Zrušení míry u zraněných candátů - jaký je váš názor?

Kolegové, taky se Vám při lovu candátů na rybičku stává, že zabere podmírový candát, který má háček až v jícnu či žábrech a tudíž je jisté, že při vrácení vodě uhyne, i když (jak přikazuje RŘ) háček odstřihnete? Nejsem žádný masař, ale myslím, že pro tyto případy by stálo za úvahu, aby se do RŘ přidala klauzule, že takto ulovený candát, jako enormě citlivý druh, nemá být vrácen vodě. Vím, že by opatření bylo dosti zneužitelné, přesto prosím, než mne ukamenujete argumenty, abyste se zkusili nad problémem vážně zamyslet a sdělili svůj názor. Podotýkám, že jsem to zatím nikdy nepraktikoval a všechny takto chycené candáty vždy odstřihnul ještě ve vodě, ale stejně jsem je další dny poblíž nacházel mrtvé.
Autor diskuse: Petrson - Profil , 8.3.2005 dravci - RŘ, MO, svazy

Petrson - Profil | Út 24.7.2007 18:57:53

Slamákovi omluva, že jsem si všim tak pozdě...
>> Bear > odlišný názor může mít každý, o to nic. Ale jde o to, jak ho vyjádříš. Jestli zvolíš taktiku výstřelů fekáliemi do prázdna ( = na někoho, o kom nic nevíš), dostáváš se do situace, kdy překračuješ meze své svobody za hranice integrity někoho dalšího. Pak se zcela logicky může dostavit adekvátní reakce.

winklepicker - Profil | Út 24.7.2007 15:24:32

zakázal bych dvoj a trojháčky a protihroty hned by to bylo jiny!!!

Jižan - Profil | So 21.7.2007 17:52:58

MRKnato: Podle toho co jsi napsal budeme v budoucnu chytat jenom Kapra a pstruha duh. Doufám, že že to tak nedopadne. Nejsem pro rozbití svazu, to vžádném případě, ale když by to i v budoucnu bylo nevyhnutelné, no uvidíme.

MRKnato - Profil | So 21.7.2007 17:20:16

Jižan : to máš pravdu. Ale kde začit? MO sdružuje členy a z pověření ÚS zarybňuje "své" revíry, některé MO mají i své dekrety. MO mají nejvíc peněz, ale do zarybnění dle plánu se nedávají. ÚS organizuje územní rybolov a má dekrety , ale nemá "své" revíry. Na zarybnění drtivé většiny vod má cca 40% prostředků svazu. Rada organizuje CS rybolov, má několik dekretů a hospodaří s několika % peněz svazu. Peníze z CS rybolovu se redistribují Radou, přes ÚS k MO. MO investují peníze z 90% do kapra a podnikání investicemi do neproduktivních investic. Kapra, je stále nedostatek a měl by se prý chránit. Ryby se dělí na vybrané, nevybrané, původní a nepůvodní. Svaz umožňuje rybolov všem, moravákům, i pražákům, kteří chtějí svaz rozjebat. Vedle svazových vod jsou i svazové vody MO, které jsou soukromé, ale nemají je všechny MO. Všechny MO dělají VČS, kterých se skoro nikdo neúčastní, protože se na nich má odhlasovat zvyšování násad kapra, kterého je stále málo a vždy se tak stane. Kapra je stále méně, protože je více kormoránů a i jiných specialistů, kterým se na některých revírech povolil lov 24h, aby se optinalizovalo rozložení ryb. tlaku a do MP Vltavy se tlačí pstruzi, i když jinde to jde proti smyslu rybařiny.

Jižan - Profil | So 21.7.2007 16:17:27

MRKnato: no nejsem odborník, ale reprodukce a růstové schopnosti u plotice jsou přeci někde jinde než u candáta. Tady v ČR už nejde jenom o candáta, myslím že MO a následně ÚS by měly citlivě a hlavně rychle reagovat na pokles ryb (druhů) v r přehradách, řekách, rybnících atd., třeba některým opatřením níže uvedeným.

