Články v rybářských časopisech

Jaký máte názor na články v rybářských časopisech,kde autor popisuje způsob a průběh lovu/navážení návnad a nástrah,lov v zakázanou dobu,uchovávání nezapsaných ryb do rána za učelem focení,instalace bojek apd./,který je v rozporu s bližšímí podmínkami výkonu rybářského práva?
Autor diskuse: pavel - Profil , 3.6.2005 všeobecné - revíry, cestování

Martin M. - Profil | Út 7.6.2005 8:29:43

zdenek> "rybářským revírem (se rozumí) část vodního útvaru ... vyhlášená rozhodnutím příslušného orgánu" - tedy pokud prislusny organ nerozhodne, tak to revir nemusi byt?

pz - Profil | Út 7.6.2005 0:05:39

zdenek : je to presne v tom pojmu reviru...
drive se vyhlaska vstahovala na vody tuším že nad 1ha, dnes je to 500m2, tj 1000:500 je zmena docela podstatna a hlavne nesmyslna, protoze pokud ti proteka nejaky potok pozemkem, neni problem aby ti to udelal - a pak si musis zridit revir nebo podepsat smouvu s mrs/crs nebo nekym jinym, protoze pravdepodobne nesplnujes podminky hospodare a tudizsamostane organizace pro registraci na mz cr - sice sem odbocil, ale neprimo sem odpovedel i na to, ze dnes se nesmi lovit mimo pusobnost zakona a vyhlasky temer nikde....
mimochodem, nasim lesem proteka potok, ale ikdyz je to jenom potucek, 500 ctverecnich metru udela uplne v poho, nehlede na to, ze sme museli, podotikam ze museli, ze zakona o myslivosti vytvorit honitbu...poslanci sou hajzly, protoze to neni blbosti, ale lobbingen nekterych poslancu z nasich rad, rad rybaru a myslivcu, kteri nas mensi vlastniky berou pekne na hul!

Moravák - Profil | Po 6.6.2005 16:11:12

Zdeněk: možná bys měl nejprve kontaktovat majitele revíru a poptat se, zda má oprávnění na svém revíru lovit pod ledem. Ono totiž s těma vyjímkama ze zákona se to trochu zamotalo a udělují je Správy CHKO a nemůžeš vědět u které CHKO si majitel o vyjímku zažádal a "udávat" u všech se ti asi chtít nebude. Dále již z vlastní zkušenosti vím, že být majitelem revíru není až taková legrace a pokud si kolemjdoucí řekne, že majiteli zatopí, tak si měco vymyslí a aniž by znal souvislosti interpretuje to na MŽP po svém, navlíkne majitele do správního řízení. Absolutně s tvým případným postupem nesouhlasím, ale máš pravdu v tom, že je to pro tebe nejednodušší řešení a nikde není psané, že se pod udání podepíšeš a MŽP to prošetřit musí. Být někým takto bezdůvodně poškozen, obtěžován a popotahován po úřadech a zjistit kdo to byl, rád bych mu svoje pocity osobně zdělil.

piskotus - Profil | Po 6.6.2005 10:41:39

Mates(původní):Rozumné slovo,ještě,že jich není tolik a tak často se nepotkávaj:-).

Mates(původní) | Po 6.6.2005 10:23:17

Beru tyto články s rezervou a jako současný jev.Kdo umí ryby chytat zvládne to i v mezích rybářského práva.Některé články zvlášť o kaprařině jsou trapný.
Abych někde psal odstavce o tom, že uklízím místo kde budu chytat - to je snad normální ne?Myslím, že této sortě rybářů by vyhovovala jiná planeta, kde bychom my obyčejní rybáři nepřekáželi.Mám z toho takový pocit, že když ryby jen fotím můžu sem tam porušit i zákon a právo.Je to divný a nelíbí se mi to.Nicméně tito Mirkové Dušínové našich vod jsou zde a musíme s tím nějak žít.
Tohle jsou jen moje názory - nikoho jsem nechtěl urazit, prostě to tak vidím.

Zdeněk - Profil | Po 6.6.2005 10:15:51

Ještě bych doplnil, že stejně jako v případě zřizování elektrolovných čet rybářskými organizacemi, může ministersvo udělovat výjimky (v tomto případě např. výjimku ze zákazu užívat k lovu ryb elektrický proud). Je teoretický možné, že soukromý vlastník bude mít tuto výjimku pro lov pod ledem. Avšak řízení o udělení takové výjimky si nedovedu (kromě úpltatkářských praktik a korupce) vůbec představit...

Zdeněk - Profil | Po 6.6.2005 9:48:08

hraji: Abych zareagoval na tvoji nejistotu ohledně legislativy týkající se lovu ryb pod ledem. Náš starý známý ZÁKON 99/2004 Sb. definuje pojem "rybářský revír" takto:

Hlava I
§ 2 - Vymezení pojmů
e) rybářským revírem (se rozumí) část vodního útvaru povrchových vod o výměře nejméně 500 m2 souvislé vodní plochy, umožňující život rybí obsádky a vodních organizmů, vyhlášená rozhodnutím příslušného orgánu státní správy rybářství podle § 19 až 24.

