S rybářským prutem kolem světa

Autor: kolektiv autorů

Nakladatelství: Fraus, Fox
Rok vydání: 2005
Počet stran: 126
Cena: 289 Kč

s rybarskym prutem kolem sveta
      Jak napovídá název, kniha je o rybaření ve všech možných koutech naší zeměkoule. Jedná se o jedenáct příběhů z výprav za rybami, které subjektivně vypráví osm autorů.

  • Zdeněk Edelmann – Kanada, Yukon – siveni, štiky, lipani, Kamčatka – pstruzi, lososi, Keňa – lov mečounů a dalších exotických ryb
  • Ivo Knákal – Storsjö, Hökensas, muškařské výpravy do Švédska
  • Milan Ryba – lov Nilských okounů na Asuánské přehradě, Egypt, Mörrum, Švédsko – lososi
  • Dr. Andreas Witt – lov velkých pstruhů a lososů na Islandu
  • Radek Diviš – Soroya, Norsko – tresky atd.
  • Greger Jonsson, Andy Horwood – Laponsko, Švédsko – dravci
  • Milan Wišo – Cejlon – lov mořských ryb

      Jak sám autor projektu této knihy uvádí ve svém úvodníku, chce čtenářům přiblížit možnost naplnění rybářských snů, které ještě nedávno byly vzhledem k politické situaci nemyslitelné. Dnes je díky demokratickým poměrům taková výprava jen otázkou financí, času, chuti a elánu. A jen tak na okraj, ono nám časem možná nic jiného nezbude, než za pěknými rybami cestovat dál a dál.
      Tato kniha rozhodně není uceleným nebo cíleným projektem určeným pro jednu skupinu rybářů nebo pro jednu techniku a způsob lovu. Na své si přijdou muškaři, vláčkaři, rybáři milující mořský rybolov, zkrátka všichni rybáři, kteří o svém koníčku rádi čtou.
      Každý příběh je doprovázen velmi cennými základními informacemi o potřebné výbavě, o druhové skladbě ryb, o možnostech ubytování, příjezdu. Najdete v nich různé tipy na okolní možnosti rybaření, jak a kde doplnit zásoby, popř. informace o cenách povolenek či celkových cenách cestovní kanceláře, která vám zajistí výpravu tzv. „na klíč“. Jsou zde i informace o příplatcích za další služby při takovéto výpravě.
      Další součástí každého příběhu je okénko „Můj názor na…“. Zde si čtenář může přečíst další názor na daný revír nebo oblast od jiné osoby, než je autor příběhu. V tomto případě se však nemohu ubránit dojmu, že se nejedná o nezaujaté a objektivní stanovisko, i když přínos pro knihu to má. Nechci nijak hodnotit spisovatelskou kvalitu jednotlivých příběhů, některé jsou pojaty hodně emotivně, jiné spíše popisně. V každém případě si člověk, který v těchto oblastech nechytal a chytat by chtěl, udělá základní obrázek a získá základní informace. Naopak člověk, který se nechystá v těchto končinách rybařit, si zajisté s radostí přečte příběh o lovení ryb, většinou kapitálních, v našich vodách těžko ulovitelných, nebo zde vůbec nežijících.
      V knize najdeme velké množství poměrně zdařilých fotografií, i když v některých případech bych byl kritičtější a nedával tam „něco“ za každou cenu.

Resumé:
      Jak jsem uváděl výše, kniha není určena jedné cílové skupině rybářů, ale široké rybářské obci. Ukazuje možnosti lovení, většinou trofejních ryb, v exotické a místy civilizací málo dotčené přírodě, a to různými rybářskými technikami. Přibližuje možnost podobnou rybářskou výpravu uskutečnit. Pro fajnšmekry zaměřené na určitý způsob lovu to asi nebude to pravé ořechové. Osobně jsem si s velkou chutí přečetl vyprávění Dr. Andrease Witta o muškaření na Islandu na řece Laxa, možná nejprestižnější pstruhové řece na světě, a na lososí řece Hafralonsa. Také musím vyzvednout publikování úspěšných vzorů mušek Ivo Knákala z jezera Hökensas. A stejně jako já si svoje najdou i mnozí jiní čtenáři. Kniha za přečtení rozhodně stojí. Jako dárek určitě potěší také. Jen snad poslední poznámka. Autor projektu je i majitelem cestovní kanceláře, která zajišťuje rybářské zájezdy do snad všech zmiňovaných rybářských lokalit. Proto zřejmě v knize chybí i ostatní vynikající rybářské revíry ze světa a centrální Evropy. Nemyslím, že je to této konkrétní knize na škodu, patrně něco takového nebylo ani cílem, a také nechci tuto knihu brát jako reklamní tahák. Bez těchto lidí, rybářských fanatiků, by na rybářském knižním trhu cosi chybělo.
      Závěrem bych měl oznámkovat např. grafickou úpravu, obsah, fotografie, celkovou úroveň... Neudělám to. Nebylo by to objektivní a o těchto atributech knihy si, doufám, udělají čtenáři hodnocení sami. Já mohu jen konstatovat, že nakladatelství Fraus odvedlo profesionální práci a vše podstatné jsem se snažil vylíčit svýma amatérskýma očima v tomto hodnocení.

25.1.2006, ZN

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.