Jak se loví s umělými nástrahami

Autor: zvláštní číslo časopisu Fisch und Fang

Nakladatelství:Agentura FOX
Rok vydání: 2003
Provedení:pevná vazba, křídový papír, barevné fotografie
Počet stran: 80 textu
Cena: 239 Kč

      Jak se loví s umělými nástrahami je velice zajímavá kniha, která jistě pomůže rozšířit obzory nejednomu vláčkaři. Ve 4 kapitolách a na 80-ti stránkách je zde shrnuto vše potřebné týkající se této rybolovné techniky. Publikace jistě pomůže jak začínajícímu rybáři, tak i zkušenému profíkovi, který zde najde celou řadu zajímavých tipů a triků.
      Tato vláčecí „kuchařka“ je rozdělena, jak již bylo zmíněno v úvodu, do 4 kapitol.První kapitola popisuje jednotlivé vláčecí nástrahy - plandavky, rotačky, woblery, měkké nástrahy, jerkbaity a také lov za pomocí systémků s mrtvou rybkou. Každá nástraha je detailně popsána a nechybí zde různé zajímavosti a vylepšující triky.
       V druhé kapitole jsou rozebírány důležité ukazatele při vyhledávání ryb, podrobně jsou zde popsány úspěšná místa na řece a jezeře a to jak v létě, tak v zimě včetně pěkných nákresů. Každý vláčkař pak jistě ocení 10 rad jak se chovat při samotném lovu. Ne každý ví, že třeba štika dává při útoku přednost slunci v zádech…
      Další kapitola se zabývá různými specialitami, jako je streamer s italskými podvodním splávkem (sbirolino) na přívlačovém prutu, nebo lov za pomocí povrchových nástrah ve vodním rostlinstvu. Osobně mě ale nejvíce zaujala pasáž s vylepšením měkkých nástrah (hlavně ripperů) o různé chrastítka, esencemi navoněné pásky, které se zasouvají do nástrahy, či nalepovací trojrozměrné oči.
      V závěrečné čtvrté kapitole je rozebírána vhodná vláčecí výbava. Dozvíte se zde jak vybrat vhodný prut, naviják, jestli zvolit monofilní vlasec, či splétanou šňůru a v jakých situacích se nebát použít ocelové lanko.
      Přítomnost reklamy v rybářských tištěných publikacích se stává pomalu standardem a ani tady tomu není jinak, zhruba na 7 místech se lze setkat s reklamní inzercí.

Celkové hodnocení: Považuji tuto knihu za velmi zdařilou a lze ji doporučit každému, kdo se o přívlač aspoň trošku zajímá. Zvláště pro začátečníka bude jistě studnicí moudrosti, ale i zkušený vláčkař si zde příjde na své. Kniha je tradičně doplněna o množství krásných fotografií, které dodávají textu tu správnou "štávu".

Obsah: 1
Fotografie: 1
Kvalita tisku: 1
Úprava: 1
Celkový dojem: 1

zpracoval: Roman C., 27.7.2003

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.