Každý, byť soukromý revír musí být "revírem" ve smyslu tohoto zákona. Protože zde není nic o tom, kdo vodní plochu vlastní a kdo ji spravuje (státu je totiž fuk, kdo je na konkrétní vodě v roli hospodáře, ČRS, MRS i jiné právnické i fyzické osoby jsou k němu ve stejném vztahu!)

a dále pak stejný zákon obsahuje:

Hlava III
§ 13 - Lov
Odst. 2) Při lovu v rybářském revíru a v rybníkářství se zakazuje:
c) užívat k lovu ryb elektrického proudu, lovit ryby pod ledem (!!!).

Sportovní rybolov na jakékoliv vodě (nutně v "rybářském revíru") podléhá zákonu o výkonu rybářského práva. Každý majitel vodní plochy se platné legislativě musí podřídit. Kdo "povoluje" nebo prokazatelně nepotírá lov ryb pod ledem na své vodě tím jednoznačně porušuje tento zákon. Osobně, když to uvidím, že se to děje, podám podnět k prošetření na ministerstvo životního prostředí (to, že se s tím stejně nic nestane, je jiná kapitola).

Lidsky vzato, je to ochrana rybích druhu proti přelovení v době, kdy nemají dostatek přirozené potravy a lov pod ledem je také zneužití jejich shromažďování kvůli nedostatku kyslíku ve vodě během zámrazu.

vraník - Profil | Ne 5.6.2005 17:17:58

Petr.J
Za mých karařských let se to dělo taky (proto vím jak to chodí) ale proboha jsme o 10 let dál. Sportovci z 8mihektaráku, i když jsou slušní rybáři, by neměli dělat takovéhle věci. Vždyť i ta jejich zpětná vazba z okolí jim musí říkat že je to strašný. No pokud je to naplňuje nechtěl bych jim v tom bránit ...........nakonec po těch hámotinách mezi reklamama musí být poptávka jinak by nevznikaly

Petr.J | So 4.6.2005 20:35:06

vraník : Ono je to tak. Oni pisatelé jsou placeni délkou článku a většinou sponzorováni výrobci těch věcí . Za článek, byli jsme na revíru XY a chytili jsme za několik dní tolik kaprů by asi nic nedostali, tak píšou takové hovadiny. Ono to musí být docela těžké popisovat 10 dní rybolovu na kterých chytíte 3 kapry. Jsem taky kaprař a neumim si představit jak bych popisoval nějakou výpravu. Ale ještě znovu podotýkám, přestože píšou takové blbosti tak jsou to většinou slušní rybáři a zase tak mi nevadí, jejich články už prostě nečtu a je to.

vraník - Profil | Pá 3.6.2005 20:47:16

Petr.J
děkuju za doplnění :-), myslím, že by jsme společně našli ještě mnoho modifikací nicneříkajících pičovin a onanujících "sportovců" :-))))

Petr.J | Pá 3.6.2005 20:40:14

vraník: To jsi vystihl dobře, jenom si zapomněl ještě napsat : Již po 3 dnech mě vzbudil nejkrásnější zvuk na světě, jekot mého signalizátoru značky XY a civka baitruneru značky XY nabírala neuvěřitelné otáčky :-)

Jan Pokorný | Pá 3.6.2005 19:21:47

Přesně tuto otázku jsem si položil také u vody, i když to bylo v souvislosti s vodáckým sportem a ne rybařením. Jako občasný pisálek jsem se z toho vypsal v článku na http://www.raft.cz/clanek.aspx?ID_clanku=393
a jen jsem se nestačil divit, jaké reakce jsem tím vyvolal. Problém je v podstatě stejný a především etický. Každý si to musí přebrat sám...

vraník - Profil | Pá 3.6.2005 18:22:17

tyto články se snažím již delší dobu cíleně vynechávat a není to kvůli výše uvedeným věcem. Jsou plné skryté reklamy a nikdy mne o nic neobohatily neboť prostě autoři nemají co by napsali.. Obecně jejich obsah kopíruje zavedené schema : přijel jsem na vetší akvarko, kde přede mnou majitel vysypal očíslované kapry zakoupené načerno ze svazové vody cca. dvě hodiny jsem stavěl dům a lešení, do vody jsem mezitím vysypal koule značky....bo jsou úplně nej, na lešení posadil své pruty zn. ... bo jsou nej, zatočil jsem reely zn.... bo jsou nej a zkontroloval jestli mám vysilače na chrápání v pořádku. Poté již den 2, den , den 4, den 5,6,7,8,9,10.......1678.......zavedené schéma typu kolovrátek natažené ruce, míra, váha - hlavně nezapomenout napsat že byl puštěnej to by mi jinak K70tníci dali.............. je to velká švanda... já bych je nechal dál tvořit stejně jsou pro smích

hraji - Profil | Pá 3.6.2005 14:54:11

Zdeněk: nevím jestli máš pravdu, zákon 99/2004Sb. se vztahuje opravdu na všechny vody v ČR? Já si nejsem tak jistý. Ale pokud ano, pak platí v plné míře, kde není žalobce, tam není soudce.

