauerfeind, Erhard Loidl

Nakladatelství: Fraus & Fox
Český překlad: Český překlad: RNDr. Miloš Zelinka
Rok vydání: 2006
Počet stran: 282
Cena: 799 Kč

entomologie pro muskare

      Na trhu je konečně Entomologie pro muškaře. Dlouho očekávaná kniha vychází v limitovaném vydání 1000 kusů v nakladatelství Fraus jako příkladná ukázka užité vědy o hmyzu pro praktické účely, tj. pro nás rybáře. Podobná příručka se na našem trhu neobjevila od doby vydání Slámových a Zelinkových Základů muškaření v první polovině devadesátých let. Není náhodou, že druhý autor Základů RNDr. Miloš Zelinka novou knihu z německého jazyka překládal. Kniha Olivera Edwardse, která vyšla v češtině před několika lety, měla dle mého názoru jeden podstatný nedostatek. V celé knize se neobjevila ani jedna fotografie přírodního vzoru, tj. čtenáři bez znalosti hmyzu vlastně vázali napodobeniny autorových napodobenin. Celkový výsledek pak mohl být zavádějící. Vzory mušek uvedené v Entomologii jsou podle mne jednoduché, oproštěné od vazačských exhibicí a určitě pro ryby „žratelné.“ Navíc původní německé vydání knihy popisuje podmínky lokalit (revírů) německých, které jsou velmi blízké našim.
      Obsah knihy autoři, skutečně fundovaní znalci v oboru, logicky rozčlenili do pěti základních kapitol, důležité pojmy pak najdete v závěrečném kvalitně zpracovaném rejstříku.
      V úvodu doporučuji přečíst stručně podanou exkurzi do historie, pro laika zásadní informace o systematice hmyzu, poučíte se o teoretickém základu imitativního muškaření. O pečlivosti zpracování určitě vypovídá i seznam základní literatury.
      V kapitole věnované jepicím naleznete kromě stručného úvodu do morfologie jednotlivých životních stadií a vývojových cyklů i velmi podrobný výčet středoevropských druhů hmyzu, který je pro nás tak muškaře tak důležitý. Jednotlivé druhy jsou s německou důkladností přesně popsány, uveden je popis ekologie (životních cyklů), údaje o rojení. Vše doplněno často používaným anglickým názvem a doporučenými vzory i s doporučenou velikostí háčku. Jasné, výstižné. Rád bych především vyzdvihl dokonalé fotografie jak hmyzu, tak umělých mušek, které naprosto věrně i v českém výtisku reprodukují skutečné barvy. V kapitole naleznete i podrobné všeobecné údaje o lokalitách v Německu, které lze, snad s výjimkou alpských a křídových toků, aplikovat i na naše podmínky.Kapitolu uzavírá přehledná tabulka s údaji o rojení jednotlivých druhů ve středoevropských podmínkách. Nic nechybí. Naopak, množství informací určitě zaujme i nerybařící jedince a studenty biologie.
      Stejným stylem jsou pojaty i kapitoly o chrostících a pošvatkách, dalších členech tzv. velké trojky, která má pro rybáře na tekoucí vodách největší význam. Za povšimnutí stojí, že autoři neuvedli další významné skupiny hmyzu. Například dvoukřídlí (pakomáři, muchničky, muchnice), vážky a také důležité druhy suchozemského hmyzu jsou zcela opomenuty. Vysvětluji si to orientací autorů na tekoucí vody.
      Kapitola vázání mušek přehledně podává doporučené imitativní vzory. Tady bych rád uvedl jednoduchost a zároveň eleganci uváděných vzorů, která bývá vizitkou dobrého vazače. Jednotlivé fáze vázání jsou podané fotografiemi i textem s takřka vědeckou důkladností i s popisem použitých materiálů.
      Ke knížce lze mít v podstatě jen jednu opravdu podstatnou výhradu. A tou je kvalita českého překladu, resp. spíše jazykové a věcné revize textu. Kupříkladu zmiňování mužských pohlavních orgánů zní v souvislosti s hmyzem nepatřičně. Ustálený je termín samčí pohlavní orgány. V českém textu občas používaný termín Dun se překládá jako subimago. Doba létání spíše asi jako doba rojení. Nechci ale hnidopišsky vypichovat možná desítky nepatřičností, kterých si v textu asi běžný čtenář nevšimne. Protože ta kniha jinak opravdu stojí za to. Výše zmiňovaná absence některých řádů hmyzu vyplývá dle mého názoru hodně ze zaměření knihy na druhy tekoucích vod. Proto ještě jednou, pokud jste vyloženě „stojákoví“ lovci a chcete si knihu koupit, myslete na to, že pakomáry v knize nenajdete. Na druhou stranu, kvantum informací o příslušnících tzv. velké trojky určitě oceníte.
      Celkové hodnocení: Entomologie určitě nebude chybět žádné knihovně rybáře, který bere lov ryb na umělou mušku vážně. Na trhu podobný titul dlouho nebyl a náklad 1000 kusů dává šanci rozšíření znalostí každému muškaři, který se považuje snad trochu i za entomologa. Ke knize se určitě budete vracet, pokud ji pro její „výživnost“ nepřečtete rovnou celou. Podle mne suverénně nejlepší kniha v oboru na trhu za poslední léta. Jen snad trochu škoda té trochu urychlené české verze, původní nakladatel pan Liška možnosti měl. Případné kritiky malého objemu kapitoly o vázání bych rád upozornil, že kniha se jmenuje Entomologie (pro muškaře). Tahle knížka přinese nové informace nejen muškařům, ale i fotografům, amatérským entomologům a dalším zájemcům o přírodu kolem vody. Ještě jedna myšlenka nakonec. Nemusíte brát informace uvedené v Entomologii za nezbytné, ryby nachytáte i bez nich. Entomologie pro muškaře vám ale nabízí možnost hlubšího pohledu do zákonitostí života ve vodě a našeho společného koníčka, který si nějakou tu hodinu samostudia určitě zaslouží.


Obsah: 1
Fotografie: 1
Kvalita tisku: 1
Úprava: 1
Kvalita českého překladu: 2
Celkový dojem: 1

zpracoval: G.Moolis, 13.4.2006

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.