Vázání mušek z peří CDC

Autor: Leon Links

Nakladatelství: Agentura FOX
Rok vydání: 2003
Provedení: Pevná vazba, křídový papír, barevné fotografie
Počet stran: 158 stran textu bohatě vybaveného barevnými fotografiemi
Cena:

      Nová kniha z nakladatelství FOX představuje čtenářům problematiku vázání mušek z peří CDC (pro ty kdo neví - peří z okolí mazových žláz vodních ptáků) a praktickým využitím CDC vzorů při rybolovu. Při čtení knihy určitě dojdete k závěru, že autor, holandský muškař Leon Links, je opravdový nadšenec a fanoušek CDC. Problematiku zpracoval v zásadě vyčerpávajícím způsobem. Seznámíte se s vzory uznávaných veličin oboru jako jsou Gerhard Leible (autor první knihy o CDC muškách), Slovinec Marjan Fratnik (tvůrce vzoru F-fly), nebo Švýcar Marc Petitjean (tvůrce řady specifických úspěšných vzorů). Jim jsou také věnovány samostatné kapitoly. V knize naleznete osvědčené vzory suchých mušek, pro které je CDC svými vlastnostmi předurčeno, ale i nymfy, streamery, mokré mušky, nebo pro běžného českého rybáře exotické vzory pro muškaření na moři.
      Zajímavá je určitě kapitola věnovaná historii vázání mušek CDC v oblasti francouzsko švýcarského pomezí. Autor knihy sesbíral dostupné informace, které rozhodně nejsou nezajímavé, a pro rybáře, který nehledí pouze na praktickou stránku věci, představuje tato část docela zajímavou sondu do rybářského starověku v jiné části Evropy.
      Další kapitoly představují vzory výše jmenovaných muškařů, autora samotného i řady dalších oslovených vazačů z Evropy, Japonska i USA. Zde naleznete více či méně zajímavé podrobné představení muškaře včetně osobního kurzivou psaného „vyznání“ o vztahu k CDC, několik vázacích postupů a fotografie CDC mušek. U každého vzoru naleznete popis vázacích materiálů i praktické využití při rybolovu. Dovolil bych si jednu poznámku. Osobně pokládám vázání například streamerů z barveného CDC za poněkud samoúčelné. Samozřejmě lze ze CDC navázat takřka vše, ale myslím, že existují lacinější a možná i srovnatelně účinné materiály. Při současné dostupnosti a cenách CDC peří na našem trhu jde podle mne přece jen o trochu drahou „srandu“.
      Závěrečná kapitola vás seznámí s praktickými aspekty využití CDC vzorů u vody. Spíše obecné informace získáte o zacházení s muškami, o tom jak mouchy z poměrně choulostivého materiálu během lovu ošetřovat, o chytání s mokrými vzory ze CDC a třeba sestavení vhodného návazce. Pečlivost autora dokládá jistě i zařazený seznam použité literatury, čtenář se také může snadno zorientovat pomocí rejstříku. Naopak pro české rybáře bude asi jen stěží použitelný seznam dodavatelů CDC . Ještě několik poznámek k českému vydání a úpravě. To jedna mínus v úpravě dávám za velikost písma. Naposledy jsem četl knihu s tak velikými písmeny někdy na základní škole. Co se týče překladu, překladatel MUDr. Milan Pohunek se při své práci vyhnul otrockému a násilnému překládání názvů mušek do češtiny. Pokud nenalezl vhodný český ekvivalent, vzoru prostě ponechal jeho původní anglické (nebo italské či jiné) jméno. Podle mne jen správně. V knize naleznete krásné fotografie vzorů ve svěráčku, několika málo vázacích postupů, hmyzu a fotografií krajinek. I když fotografie typu „Marjan Fratnik na řece Soči v přestávce pro úpravu uvázané mušky“ asi velkou výpovědní hodnotu nemají, technicky jsou zřejmě provedeny dokonale. Rád bych na konec přidal můj osobní názor. Je velká škoda, že kniha nevyšla před nějakými 8-10 lety, kdy řada rybářů s vázáním vzorů pomocí pírek CDC začínala a experimentovala. Pro zkušené vazače asi kniha mnoho nového nepřináší, spíše jen shrnuje to, co bylo napsáno dříve (v muškařských časopisech nebo na Internetu). Nicméně pro rybáře, který anglický nebo německý jazyk neovládá, může být Linksova kniha velmi užitečná. Co pak ale v knize určitě chybí, jsou vázací postupy, které by začínajícímu vazači mohly být vodítkem.

Celkové hodnocení: Pěkná kniha, škoda omezeného počtu vázacích postupů. Pokud se o problematiku vázání CDC mušek hlouběji zajímáte, určitě si ji pořiďte.

Fotografie: 1
Kvalita tisku: 1
Úprava: 1
Celkový dojem: 1

zpracoval: G.Moolis, 6.10.2003

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.