Ze zasedání XVIII. Republikového sněmu ČRS

Diskuse k zápisu "Ze zasedání XVIII. Republikového sněmu ČRS" v rubrice Bleskovky.
Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 24.11.2021 všeobecné

Mrknato - Profil | Čt 30.12.2021 8:03:02

Saddám >> O tom, o čem jsem psal v 22:22 hod je realita, která je v případě BPVRP (nepodložených zákonem v konkrétních jednotlivých případech ustanovení) v kolizi s listinou základních práv a svobod v čl.26. To potvrzuje i judikát Ústavního soudu z r.1998. No a ten by měl být pro všechny soudy závazný. https://www.epravo.cz/top/clanky/povinnosti-ukladane-obecne-zavaznymi-vyhlaskami-obci-9322.html

Jinak máš pravdu, kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti......)))) A vvvo tom to je. Jinak Vše nejlepší do Nového roku a hodně zdraví.

Saddám - Profil | St 29.12.2021 21:42:13

Mrknato >> Sám o tom píšeš na str.3 této diskuse. Ve 22:22 h.
A ještě bych podotkl, že asi nejde o výklad zákona, na to jsou soudy, ale o právní názor. Vzhledem k tomu, že jsem toho součástí, tak jsem ztotožněn s právním názorem státní správy, co se tedy přestupků a BP týče. Když jsme jednou ohledně zákona 99 nebyli ve shodě, skončili jsme u soudu, který to definitivně a jasně rozhodl. Vím, že se neprosíš o radu, ale udělej to jako já. Podej žalobu, po pravomocném rozsudku budeš mít jasno. Do té doby to je jen střet právních názorů, kde pochopitelně vítězí názor toho, kdo má reálnou moc.

nofish - Profil | St 29.12.2021 20:48:21

Honza7 >> Zase je pravda, že dnes vybereš peníze za brigádu a z toho platíš třeba zase práci okolo revírů Já z principu nechápu jedno. U nás jsou dekrety na kraji, hospodaří kraj. Ale když máš ukilidit okolo revíru, platíš to ty, jako MO. Ano, tady dochází na t argumentaci, že dostaneš více peněz a zaplatíš to z toho. Ale kdo bude zase tedy kontrolovat, kolik to stálo?
Já vidím jen jedno. Že pokud MO nebude mít jistotu stabilního příjmu a bude čekat, kolik jí bude přiděleno, má ji v hrsti ten, kdo o tom rozhoduje. A jak jsem psal, není to jen o práci okolo revírů, nebo chovu, je to i o servisu pro členy. Spousta jich obětuje dvě stovky navíc za to, že si mohou přijít pro povolenku pomalu kdykoli a ne jen v předem vypsaný termín. Ale zase, to něco stojí, nikdo nebude dělat něco zadarmo a ještě na to doplácet.
Ale v těch důchodcích a ženách se asi neshodneme. Žena a důchodce taky v hospodě platí stejnou cenu za pivo jako my dva. V tomto by to asi mělo být stejné a jsme u toho, kdyby to platili všichni, zase by ta částka byla nižší, zase je to jen problém stanov. Osobně jsem viděl, jak chlap, ještě k tomu důchodce, dotlačil paní aby si udělala "papíry" A šup, už chytal na "čtyři".
A tím posledním jsem raději nechtěl argumentovat, ale ano, máš svatou pravdu, komisi tvoří kdo a kdo ji volí? Určit ne členové, z lidí, které znají a věří jim.

Mrknato - Profil | St 29.12.2021 20:33:55

Honza7 >> Svaz rokem 1975 a pak 2004 ve společném VRP definitivně skončil, jen některé iluze, jako stanovy, možnost BP, členské schůze, DK ještě imitují spolek. Proto jsou MO převedeny do kategorie spolku pobočného a de fakto jsou z nich jen výdejny povolenek a poslední dobou i konkurenční subjekty VRP na svých soukromácích. Tam je na vejborech, zda pro ženy a důchodce ponechá, zruší, nebo navýší jakékoliv slevy.

Lov ryb na společných revírech bych přirovnal k jízdě po dálnici, úhradě zákonného a havarijního pojištění, návštěvě divadla, nákupu potravin v supermarketu, kde ženy a ani kmeti nemají žádné slevy.

Podle mě by bylo přínosem, aby stát převzal dekrety a VRP na státních vodách zajišťoval sám za cenu povolenky cca 2500,-Kč, kdy by bez svazošarád muselo jít do vody víc ryb které ubývají a přirozeně se nedoplňují. Svaz toho není schopen, m.j. i z důvodů, které jsi popsal.

