Lov kaprů na českých vodách

Autor: Michal Kučera

Nakladatelství: vlastní náklad autora
Rok vydání: 2004
Počet stran: 304
Cena: 299Kč

      Jak přibývá adeptů Petrova cechu a na našich vodách zkouší své štěstí stále více a více rybářů, objevuje se u knihkupců a na pultech rybářských prodejen také více knih, které na zákla- dě svých zkušeností napsali sami rybáři. Takovou knihou je i počin Michala Kučery Lov kaprů na českých vodách. Kdo by čekal, že od poměrně známého lovce větších kaprů, který často publikuje např. v časopisu Rybářství, si přečte knihu speciálně zaměřenou právě na tuto úzkou oblast, mýlil by se. Michal ve své prvotině udělal řez všemi metodami lovu kaprů od jednoduchého chytání menších kusů se splávkem až po moderní metody pro lov trofejních velikostí. Kromě kapitoly o chytání velkých kaprů jsou klasické techniky většinou popisovány obecně známou teorií, sice často proloženou vlastními zkušenostmi, recepty a tipy, ale i tak specialisty na jednotlivé metody lovu asi ničím novým neosloví, což asi ani nebylo záměrem. Pro pokročilé rybáře by mohla být zajímavá právě kapitola o chytání velkých kaprů a určitě bych knihu doporučil začínajícím lovcům tradiční české ryby, pro které se může stát velmi dobrou učebnicí zahrnující celou kaprařskou abecedu.
      Po úvodním slovu autora se v první kapitole seznámíme s charakteristickými rysy kapra, ve druhé si přečteme o faktorech ovlivňující aktivitu kaprů a třetí nám doširoka rozebere způsoby jejich vyhledávání. Hodně podrobně jsou tu popisována místa výskytu kaprů v různých ročních obdobích, postupy pro zmapování jednotlivých druhů vod a pro vyhledání kaprů. Ve čtvrté kapitole jsou opět podrobně popsány různé druhy návnad a nástrah s mnoha recepty na jejich přípravu, které jistě vyzkouší a ocení nejeden čtenář. Pak následují kapitoly o vybavení pro lov a o několika způsobech nahazování, kterému je věnováno také nezvykle mnoho prostoru, což je jen dobře, protože ne každý začátečník si najde zkušenějšího kolegu, který bude mít dostatek trpělivosti. V kapitolách o chytání se splávkem, chytání na hladině a na položenou je popsán lov různými metodami na různých typech revírů. Kapitola o etice lovu kaprů apeluje na šetrné zacházení s ulovenými rybami a na zvážení vlastních potřeb konzumace rybího masa. Poslední a nejobsáhlejší kapitolou je téma chytání velkých kaprů. Tady poznáte, že tato oblast je autorovi nejbližší a cítí se v ní jako „ryba ve vodě“. Dokazuje to i větším množstvím úvah, které podkládá vlastními zkušenostmi.
      Snahou autora bylo, kromě podrobného popisu různých metod, postupů a činností, také čtení trochu odlehčit svým vlastním humorem, který vkládal v podobě různých historek nebo přirovnání do posledních vět každé části jednotlivých kapitol. Celkově bych knihu hodnotil jako podařenou a velmi podrobnou, i když se v některých částech jedná o opakování něčeho, co už někde bylo napsáno. Nebylo by ale reálné, aby jeden autor získal ve všech technikách lovu tolik zkušenosti jako jednotliví specialisté. Kniha obsahuje mnoho názorných fotografií a kreseb, které nováčkům usnadní rychlé pochopení toho, co se skrývá za různými tajuplnými názvy. Několik stran je také věnováno pro prezentaci firem a obchodníků s rybářskými potřebami, bez jejichž přispění by asi bylo dost náročné takovou knihu vydat. Vzhledem k přijatelné ceně určitě najde hodně čtenářů.

zpracoval: Honzas, 09.02.2005

Diskuse ke knize

F.T.M. - Profil | Čt 26.12.2013 11:15:03

Mám od autora jak první vydání, tak také nové druhé vydání této knihy. Ve spojení s praxí u vody je to pro mě praktická příručka, která mě v kaprařině napomáhá k pěkným úlovkům.

malej Tonci - Profil | Pá 4.6.2010 23:39:33

je to super knížka se spoustou věcí a poznatků, ale v té knížce je prezentován názor jen jednoho člověka. Neříkám, že Michal Kučera rybám nerozumí, to bych si nikdy nedovolil je to u mě Pan rybář, ale mě osobně se víc zamlouvá kniha Kapří tajemství od Lukáše Krásy. Je v í posán kapří život, hydrologie a je doplněná o názory dalších kaprařů jako jsou např.: Tomáš Blažek, Karel Nikl a také Jarda Vítek jehož příběh stojí za to si přečíst.

Majsher - Profil | Pá 4.6.2010 21:22:01

mě se kniha dost líbila, nejsou v ní žádné blbosti a má co říct jak začátečníkovi tak pokročilému. Možná bych jí příště lépe strukturoval - např. větší formát a více obrázků, fotek apod. DVD jr super pro začátečníka - já ho pustil jedné kamarádce a jak se na rybách pak činila :)

grizlik - Profil | Pá 4.6.2010 19:32:54

pěkná kniha ale jeste lepsi dvd