Zahrada pro lenochy aneb zahradnicko-budovatelské jádro

Tak sem prošel MRK a jeho "jádra" a nikde jsem nenašel nic o zahradě. Je jaro, budovatelská a pěstitelské pudy jsou nastartovány... aspoň u mě. Jak jste na tom vy? Máte zahradu, pěstujete, budujete? Taky Vám toho půlka letos zmrzla jako mě? :-)
Autor diskuse: KUBA - Profil , 27.4.2012 všeobecné - domací dílna

sliver - Profil | Po 19.11.2018 14:47:49

Tyvole, MM sestrojil robota Emila nové generace 🤖

Lasskoun - Profil | Po 19.11.2018 14:20:25

Petr64 >>OOT

... ale obstál ... ":-) ... je to nepopiratelné (i přestože se to pokoušíš obalit svými dalšími a dalšími nesmyslnými tvrzeními ";-)

>> ad: "Tobě to možná splývá v jedno (i když nameleš latinský názvy) a hodíš odkaz na odbornej článek s blbě napsaným nadpisem.Ke kterýmu stromu či keři ten plod patří?"
... právě, že nesplývá (jinak bych tam asi neuvedl ony poukazované latinské názvy, že ";-) ... a pokud by sis ten zmíněný článek alespoň otevřel, potom bys aj viděl, že obsahuje rozdělení do jednotlivých kapitol, v nichž je to vše "polopaticky" dopodrobna vysvětleno ... ":-) ... (bohužel, "polokrumpáčově" ne, tak sorry, no ";-DD)

... jinak, co se týče poslední části (té nejobsáhlejší citace mého zdejšího postaršího příspěvku týkající se výhradně KDOULOVCE a nikoliv kdouloní), tak Ti musím odpovědět, že se skutečně NEPLETU ani v něm NEMÁM CHYBU, jelikož Ti asi nejspíše uniklo, že je v něm doslova uvedeno "U NÁS DOMA", což skutečně znamená u nás doma, v naší domácnosti .... vůbec nic jiného ... ":-)
... a používáme jej tak hned z několika důvodů: ...
- jednak v našem kraji, v Podkrušnohoří, na chladném severu Česka, totiž žádné kdouloně nerostou (na rozdíl od vašich teplých krajů) ... je tu zkrátka na ně moc zima ...
- (ale i kdyby zde rostly, stejně bychom si U NÁS DOMA dál do prádelníků dávali plody kdoulovce, jelikož) na rozdíl od kdouloně má kdoulovec v plodech mnohem vyšší obsah aromatických látek + především těch konzervačních = tím pádem je prádlo voňavější a hlavně tam ten jeho plod vydrží mnohem déle, než při použití zralých plodů klouloně ...... navíc kdouloně bychom raději snědli (pokud bychom nějaké měli) ...
- každý, kdo někdy zkusil udělat jednodruhový džem z plodů kdoulovce (anžto kompot z něj fakt skutečně nejde ";-D, to je naprostá utopie), ten velmi rychle pochopil, že to díky výsledné chuti nemá valný smysl, dokonce ani když se doň přidá pár kousků jiného ovoce (leda tak ještě chutey v minimálním poměru 1:2) ... kdežto přidání "několika plodů kdoulovce na bedýnku jiných plodů, např. hrušek, bezinek, pozdních jablek atd." naopak smysl má ... ":-)
- navíc, co vím, tak u kdouloně se to dělá přesně naopak, kdy při zpracovávání se na bedýnku plodů kdouloně často přidává několik plodů jiného ovoce, aby se zjemnila výsledná chuť ... :whistle: ...

... tákže,... pro mě za mě, klidně si do prádelníku dávej, co chceš, třeba i meloun (pokud Ti to vyhovuje / pokud se Ti tam vejde = neb je to Tvůj gustus, tudíž k němu nemám žádný diskurz),.... pls, ale raději již více zanech toho neustálého překrucování mých slov (fakt mě již ukrutně nebaví to následné uvádění Tvých "překrutů" zpět na správnou míru) ... dík ...

... ale jinak si "poukazuj" na co chceš ... je to Tvý svatý právo ... ";-))))) ...

