Kaprársky maratón - Liptovská Mara 2005

Autor: Slavomír Pavle

Nakladatelství: Aktuell
Rok vydání: 2005
Počet stran: 126
Cena: ?

kaprarsky maraton       Obsahem knihy je popis týdenních závodů nazvaných Kaprařský maraton, které se konaly na Slovensku na Liptovské Maře koncem srpna 2005. Tato nádrž měla být známa tím, že se zde chytají kapři převážně na kukuřici a lov na boilie zde není úspěšný. Pořádání dlouhých závodů s co nejvolnějšími pravidly a s účastí mnoha dobrých kaprařů mělo tento mýtus vyvrátit.
      Sloganem knihy je "Největší kaprařské závody očima účastníků" aneb "Jak lovit kapitální ryby na Liptovské Maře." Myslím, že to přesně vystihuje to, co od knihy můžete čekat. Kromě krátkého úvodu a závěrečného shrnutí jsou jejím hlavním obsahem popisy lovů od 16ti závodících dvojic z celkových 59 týmů z Čech a ze Slovenska.
      Jednotlivé kapitoly píší přímo závodníci, samozřejmě vlastním slohem a podle vlastní osnovy, což dělá knihu poměrně nesourodou, ale o to více realistickou. Nejběžnější struktura jedné kapitoly se skládá z popisu přípravy na závody, výběru místa, zvolené strategie lovu, zakrmování, co se osvědčilo a co ne, jak přicházely záběry, co by příště dvojice udělala jinak nebo kde vidí příčinu svého úspěchu a zhodnocení celé akce. Některé týmy jdou opravdu do detailů, jako je podrobná strategie zakrmování včetně složení a dávkování a osvědčené nástrahy a montáže. U každé dvojice je také ukázána na malé mapce pozice jejich místa lovu. Myslím, že někdy byste se za podle ní a popisu v textu dokázali velmi přesně zorientovat, kam lovci nahazovali nebo kde asi měli bojky.
      Kniha je provázena mnoha slušnými fotografiemi. Zde si dovolím malou kritiku, že se jedná většinou o klasické "náručáky" (rybář a kapr v náručí). Nutno dodat, že všechny ryby jsou opravdu krásné a zdravé. Osobně ale postrádám více fotek okolí, záběry z vody na lovící tým nebo obrázky ze zákulisních příprav. Fotky jsou si v tomto počtu velmi podobné.
      Závěr tvoří krátké statistické shrnutí v grafech.
      Celkově knihu hodnotím velmi pozitivně. Pokud se nepletu, je to první kniha z rybářského prostředí, která popisuje průběh jednoho jediného závodu. Neklade si za cíl udělat ze čtenáře chytřejšícho kapraře, má spíše dokumentární charakter, i když někdo zde nějaké nové využitelné informace také může najít. Rozhodně však pomůže zpopularizovat kapraření, a to nejen na této přehradě, ale kdekoliv, kde se doposud tento styl lovu podceňoval.

2.3.2006, Martin M

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.