Bulk - Profil | Pá 3.6.2005 14:38:14

zdeněK,: tak to nevim jestli máš pravdu.

Zdeněk - Profil | Pá 3.6.2005 14:31:17

Je například úplně normální číst v časopisech o lovu na dírkách, byť na soukromých vodách? Vždyť kdo zná obsah zákona o rybářství, ví, že je to zakázáno na všech vodách, bez ohledu na vlastnická práva konkrétního revíru.

Petr.J | Pá 3.6.2005 13:42:52

Rybářství není špatné a v poslední době se zlepšilo, ale po 16ti letech co ho odebírám jsem ho už na další nezaplatil, připadá mi že už mi nemá co nabídnout, důvodem je asi i to, že už nám konečně trvalé připojení a na netu najdu více přínosnějších infornací. Ty zakázané způsoby uváděné v časopisech mě zase až tak moc nevadí, protože když se při tom nenechaji chytit tak je to jejich věc. Většinou jde o slušné rybáře a ne o masaře. Viz co napsal Salám, a tento rybář RŘ určitě dodržel. Tito masaři si dávají dobrý pozor aby se nedostali do rozporu s RŘ a nepřišli o zdroj své obživy.

Zdeněk - Profil | Pá 3.6.2005 10:33:13

Rybář: jasně, MRK.cz je unikum, ale pro poněkud obsáhlý rozhled o rybařině je dobrý sledovat nějakou literaturu. Dozvíš se o obecně kam to směřuje, co je v módě...

Salám - Profil | Pá 3.6.2005 10:08:51

Včera mě fakt dostal článek o okounech z kajmana, borec tam tahal mraky okounů a vše nad 30 bral domů, denně si jich vzal cca 10-15, tak to šlo asi tejden, chytal pořád na stejným místě, no a po cca týdnu, se hrozně divil že už tahá jen menší okouny a ti velcí jaksi někam zmizeli. Tak tenhle článek je fakt na pěst.

Rybář - Profil | Pá 3.6.2005 8:35:53

Před pár lety jsem řešil, jaký rybářský časopis odebírat, pak jsem objevil MRK a už nemusím odebírat nic. Tady si vebyru, co chci, můžu se cíleně ptát nebo zase radit ostatním ...

Zdeněk - Profil | Pá 3.6.2005 8:06:17

Já čtu časopis Rybářství a nečtu ty ostatní (Sportovní rybolov, Český rybář a spol.). Za prvé se mi zdá, že Rybářství by tyhle sporné články do tisku nikdy neposlalo (odebírám ho delší dobu a nevšiml jsem si tam ničeho takového). Za druhé, mě se prostě nelíbí fotografie v těch ostatních časopisech - je to samá rybí veleobluda - moje přítelkyně se těhle fotek dokonce někdy i bojí :). Rada = čti Rybářství (pozn.: nejsem člen redakce tohoto časopisu a na jeho prodeji nejsem nijak finančně interesován!)

Jirka K (původní) - Profil | Pá 3.6.2005 7:45:11

Kolik z nás dodržuje vždycky předepepsanou rychlost. Nejsem přesvědčenej o tom, že něčemu až tak moc pomůžeme, když o tom budeme mlčet. Zvlášť pokud půjde o zákazy, které očividně nemaji smysl.Samozřejmě každý musí počítat s tím, že za porušení stanovených pravidel může být postihnutý. Na druhou stranu je fakt, že i když je ten přestupce se svým konáním (které je možno označit za protizákonné) vnitřně vyrovnán, může svým jednáním dávat dávat špatný příklad pro ostatní (v tom smyslu,že Ti ostatní pak budou dělat díky němu takový věci, se kterými vnitřně vyrovnáni nebudou - snad se něčemu takovému říká "pohoršení"). Kdysi mě tu zaujala na podobný téma úvaha Pavlise (snad se tak ten MRKáč jmenuje - teda má nick), ve který rozeopisoval svůj vlasní postoj k tomu, když porušuje stanovený pravidla.Takže bych to viděl asi tak, že pokud se už rozhodnu publikovat nějaký "přečin" (bez toho abych současně vylíčil pocit viny), pak s komentářem, ze kterého by mělo vyplynout, z jakého důvodu jsem s tou věcí vnitřně srovnán. Pak bych to asi nevnímal jako návod k anarchii, zvlášť tehdy, pokud je pisatel připraven přijmout (jen s mírným nadávaním) za přestupek sankci. No a nyní můžeme přikročit ke kamenování mojí maličkosti.