Honza7 - Profil | St 29.12.2021 20:29:29

nofish >> 1) brigády a jejich platbu bych opravdu nechal na MO - ty ví kdo co pro organizaci odpracoval. Ženy byly osvobozeny, poněvadž v minulosti se více dělalo, než platilo. Dnes celá řada MO chce raději prachy, ale není v mnohých vůbec vidět na co se použily. Bylo dost organizací, které se bránily zuby nehty využívat elektronickou platbou, chtěly pouze platbu v hotovosti. MO Ostrava je názorný příklad.
Vymáhat platbu po ženách a důchodcích jenom proto aby se peníze prodrbaly - to vůbec nedává smysl.
Když tady chce někdo rovnost ve výdajích členů, tak ať zajistí i rovnost příjmů. Alfa a omega všeho je transparentnost, ale to je to poslední co by je napadlo.
No k těm změnám, odvolávat se na rozhodnutí DK a odvolání řeší stejné personální složení - to vymyslel opravdu jedinec mdlého rozumu.

nofish - Profil | St 29.12.2021 20:14:32

Honza7 >> ps a svaz se postará o to, aby se u nás platily stejné nájmy za revíry a produkční vody, jako třeba platí jihočeši :-)

nofish - Profil | St 29.12.2021 20:13:30

Thomic >> Nevím, jaké MO jsi členem, ale směji se, fakt. Nejsem ekonom, nechci být, ale připadá mi to strašně najivní, tohle myšlení. Jsou dvě MO a ani jedna nemá náklady na revíry. Miochodem, pokud třeba u nás jsou dekrety na kraji a ten o všem rozhoduje, má taky nést veškeré náklady. Co třeba že ta MO co má brigády za 500 má výdej každé druhé úterý v měsíci leden až duben a ta co má za 1000 ho má od ledna do května 5 dní v týdnu, řekněme 6 hodin denně? Z něčeho to zaplatit musí a věř mi, to myslím smrtelně vážně, že lidi na tohle slyší, prostě jim řekneš, že když chtějí "dobré ordinační hodiny" taky to něco stojí. Obě MO jsou podle této myšlenky k ničemu, ale jedna je v něčem trošku lepší. Tak jim ty peníze seber.... Naštveš tím jenom ty členy, nic víc se nestane.
Souhlasím třeba se sjednocením peněz za brigády, ale určitě ne s tím, že se o tom bude rozhodovat nahoře a MO se budou muset podřídit. Zase to skončí jen tím, že se na VČS budou schvalovat mimořádné poplatky v rámci MO a zase, viz výše, to projde, rozumní lidé to pochopí a "zvednou ruku".

Mrknato - Profil | St 29.12.2021 20:10:27

Saddám >> Ahoj Dalibore, můžeš mně prozradit, jaký vztah jako RS máš k MZe? Podle zákona RS nemá s MZe nic společného, pokud ji MZe neustanovilo, ale o takovém postupu nevím. MZe zákon 99/2004 nemůže vykládat a pokud to udělá, udělalo, tak je na řadě soud. Do toho se ale nikomu nechce. Takže ano, mráz nepřichází z Kremlu, ale z MZe...... a drvivé většině čilimníků to vyhovuje. MZe může udělit výjimku (jako to udělalo s lovem 24, kdy žádost byla vztažena na revíry v různách krajích) a vyřešit tak většinu krkolomných BP výjimkou, nebo změnou vyhlášky. Když se to povedlo Vágnerovi, proč ne svazu?

nofish - Profil | St 29.12.2021 20:04:11

Honza7 >> Ahoj, jen abych upřesnil, já souhlasím, aby brigády platily ženy, vždyť je to diskriminace. I důchodci. Vím o spoustě lidí co začali s rybařinou až okolo důchodu, na doporučení kamarádů, že je to celkem levná zábava. V tomhle s tím souhlasím, stejné podmínky pro všechny. Když mají v MHD důchodci levnější jízdné, stejně to dotují ti, co platí to plné. u svazu je to stejné. A dnes už to nejsou důchodci co 40 let makali a teď chtějí mít klid. Ale ať to řeknou na rovinu. Myslím, že mě malinko znáš, mi ani tak nejde o to, co to bude stát, ale bavit se na rovinu a obhájit to, to je základ férového jednání. To je jak s těmi přestupky. Když jsem slyšel o komisích na kraji, nechal jsem to v klidu, předejde se podvodům. Ale najednou slyšíš o tom, že když se budeš chtít hájit, máš zaplatit, vždyť ti lidi jsou za to už tak nějakým způsobem placení a pokud jde o elektřinu pro PC na vytvoření zápisu, klidně si vezmu s sebou elektrocentrálu... jde o princip. Jak skvělý systém je kontrola RS pomocí aplikací jsem se dozvěděl. Ale až si rozmlátím při kontrole telefon a kdo mi bude platit data, jsem se nedověděl. Ano, jsou lidé, u RS, kterým je to jedno, někteří jsou za to placení, tam to chápu, někteří musí v práci mlčet a tady si něco dokazují. Za poslední rok vím tak o 4 lidech co by si už půl roku až rok na ryby nezašli, jsem hodný blbec, snažil jsem se je poučit domluvit, nevím, jestli to bylo něco platné, třeba to jednou zjistím... Ale jsme organizace rybářů, ne firma kde jsou zaměstnanci co mají za prémie bonzovat na jiné, co dělají špatně, tím se řídím.... jako že jsem to zažil, zaměstnance co byl placený za to aby dohlížel na ostatní a samozřejmě se to firmě vyplatilo, když jim brali prémie. Tady se vymýšlí změny, které jsou podle mě nedomyšlené. Základ je dostat se k penězům a kde je sebrat, že? :-)