L. ... 😇 ...

Lasskoun - Profil | Po 19.11.2018 14:11:24

Petr64 >> ... jasně, ... hoďme na Tě síť!!! ... "x-DDD
(minimálně do té doby, než přestaneš šetřit mezerník jeho nepoužíváním za interpunkcí ... docela to "bolí do očí", když s češtinou zacházíš jak Amurek ... ale je to Tvá vizitka, tož si piš jak chceš ";-))

Petr64 - Profil | Po 19.11.2018 5:51:41

Lasskoun >> Tvl. Já už píšu statě jako ty.Asi je to nakažlivý,tak půjdu do karantény.:-)

Petr64 - Profil | Po 19.11.2018 5:50:39

Lasskoun >> kdoulovec je keř a nikoliv strom.....Tvoje slova.Já jen chci poukázat na to,že prostě hodně keřovitých rostlin se roubuje na stromkovou podnož a tudíž je to ve výsledku stromek.Možná proto aby to někomu kdo jede podle toho co je základní varianta,by se mělo psát srozumitelně ""keř co je naroubován na podnoži aby vypadal jako stromek"".Vyznavačům zkratek-KCJNPAVJS by taky nikomu nic neřeklo,proto se používá jednoslovně STROM (stromek).
.
Kdoule-kdoulovec-kdouloň.Jedno je plod,ostatní rostliny.Tobě to možná splývá v jedno (i když nameleš latinský názvy) a hodíš odkaz na odbornej článek s blbě napsaným nadpisem.Ke kterýmu stromu či keři ten plod patří?
.
Když už při své dokonalosti napíšeš třeba tohle::
- Kdoulovec japonský (mám dvě různé odrůdy, viz poslední dva snímky), známý především jako dekorativní keř, krásně kvetoucí, jehož velmi tvrdé plody (normálně nestravitelné) mají u nás doma použití hlavně při výrobě marmelád a džemů z jiného ovoce (mají totiž zajímavou chuť a vůni + hodně pektinu = pro vylepšení chuti stačí jen několik plodů kdoulovce na bedýnku plodů, např. hrušek, bezinek, pozdních jablek a dalšího později dozrávajícího ovoce) ... díky jejich velmi intenzivní vůni si plody holky dávají i do prádelníků, kde jim pak (postupně sesychajíc) řadu měsíců provoňují prádýlko ... všechny babiny se nad tou vůní plodů kdoulovce děsně rozplývají, žádná jí neodolá ...
Nemáš tam chybu?Možná u vás se do prádla a kompotů dávají plody kdoulovce,ale jak se říká, "jinej kraj,jinej mrav".U nás se na to používají plody kdouloně.
.
Proto jsem chtěl,abys mi odpověděl na jednoduchou otázku-jaký je rozdíl mezi plodem kdouloně a kdoulovce.Prostě si neobstál.:-))

Lasskoun - Profil | Ne 18.11.2018 22:01:28

Petr64 >> ... jak "zase nic"?? ... ":-DD ... je to odpověď? ... je ... ":-) ... a vystihuje vše zásadní důležité? ... ano ... ":-)
... pravda, mohl jsem kupř. ještě uvést, že jsou to plody rozdílných zástupců byť stejné čeledi (Rosaceae), avšak různých rodů (Chaenomeles vs. Cydonia), atd. ... ale to je snad jasné každému, kdo si o těchto dvou zástupcích alespoň něco málo najde na netu ... že?;-) ...

... tož, jsi-li s mojí odpovědí vnitřně nespokojen, příště tedy více (/konkrétněji) upřesni svou otázku = upřesni, kterých všech parametrů se má týkat (a rovnou zadej max. povolený počet řádek ";-))) ...... fakt se nehodlám zabývat tím, co tvé mo(z)kové buňky zrovna mají na mysli ... a stejně tak (ze stejného důvodu) se rovněž ani nehodlám zabývat tím, co se ti zdá divného na názvu článku (jenž přitom nehodláš číst), který navíc nepochází ode mne ... ":-) ...... ale hlavně, že je "divnej" ... ";-DDD ...

L. ... ":-)
-----------------
... mmch, vliv roubování či neroubování v tomto případě absolutně nehraje žádnou roli, jelikož pro určení z hlediska fytologie (zda je to strom nebo keř) se vždy vychází z původní růstu ze semene, do kterého však nikdo násilně nezasáhl ... ";-) ...

