Jak se loví bílá ryba

Autor: Kai Chaluppa

Nakladatelství: Fraus & Agentura Fox
Rok vydání: 2005
Počet stran: 90
Cena: 269 Kč

Na rybách s Rudolfem Hrušínským       Kniha je zařazena do již tradiční série rybářských knih "Jak se loví..." a do této již desetidílné "encyklopedické" edice dobře zapadá. Autorem je německý rybářský specialista a publicista Kai Chaluppa.
      Dílo je rozděleno na oddíly věnované lovu na děličku a bič, odhozu s match pruty, lovu na bolonézku, feederu a nástrahám a návnadám. Popis jednotlivých metod je, řekl bych, spíše základní a nejde při vysvětlování příliš do hloubky. Naopak je zde ale dost zajímavých triků a rad "pod čarou". Velký prostor je věnován fotografiím a kresbám, jak už to u těchto děl bývá. Zabírají snad polovinu potištěné plochy.
      Co se mi líbí, je to, že autor nepopisuje lov ryb ze závodního pohledu, ale jako běžný "rekreační" rybář. Můžete se tedy dočíst, jak chytat na "houpačku", jak se zaměřit na jednotlivé druhy ryb nebo jak lovit cejny na extrémních hloubkách. Teorie je doplňována popisem průběhu typického lovu danou metodou od příchod k vodě, přes hledání ryb, sestavení udice a zakrmení až po ulovení ryby.
      Jak již bylo řečeno výše, text je provázen mnoha fotografiemi. Neodpustím si zde poznámku, že by některé mohly být menší a vzniklý prostor mohl být věnován raději pro více textu. Fotografie nevynikají trofejními rybami, spolu s obrázky plní spíše informační úlohu.
      Celkově knihu hodnotím pozitivně. Splnila to, co bych od takové knihy očekával. Pokud na plavanou či feeder nechytáte řadu let a ani jste ještě nepřečetli všechno z tohoto oboru, bude se vám líbit. Samozřejmě se v ní opakuje mnoho věcí, které jste si mohli přečíst již dříve někde jinde... Ale s tím se u těchto knih, které se snaží pamatovat i na začátečníky, musí počítat.

28.1.2006, Martin M.

Diskuse ke knize

Hiram - Profil | Čt 14.1.2010 19:02:04

Tato kniha není špatná, doporučuji ji začátečníkům, tak i mírně pokročilým . Nenajdete v ní však mnoho stěžejních informací a celkově je velice útlá. Pokud máte rádi knihy, máte dobrý pocit z plné knihovničky u Vás doma, pak Vám ji mohu doporučit. Je moc hezky graficky zpracovaná a především dobré fotografie jí dodávají šmrnc. Pokud ale hledáte hluboké informace, rady a fígle pak Vás kniha z 90% zklame. Z obsahového hlediska zůstává srovnatelná s OBSAHEM Kolendowitzových Položená I a II.