Lov kapitálních ryb

Autor: Jens Bursell

Nakladatelství: Agentura FOX
Rok vydání: 2001
Počet stran: 236, z toho 5 reklamních
Cena: ?
Originál "Specimen Hunting" (1999) přeložil ing. Zlatko Hála, odb. korektura Rad ek Diviš, jaz. korektura Jana Šolcová

Opravdu velmi zdařilá kniha! Konečně něco pro pokročilé rybáře bez zbytečného popisování obecně známých věcí. To tu opravdu chybělo. Kniha se svou strukturou velmi podobá "Rybaříme s Mattem Hayesem", tedy lovem několika druhů ryb v trofejních velikostech popisovaným jak autorem, tak jinými úspěšnými rybáři z celé Evropy. Převážná část knihy se věnuje kaprům (skoro 1/2) a to od biologie, přes lokalizaci až k vnadění a ukázkami příběhů od vody. Popisováním skutečných událostí autor opravdu nešetří a myslím, že právě to, společně s "extrémně kvalitními fotografiemi", je kořením této knihy. Dále jsou popisovány taktiky pro lov takových druhů ryb, jako jsou např. amuři, líni, cejni, parmy, boleni a další. Kupodivu se dost preferuje lovu na plavanou a s feederem. V poslední asi čtvrtině knihy je několik kapitol o lovu trofejních ryb v rybářsky exotických končinách - jeseteři, nilští okouni nebo třeba indické parmy. Původně jsem myslel, že tohle ani číst nebudu, ale při pohledu na fotky jsem neodolal... Pasáž o tom, jak menší víza (lehce přes půl tuny) odtáhla autora na loďce 2km na moře, je obzvláště vydařená...
Co do informační hodnoty knihy jsem zde našel nadmíru opravdu dobrých triků, které jsem zatím nikde jinde neviděl. Svítící boilie, lov na banán nebo třeba "ufo" jsou něčím, co by si asi malékterý český blázen troufnul sám vyzkoušet, a niž by o tom četl. Také jsou zde vysvětleny některé zákonitosti, které rybáři sice znají, ale nechápou, proč tomu tak je.
Kniha je velmi dobře zpracována a jak jsem již naznačil - tak kvalitní fotografie tu ještě nebyly! Co ale kvalita, hlavně co je na nich! Velkých kaprů tu bylo již dost a asi nám to trochu zevšednělo, ale co takhle mník přes metr, karasi k 60-ti cm nebo cejn přes 5kg?
Abych knize také něco vytknul, tak se zde přílič často opakuje slovo "obyčejný" (common) - obyčejná udice, obyčejný vlasec apod. Pochvalu si zaslouží výstižný výraz "vnadiště".

Obsah: 1
Fotografie: 1+
Kresby: 3
Překlad a korektura: 1-

zpracoval: Martin M, 15.4.2002

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.