Petr64 - Profil | Ne 18.11.2018 20:54:35

Lasskoun >> Takže zase nic. Já se ptal na rozdíl mezi plody (je pravda,že popis chuti a nechuti tak trochu odpovídá otázce).
Rybíz je keř,nebo stromek? Angrešt je keř,nebo stromek?? Myslím že neustálé omílání o keři není v dnešní době kdy se roubuje všechno na místě.
Odkaz na článek (Nehodlám ho číst) už jen název kdoule,kdouloň,kdoulovec je divnej víš proč?;-)

Lasskoun - Profil | Ne 18.11.2018 20:42:12

Petr64 >> ... ve stručnosti:
- na zralém plodu kdoulovce si za syrova určitě nepochutnáš ... na rozdíl od dozrálého plodu kdouloně má nepříjemně svíravou chuť a je velmi tvrdý na ukousnutí ...
- i ten nejvýše rostoucí plod kdoulovce je možné utrhnout bez žebříku (neb kdoulovec na rozdíl od kdouloně je keř, jen něco málo vyšší než metr, přičemž plody většinou rostou v jeho spodní části)

... více viz článek "Kdoule, kdouloň a kdoulovec - jak se v nich vyznat a jak je připravit ... " https://na-ovoce.cz/web/3256/kdoule-kdoulon-kdoulov​ec

L.

Petr64 - Profil | Ne 18.11.2018 20:21:56

Lasskoun >> Koukl jsem a dokonce i četl. Když už popisujes ty poslední dvě fotky,poprosil bych o stručné vysvětlení,jaký je rozdíl mezi plodem kdoulovce a kdouloně.

Lasskoun - Profil | Ne 18.11.2018 17:23:31

pohodak >> ... pokud by se jednalo o ČR, s klidným svědomím bych Ti doporučil http://www.zemedelskerozbory.cz/rozbory-pud/ , dlouholetá spokojenost ... základní pedologický rozbor na anorganiku za 500,- ... vč. organiky pak celkem za 650,- ... v ceně je i komplexní doporučení ...

... jinak https://duckduckgo.com/?q=podny+rozbor+pre+zahradka​rov+&t=h_&ia=web

L.

Káceč - Profil | Ne 18.11.2018 17:18:28

pohodak >> musíš si na netu najít nějakou akreditovanou laboratoř u vás na Slovensku. Vzorky se posílaj normálně poštou.

pohodak - Profil | Ne 18.11.2018 16:36:08

Chlapi poradte kde by som mohol dat spravit komplet rozbor pody zo zahrady
Ide mi hlavne o to aby som zistil ake latky a ci vobec chybaju v pode a naopak ci to tam niecoho nemam vela.
Dik za odpovede.

Lasskoun - Profil | Ne 18.11.2018 16:15:35

Petr64 >> - kdoulovec je keř a nikoliv strom
- jeho dozrálé plody mají žlutou barvu (vlivem tečkování se při pohledu z dálky sice mohou jevit mírně do červena, ale podkladová žlutá barva vždy převažuje) + nemají dlouhé stopky, rostou natvrdo přisedle přímo k větvi, podobně jako broskve či meruňky (viz dva poslední snímky https://www.mrk.cz/diskuse.php?idzapisu=14947147&id​=648301)
- na obrázku od Buffalo1969 bude nejspíše nějaký druh okrasné drobnoplodé či bobulovité jabloně, obojí původem z Asie

L.

Buffalo1969 - Profil | Ne 18.11.2018 10:50:41

Petr64 >> 🤣

Petr64 - Profil | Ne 18.11.2018 10:47:10

Buffalo1969 >> Pro slépku je pšenice a né slunečnice. To nevíš?😇

Buffalo1969 - Profil | Ne 18.11.2018 10:44:47

Petr64 >> ovšem......tohle je TOP..!!!!...............😮

pokud to teda nemáš odpůrkyni na zimu k obědu..............😎🤣🤣​315;

Petr64 - Profil | Ne 18.11.2018 10:37:45

Buffalo1969 >> Se slunečnicí si ve skluzu.;-)

Buffalo1969 - Profil | Ne 18.11.2018 9:29:30

cechura09 >> kua...... a to mi připomíná, že musím koupil slunečnicový semínka a arašídy.................😮👍

cechura09 - Profil | Ne 18.11.2018 8:56:33

Buffalo1969 >> V době, kdy jsou všude holý větve, to nevypadá zle. Navíc tím uděláš radost kosům..... po čase to spadne samo