MRKnato - Profil | So 21.7.2007 15:45:16

Jižan : já třeba nechápu, že nikdo neprotestuje, proti tomu, že se berou 15cm plotice do salátu a slepicím, které nikdo nevysazuje. Nerozumím ale tomu, že někdo protestuje byť i proti částečnému zhodnocení investice, kterou násada candáta je ..... (hovořím o řece)

Jižan - Profil | So 21.7.2007 15:37:38

MRKnato - tak ho necháme vychytat a bude pokoj, nebo jak tomu mám rozumět.

MRKnato - Profil | So 21.7.2007 15:30:14

Steewee : problém je , že se candát vůbec vysazuje. Ukaž mě MP vodu, kde se vyskytoval běžně Po a jestli se tam i dosazuje v (ČRS). Proč tedy dosazovat candáta? V normálním hospodaření je lepší si rybu ponechat, než ji zprznit. V systému proklamované ochrany je však vše jinak. Budujeme vodní elektrárny, regulujeme a samo že chráníme, vždyť jsme rybáři. Znal jsem revír, kde nebyl problém ulovit mnoho candátků 20-35 cm denně. Druhým rokem se neulovil žádný....

anguilla - Profil | So 21.7.2007 13:30:19

se zrušením míry nesouhlasím, vedlo by to jistě k zneužívání, jak již píšeš v otázce...

Steewee - Profil | So 21.7.2007 12:44:31

už Vám nestačí chlív http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=168481 a musíte se rozlejzat všude?

Cottus - Profil | So 21.7.2007 12:31:10

drozďák: s tím vývojem lze mnohé dělat! tak proč ne co nejdříve!
těch pár jedinců zajisté oželí drobnou újmu při kácení lesa napadeného kůrovcem,pytláky i hajným...

Steewee - Profil | So 21.7.2007 10:20:40

jeden z mála pokeců, kde se 200 odpovědí týkalo otázky o rybě.
MM.- zruš otázky- je to zbytečné. Založ jedno vlákno na KURWASWAZ, event. podrubriku- DOMÁCÍLÉKARNIČKA- jak mu pomoct nebo KUCHAŘKASWAZU- jak ho kuchnout nebo NAKONCITUNELUVIDÍMSVĚTLO- pro ty co z něho chcou drobeček.

CANDÁTŮM a NEJEN JIM bych míru zachoval. Já za sebe bych se byl ochoten zdržet lovu na rybičku. Vláčka a rousnice mi přinesou stejnou druhovou skladbu lovených ryb a neřekl bych, že menší množství. Ba naopak. Je to spíš lenost.

Včera večer, když jsem odjížděl od řeky, tak jsem o ní neměl strach. Najeli auta, nejdřív stoly, slunečníky, pak křesílka, pruty o auta, pak dvě plechovky piva, pak dlouho nic, pak se začali štelovat pípáky, zapálili chemické světýlka, napíchli rybičky, nahodilo se , posadilo do křesílek, zavedl hovor. K tomu hrála z aut muzika- malebně podkreslovala světýlky osvětlenou řeku. Mělo to krásnou atmosféru lampiónového průvodu, za což jsem těmto sportovcům vděčnej. Opravdu jsem odjížděl s pocitem, že mojí řece se nemá večer co stát. Mně, udřeného z vláčky však napadlo jedinné- toto už není SPORTOVNÍ rybolov, ale REKREAČNÍ. Rekreační rybářská turistika. Žádní dědci- mladí chlapi po střední věk. V plné kondici jsi jdou k řece odpočinout. FÍÍÍHA :-( Že přitom zařve dost dravců....ale to neřešme- to jsou potřeby členské základny. Takže candátům míru zachovat a volit šetrnější metodu lovu.

drozďák - Profil | So 21.7.2007 8:23:48

Cottus: i tam úplně nejvejš se najde doslova pár jedinců, kteří dumají nejen nad candátem ale i úhořem, Po, Lipanem atd. Jenže je jim to úplně k hovnu. Ostatní trpí syndromem tří opic, a tak je to přestane brzo bavit - to je úplně přirozený vývoj.