Honza7 - Profil | St 29.12.2021 19:42:18

nofish >> Kamile nejen že to ví, ale moc dobře ví jaký je bordel u některých organizací. Místo toho jak je vidět se starají jak s daným systémem ještě více vyjebat. Všimni si že i pan mluvčí odpovídá pouze na to co se mu hodí. Teď by už chtěl platit brigády po ženách, vzápětí půjde i po 85-letém důchodci.
To je tak po každé když instituci ovládne člověk bez empatie a edukace je mu cizí.

Honza7 - Profil | St 29.12.2021 19:19:26

Thomic >> Jsem rád za uvedenou logiku, ono za stejnou práci by taky měli dostat všichni zaplaceno stejně - tak kdy se náš slavný svaz postará o to že se ve zbývajících krajích dorovnají platy takovým jaké jsou v Praze?

Thomic - Profil | St 29.12.2021 19:10:37

nofish >> ten klíč navržen byl, tuším Jihoceskym US. Protože se nepovedlo najít shodu, byl navrh pro tuto chvíli odložen, protože bylo důležitější najít konsenzus i v dalších návrzích na úpravu Stanov.
Uvedeny případ není interpretován dobře. Pokud by MO měla dlouhodobě potřebu 500 Kč a druhá by měla potřebu 1000 Kč, a opíralo se to o nějaký podložený plán hospodaření, pak cestou je výše brigády 750 Kč a obě organizace by dostaly “to svoje”. Samozřejmě v praxi by to nebylo o průměru ale o váženem průměru. Od začátku to bylo koncipované tak, že vždy celá částka by se vrátila zpět do MO.
Ztrátové věci by se s tím dotovaly určitě. Vedení dětských kroužků nebo péče o okolí revírů nemůže být už z principu ziskovou akcí.
A ano, jedna z variant je i zvážit, jestli by z brigádnické povinnosti v době, kdy ji téměř nikdo neodpracovává a je ve většině případů hrazena, měly být osvobozeny třeba ženy. Ono podle některých odhadů, pokud by brigády hradili všichni, by mohla jejich výše plošně docela výrazně klesnout.
Jinak nezapomínejte, že brigády nejsou jediným zdrojem příjmu MO, mají například 50% z členských známek, plus určité prijmy za prodané povolenky.
Osobně tak naprosto souhlasím s vaší větou- za stejnou službu by měli platit všichni stejně. Což je presne logika sjednocení brigád.

nofish - Profil | St 29.12.2021 18:19:12

Saddám >> Přesně jak píšeš. Já si osobně myslím, že "ti nahoře" to moc dobře ví, že jsou to peníze dané MO. Jen je tu možnost, jak je využít na jiné věci, jak jimi něco zadotovat.

