Rybaříme s Mattem Hayesem

Autor: Matt Hayes

Nakladatelství: Agentura Fox
Rok vydání: 1999
Počet stran: 208, z toho 2 reklamni
Originál: Coarse fishing
Původ: Anglie, 1995
Cena: 419Kč


       Kniha popisuje lov zejména velkých exemplářů těchto ryb: parma, cejn, tloušť, proudník, lipan, plotice, okoun, kapr, lín a štika. Autor velmi zajímavě a nekonvenčně popisuje jejich lov v anglických vodách. "Anglie" je v knize velmi silně cítit. Mám pocit, že většina popisovaných metod lze v našich revírech použít jen velice omezeně. Např. se zde z 90% mluví o štěrkopískových propadlinách s výraznými lavicemi, leknínovými poli a jiným "zeleniskem" a vodou čistou jako křišťál. Nebo o lokalitách, kde je na 14 akrech jen 6 cejnů - všichni trofejních velikostí. Pro českého rybáře dosti nestandardní situace. U nás bude možná těchto velkých cejnu taky 6, ale k tomu ještě pár tisícovek cejnů značně menších, a zejména ty je potřeba "zkrotit", aby jste se dostali k těm větším.
       Rozhodně nečekejte žádné super jemné chytání s patentkami apod. To si myslím, že je na této knize pozitivní, že nejde jen o super jemnou plavanou. Naopak jsou popisované metody docela jednoduché a může si je dovolit vyzkoušet velmi široké spektrum rybářů. Plavaná tvoří jen asi 30% obsahu knihy, jinak je popisována hlavně položena s feederovými pruty nebo klasická kaprařská chytačka na vlasovou metodu (autor s ní nechytá jen kapry).
       Již podle první strany obálky je jasné, která firemní značka vás bude celou knihou provázet. Někdy je to až trapné! Asi ani to, že autor v celé knize prosazuje pouze jednu značku vlasce, nebude náhoda. V takto "luxusních" knihách, by tato forma reklamy být podle mne neměla. Snižuje to její důvěryhodnost.
       Zpět k rybařině. Většina popisovaných metod pro lov jednotlivých druhů ryb nepokrývá veškeré možné způsoby jejich lovu, jde opravdu jen o chytání velkých jedinců. Často je zde spíše velmi detailně popsán lov na jednom typu revíru (nejčastěji propadliny) jednou nebo dvěmi metodami. I když jsou to většinou zajímavé a poměrně nové metody, přesto český rybář může být místy šokován, jaké metody autor prosazuje pro lov některých ryb. To, co autor pokládá za vrchol moderní rybařiny, je mnohdy u nás používáno již desetiletí, ovšem s tím rozdílem, že u nich se tak chytají cejni a líni přes 4kg, a u nás jen plotice a menší kapři. Třeba lovu na položenou s dvěmi návazci o délce 15cm a koncovým olovem nebo krmítkem. Asi jsou v Anglii opravdu úplně jiné podmínky. Autor se často odvolává na konkrétní příklady anglických revírů, které bohužel českému čtenáři vůbec nic neříkají. Pro Angličany je to zřejmě velice dobrá kniha na nejvyšší úrovni, pro Čecha má ale značná část textu téměř nulovou informační hodnotu. Ostatní text, zejména teorie, je ovšem velmi kvalitní a lze na něm stavět i v našich podmínkách. Pokud sami máte již nějaké zkušenosti, zřejmě si dokážete z této knihy vzít mnoho zajímavého, co si sami přizpůsobíte svým potřebám.
       Celá kniha je prošpikována extrémně kvalitními barevnými fotografiemi a je velice pěkně a profesionálně zpracována. Obrovskou výhodou knihy je to, že se jako první u nás zabývá lovem velkých jedinců méně atraktivních druhů ryb. Zejména lov parem, línů a tloušťů je zde pěkně a rozsáhle popsán (včetně jejich lovu v minulosti) a podle nádherných fotografií s pro nás neuvěřitelnými úlovky je vidět, že to jsou autorovi oblíbené druhy ryb.

Hodnocení:
Překlad: 1
Obsah: 2
Fotografie: 1+
Kresby: 1

Hodnotil: Martin Maťák

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.