Cottus - Profil | Pá 20.7.2007 22:18:42

Ti nahoře dumají nad privatizací po česku ...nikoli nad CANDÁTEM...!!!

Jižan - Profil | Pá 20.7.2007 6:34:29

Určitě bych míru zanechal a poškození candátů se snažil co nejvíce vyhnout. Myslím, že už to tady skoro všechno zaznělo - zákazat rybičku, nebo upravit její velikost, šetrné zacházení, častější kontroly ze strany RS a další a další.
Sám jsem zvědavý kam to ty nahoře nechají dojít. Mám jenom strach aby to nedopadlo jako s bolenem na Lipně, pořád je to OK a přemnožený, dejte pokoj, to v žádném případě. No a dnes , už to není ušlechtilá ryba, nemá míru a musí se jeho stav okamžitě snížit neboť vyžere všechen potěr co plave. Ještě jednou uvádím, že mluvím o Lipně. A tak prosím, kdo můžete apelujte na ty nahoře aby nám rybářům naslouchali a nedrželi se jenom těch jejich statistik.

Marchi - Profil | Út 17.7.2007 12:50:57

Ak by sa zasekávalo hned to by sa muselo chytat na privlac alebo Feeder.
Inak na klasickú polozenú som si neni istý, tam sa zubac vetsinou chytí sám.
Ak je zazratý na 95% to ma zrechnované do jedného dna.3% dlhsia doba
Co sa tyka mna som zubaca chytil 2x Raz feeder pekne chytený za tlamku do tvrdého 48cm podmierecný uz vo vode pustený.
Na klasicku polozenu bez zaregistrovania záberu zazratý 47cm.
Tak som zapísal 50cm a hodil ho do .

LudaT - Profil | Út 17.7.2007 12:41:13

Marchi: rozumim ti, ale byl to jen příklad, kterej měl ukázat že jsou způsoby lovu šetrnější a méně šetrné. Že ryba přežila puštění nikdy nikdo říct na 100% nemůže.

Marchi - Profil | Út 17.7.2007 12:36:48

LudaT: Ako vieš že s nízkou či nulovou úmrtností ty tie zubace stopujes.
Co ja viem staci candata trocha nesetrne chitit a do dvoch týždnov je po nom .
Aby nekapali nesmeli by sa chytat ,ale ako to dosiahnut?

herilak - Profil | Út 17.7.2007 12:36:29

Stejně to je všechno na hovno.Snížit,zvýšit míru atd.Tři roky po sobě jsem nenarazil na RS!!!!Takže stejně si každý bude dělat co chce.A brát co chce.Míra nemíra.

PJ - Profil | Út 17.7.2007 12:36:14

strejka: hlavní problém je, že bolena nikdo nevezme ani pro kočku i kdyby měl dva metry. Candát má smůlu, i ta "smrtelně zraněná" čtyřicítka je vlastně jedna pěkná porce.

vydra1 - Profil | Út 17.7.2007 12:35:51

RS je kapitola sama pro sebe v naší MO se porybní pytláků bojí / pytláků z řad rybářů / sou to skupiny po 4 - 5 lidech a RS se jim vyhýbá jak čert kříži loví vše míra nebo hájení je pro ně jen pár zbytečných slov v BP několikrát je zkusily vybrat a než dokončily obchůzku nádrže tak měli propíchané gumy u aut se vzkazem za stěračem že příště jim shoří barák. pomoc policie také nemohou využít protože pár pytláků je dokonce v jejich řadách. nakonec to vyřešily tak že kontrolují jen část břehu kde chodí normální rybáři a na těch si snaží léčit svý komplexy. candát si spodní míru jistě zaslouží ale jak už sem psal níže je to o lidech / na lidech /

LudaT - Profil | Út 17.7.2007 12:14:59

mildas: ještě bych zopakoval to co jsem napsal včera, tady vidím hlavní problém:
LudaT - ® Po 16.7.2007 10:20:53
Ještě bych dodal, že dokud se nezmění postoj rybářů kteří chtějí mít "jistotu" ryby, tak se nikdy hned po záběru sekat nebude, stejně tak se nebudou používat bezprotihroty a jednoháčky na P revírech. Spousta rybářů vůbec neřeší to že by mohly chytit malou rybu kterou "budou muset šetrně pustit", ale zajímá je pouze to aby jim "ten mírovej" náhodou nespadl.