nofish - Profil | St 29.12.2021 18:16:10

Thomic >> Ano, z části souhlasím. Ovšem bylo by fér uvést, že členů co by někam přebíhali kvůli ušetřeným pár stokorunám, nebude nějaké obří množství. Cenu brigád si určuje MO na členské schůzi, určitě ji výbor nemůže jen tak svévolně změnit. Tam by mělo být lidem vysvětleno, proč se platí zrovna tolik. Odráží většinou potřebu MO. Pokud jde například o chov ryb, je nesmyslné, toto nějak dotovat , prostě se to vyplatí, nebo ne. Smutné je, že u hromady ryb se to ale nevyplatí. Za to si ovšem může ČRS sám, kdysi míval své podniky, ty v soukromých rukou fungují, mohli fungovat pod svazem.
Uvedu ti názorný příklad. MO č.1, cena 500, o revíry se moc starat nemusí, ale zase pořádají akce pro členy a mládež. MO č.2, cena 1000, dost revírů na starosti, chov ryb. Je to 500 rozdíl, ale to bys chtěl teda té první nedat nic a dát to té druhé? Tím pádem o to víc lidí odejde z té první, protože uvidí, budou si myslet, že se vše zhoršilo. Taky z něčeho musí platit provoz. Třeba hloupý výdej povolenek pro ČRS něco stojí nelze čekat, že se to zaplatí jen z části, která připadne z toho prodeje. Na rovinu řeknu, že když se mě někdo zeptá, proč mají jinde brigády levnější, hned mu to dokáži vysvětlit, ale na místě regionu, kraje, ne napříč republikou. Většina lidí to hned pochopila a neměli s tím problém. A opět opakuji, základ je, že když se toto navrhovalo, když se o tom mluvilo, nedohledal jsem nikde jasně daný klíč, aby hlasující lidé hned věděli, jak na tom dané MO budou a dokázali si spočítat 1+1.
Nejsem proti, spíš bych chtěl vidět jasně daný klíč, jakým by se to dělilo a také záruky, že se tím nebudou dotovat ztrátové věci. A hlavně, pokud by se to zavedlo v ceně členské známky, jestli to dobře chápu, nemluví se o tom, ale měli by platit všichni. Včetně žen, důchodců, o tom se nemluví vůbec. To bude řevu.... ale jsem plně pro, za prvé za stejnou službu mají všichni platit stejně, za druhé i tady jsou ty rozdíly v cenách brigád, ony by mohly jít dolů, kdyby je platili všichni.
Já vím, jsem pesimista, ale zatím všechny změny vnímám spíš jako věci nedomyšlené. Rád se budu mýlit. Jak funguje přerozdělování vybraných peněz, vidíme v našem státě.., bohužel.

Saddám - Profil | St 29.12.2021 18:01:42

Mrknato >> Ahoj Pavle. Je evidentní, že s výstavami nemáš zkušenost, ale nevadí. Jsme zde kvůli něčemu jinému.
Výkon funkce RS je výkonem státní správy rybářství. Pokud tedy mám jako RS volit, zda vykonávat podle tebe nebo podle MZe (u nás nejvyšší rybářský orgán), není o čem dumat. Ze zkušenosti také vím, že pokud vzneseš kritiku BPVRP kupříkladu k PČR, tak první co policista pověřený tímto případem udělá je, že vznese dotaz na MZe, aby mu dali své stanovisko. Paňátno?
Taky Tě mám rád Pavle i když Tvé donkichotství je někdy únavné.

Saddám - Profil | St 29.12.2021 17:48:21

computerfish >> Peníze z brigád na zarybnění? To možná na zarybnění nad zarybňovací plán, protože cena zarybnění je kalkulována v ceně povolenky. Peníze za brigády jsou příjmem PS a je na něm jestli je utratí za vybavení líhně nebo vylepšení klubovny. Každopádně o určení těchto peněz rozhoduje čl.schůze. U nás to tak aspoň funguje.
Co se týče pražských členů bydlících např. 150 km jinde, od mnoha jsem slyšel (možná se jen vytahovali), že zadrženou povolenku dostanou obratem zpět, za pár stokorun do kasičky.

computerfish - Profil | St 29.12.2021 17:07:54

Thomic >> Asi bych migraci přebehlíků odhadnul na desítky. Možná odcházejí do Prahy, protože tady pracují a asi i občas loví. Nevím, ale nikde jsem se nedobral informace, který svaz přeběhlictví nejvíce postihuje. Pokud si to tak udělá jeden svaz, je to v rámci svazu jako samostatné účetní jednotky. Například od Středočechů jsem nikdy tyto informace nezaregistroval. A to mají nejvíce dekretů na MO. Asi tam lépe hospodaří. Přerozdělování jak píšeš funguje u Západočechů, stejně jak v US Praha, kde MO odvádějí na zarybnění částku ze zaplacených brigád. A nepotřebují na to nějkou direktivu od vás. Ono občas je vykazování nákladů na revíry v hospodaření MO bezedná díra a nikdy se nedozvíš, na co vše peníze vynaložily. Ostatně o tom je i tato diskuze, kde v Ostravě mizely právě peníze z brigád. Nejdříve by si měl každý svaz zamést před vlastmím prahem. Navíc pokud si koupí CS povolenku v Praze a loví doma a nachytá, dostane z redistibuce více peněz než kdyby zaplatil na brigádách pro MO o 300 Kč více.

kakr - Profil | St 29.12.2021 15:58:59

Thomic >>
Nemáš pravdu, není přerozdělovaná, je příjmem spolku. Z ceny členství odvádějí všechny PS stejnou částku na provoz ZS. Zbytek je příjmem PS a nic se nepřerozděluje. Neboli cena platby za členství a povolenku je stejná v Horní Dolní i Dolní Horní.
Tím je vyřešena svazoturistika.....

