Na rybách s Rudolfem Hrušínským

Autor: Rudolf Hrušínský, Ivo Sláma

Nakladatelství: Víkend
Rok vydání: 2005
Počet stran: 142
Cena: 259 Kč
Počet fotografií: 50 barevných + 5 černobílých
Počet stran s reklamou: 0

Na rybách s Rudolfem Hrušínským Něco o autorech
      Asi je zbytečné sáhodlouhé představování obou autorů. Kdo by neznal herce, moderátora známého televizního pořadu a nyní i spisovatele Rudolfa Hrušínského. Mnozí z nás také jistě znají Iva Slámu jako rybáře nebo autora mnoha odborných článků a humorných povídek, které vycházejí snad ve všech rybářských časopisech.
      Tedy jen krátce. Rudolf Hrušínský se narodil 5. října 1946 v Praze. Studoval na konzervatoři a poté i herectví na DAMU. V současné době je na "volné noze" a hraje především v divadle u Karla Heřmánka. Provozuje a vlastní dvě galerie. Jedna je v Plané nad Lužnicí a druhá v Táboře. Je ženatý a má tři syny.
      Ivo Sláma se narodil 18. října 1962 - zajímavé, oba jsou narozeni ve znamení Vah - v Litoměřicích. Vystudoval střední školu v Praze, nyní soukromě podniká. Řadu let se věnuje lovu kaprů a také sumců. V této souvislosti také publikuje v již zmíněných časopisech. S družkou Monikou má syna Adama.

A teď už k vlastní knize
      Kniha, jak už sám název napovídá, popisuje víceméně úspěšnou dráhu Rudolfa Hrušínského jako rybáře. Mapuje období od jeho prvních rybářských zkušeností, které získával jako malý capart od svého otce až po současnost, kdy svoje zkušenosti předává svým synům.
      Úvod knihy patří dětství Rudolfa Hrušínského. Popisuje jeho postupné získávání lásky k přírodě a k rybařině především. Samozřejmě se zde nejvíce píše o jeho otci, který se nejvíc zasloužil o to, že jeho syn tomuto koníčku doslova propadl. Rudolf s tátou chodil na ryby velmi rád. A bylo to snad také proto, že ho nikdy do rybařiny nenutil. Chceš? Nechceš? A malý Rudolf chtěl. Zprvu jen tátovi kopal žížaly nebo podával podběrák. Ale hlavně se díval a snil o okamžiku, kdy sám vezme do ruky prut, na háček nastraží žížalu nebo těsto a poprvé nahodí. A ten okamžik se samozřejmě dostavil.
      Rudolf Hrušínský chodil a dosud chodí na ryby převážně s kamarády, ale velmi rád je na rybách i sám. Moci si dosyta vychutnat všechny zvuky a vůně přírody, uspořádat si v hlavě myšlenky - to by nevyměnil za nic na světě. A tohoto potěšení si zvlášť užíval, když chodil na pstruhy. Bavilo ho chodit na malé říčky a potoky, kde většinou o lidskou bytost nezavadil. Tehdy ještě pstruhy lovil na vláčku na své oblíbené "mepsky". Ale netrvalo to moc dlouho. Jeho přítel Láďa Dlouhý totiž muškařil a Rudolf po muškařském prutu už nějakou dobu pokukoval.
      Nejobsáhlejší, možná lze říct i stěžejní, částí celé knížky je vyprávění o Rudolfových rybářských výpravách za hranice naší republiky. Zvlášť jeho cesty do Mongolska hýří mnoha nevšedními zážitky a historkami nejen z lovu, ale i z vlastní cesty. Bylo to opravdu velké dobrodružství, které si Rudolf poprvé dopřál někdy v roce 1982. Tedy v době, kdy o nějakém zájezdu s cestovkou za rybami do Mongolska nemohla být ani řeč a nebyla ještě dlouhou dobu potom. Když se na stejná místa Rudolf vydal o 12 let později, už ho čekalo zcela jiné, "komerční" Mongolsko.
      Ale nebyly to samozřejmě jediné výpravy za hranice naší republiky, které Rudolf Hrušínský v touze po nevšedních zážitcích podnikl. To už se ale dostáváme do období moderování známého televizního pořadu Jak na to, který později vyústil v tolik diskutovaný seriál Jak na ryby. Kniha popisuje jak výpravu za sumci a kapry na Ebro, tak i výpravu za nilskými okouny do Egypta.
      V závěru knihy jsou ještě čtyři krátké kapitoly, které se samotným rybolovem už příliš nesouvisí. I když podle názvu jedné z nich (Rybářské tipy a triky Rudolfa Hrušínského) se může zdát, že tomu tak není. Nicméně obsah této kapitoly příliš nekoresponduje s jeho nadějným názvem. Mnohem prozaičtější jsou v závěru knihy uvedené Oblíbené recepty Rudolfa Hrušínského.

Co říci závěrem?
      V rybařině je asi opravdu jen málo věcí, které by Rudolf Hrušínský na své pouti životem někdy nevyzkoušel, takže téměř každý rybář si v knize něco o své oblíbené rybolovné technice najde. Kdo by v ní ale hledal různé koncové montáže, udělátka, fígle nebo tajné recepty na těsta, bude zklamán. O tomhle tato knížka není. Ale je plná lásky k rybaření, rybám a k přírodě vůbec. A je plná jímavých příběhů, kdy se čtenář lehce nechá vtáhnout do prostředí a nabídnutého děje.
      Netroufám si tvrdit, že právě toto je ta knížka, ke které se člověk opakovaně vrací, aby si znovu oživil její postavy a děj. Přesto mohu s klidným svědomím tuto knížku vřele doporučit. Mně se líbila a věřím, že ani vy nebudete zklamáni. Už jen proto, že se dozvíte, co Rudolf Hrušínský odpověděl na otázku, jaké by bylo jeho přání, kdyby někdy v budoucnu náhodou chytil zlatou rybku.

27.1.2006, drda

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.