strejka - Profil | Út 17.7.2007 12:12:04

PJ: spis bych nechal jednotlivym MO na posouzeni, zda je u nich bolen problem, pak at prijmou pripadne opatreni, nicmene mam obavu, ze zruseni miry toho u tehne nelehko chytatelne ryby taky moc nevyresi, bohuzel funkcni napad nemam...

LudaT - Profil | Út 17.7.2007 12:07:45

mildas: no to je pravda že nastavit měřítka je složitý. I candát se dá chytat relativně šetrně, když rybář A je schopen zdolat x candátů s nízkou či nulovou úmrtností a rybář B co chytne to buď zmasí nebo následně chcípne, tak by se měli měřítka měli snažit omezovat způsob lovu toho rybáře B. Jak jsem psal níž žádný univerzální řešení asi není, ale něco by se dělat mělo. :-(

PJ - Profil | Út 17.7.2007 11:46:34

Nechte candáty odpočinout, co založit novou otázku: "úplné zrušení míry u bolena" ?

mildas - Profil | Út 17.7.2007 11:30:27

LudaT: To je dost složité. Kdo určí ta měřítka ? Pro mě zachází s rybou neslušně každý, kdo má protihrot a páčí háček rukou (bavím se hlavně o dravcích). Pro mě je nepřípustný i lov na malou rybku. Pamatuju si, jak táta chytával na P vodách na slunky. Z dnešního pohledu to nebylo moc pěkné pokoukání.

Flip - Profil | Út 17.7.2007 11:20:32

šeptal-já vychovávanej dlouhá léta v socialistickém sektoru. jako člen RS koukám na každého rybáře jako na potencionálního zloducha i když většina jsou naštěstí poctivý chlapi.Stydím se za to,ale těžko s tím už něco udělám.

Flip - Profil | Út 17.7.2007 11:17:05

Luda T-taky máš pravdu a já se to postihovat u nás snažím,ale asi by nás mělo být víc.:-(

LudaT - Profil | Út 17.7.2007 11:16:45

Aby to někdo nepochopil špatně, já ty RS docela chápu ono je v podvědomí lidí nějak zažitý že práskat se nemá (ikdyž jede o prasárnu).

šeptal - Profil | Út 17.7.2007 11:15:58

Flip: Zrovna jsem Ti chtěl napsat cosi o nemístném optimismu ohledně morálky společnosti. :o)

Flip - Profil | Út 17.7.2007 11:14:52

šeptal- k tomu není co dodat!Absolutní souhlas.I když z oblasti sci-fi bych věděl ještě o jednom řešení.Aby se každý choval slušně,aby kontroly byly zbytečné.:-))))

LudaT - Profil | Út 17.7.2007 11:14:31

Flip: ono ideální (univerzální) řešení asi neexistuje, ikdyž ono už i dnes jedno v BP a RŘ je, ale asi se o něm neví. :-))) Ono kdyby se postihovalo ve větší míře nešetrné zacházení s pouštěnýma rybama tak ........ Zná to každej kdo chodí k vodě, rybář kterej jde pro toho svýho kapříka chytne např. cejna tak ho nejdřív vláčí chvilku po břehu, vyrve mu hák z tlamy a s pozdravem "hajzle" ho kopne do vody aby se nešpinil. Děje se to všude a bohužel jsou to chlapy co se znaj a RS je přece "Franta" od vedle a pokud nechce aby mu to v hospodě nedaly "sežrat" tak nic neudělá ani kdyby stokrát chtěl.

šeptal - Profil | Út 17.7.2007 11:11:19

Flip: Ať jsou pravidla jakákoliv, pořád mají společného jmenovatele - kontrolu. Když není, jsou pravidla pro srandu králíkům a masaři se cpou bez ohledu na kusy a centimetry.