Thomic - Profil | St 29.12.2021 15:36:24

kakr >> no, právě. Jejich cena se přesunula do členské známky a je přerozdělovaná. Tzn, řešení níže popsaného problému.

kakr - Profil | St 29.12.2021 15:34:00

Thomic >>
V MRS žádné brigády neexistují......

Thomic - Profil | St 29.12.2021 15:19:43

nofish >> Důvod proč se o sjednocení brigád mluvilo je celkem jednoduchý. Organizace bez činnosti mohou mít nastavenou nízkou cenu brigád, organizace s činností mají cenu vysokou, protože mají vyšší náklady. Pokud oba typy prodávají celosvazovou povolenku, tak v jednom případě vás vyjde možnost lovit ryby na všech revírech svazu na třeba 3400 Kč, u jiné organizace i o dva tisíce víc. Máte stejná práva, stejnou možnost lovu na stejných revírech, stejné množství možnosti ponechaných ryb, ale za úplně jinou cenu.
Drtivá většina rybářů, ruku na srdce, mají klientský přístup, chtějí si jednou ročně koupit povolenku, nic jiného je nezajímá. Když si budete moct koupit pračku za pět tisíc v jednom obchodě a tu samou za sedm tisíc v obchodě druhém, kterou si koupíte? Výsledek je jasný, drahý obchod zkrachuje.
Jenže právě proto, že ty aktivní MO jsou pro svaz důležité, protože vlastně zajišťují díky péči o revíry i třeba děti servis, který ve finále využívají i členové neaktivních MO, měl by být zájem na tom, aby nezkrachovaly. Tzn, je potřeba jim zajistit, že o ty peníze z brigád (nebo jejich odpracování) díky odlivu členů nepřijdou. Jak jinak to chcete udělat než tak, že zastavíte odliv členů za levnějšími celosvazovkami (a vlastně i územními) povolenkami než tak, že ve finále ta cena pro koncového rybáře bude stejná, nebo minimálně srovnatelná?
RIS má totiž jedno hlavní úskalí, a to je fakt, že tu migraci a dostupnost informací třeba i o levnějších brigádách pro členskou základnu výrazně zjednoduší. Zároveň do určité míry i omezí nutnost fyzicky chodit na MO, takže odpadne i argument "zůstanu tu, protože to mám blízko".
Stejně tak jako e-shopy výrazně srovnaly ceny zboží i mezi regiony (a vlastně i celosvětově), tak se něco podobného nevyhnutelně stane i u nákladů na pořízení povolenky. Pokud tam nějaké přerozdělení (což není novinka, je to tak i u členských známek a povolenek, kde jsou také stanovené klíče přerozdělení i stejné ceny) nebude, tak na tom nejvíce vydělají výdejny přidružené k rybářským obchodům a zároveň na tom prodělají aktivní organizace.
Takže ano, jsem osobně přesvědčen, že se k diskuzi o sjednocení brigád vrátíme, spíše jako nutnost. Mimochodem, funguje to i v MRS a Západočeském US, a funguje to dobře.

nofish - Profil | St 29.12.2021 14:54:44

Thomic >> Nemyslím si, že jdu do extrému, spíš se vše snažím domyslet do konce. Takže náhradu škody budu požadovat po státu, ale ten mi nebude chtít nahradit škodu vzniklou díky projednávání přestupku na úrovni svazu, tedy nějaké dopravné, ztrátu času atd. Ta cesta k nějakému tomu kárnému senátu je vlastně to samé. Proto jsem se na to ptal. Ono totiž možná i jasný přestupek se může najednou změnit v to, že se nic nestalo. Ano, bude to třeba jen v promilích případů, ale stát se to může.
No, tak pozor, asi žijeme v jiné realitě. Já vnímám dobu, kdy se může stát, že MO nebudou mít ani statutární zástupce, pomalu a jistě ubývá lidí, kteří to chtějí dělat tam už je k zániku MO celkem blízko. Ale to jen tak na okraj. Já se nebavím o rozdělování majetku, jen fakt čekám, jestli bude zopakován návrh na jednotnou cenu brigád, se schématem, že by vybrané peníze přerozdělovaly podle zásluh kraje. Naposled když se o tom vážně mluvilo, nikdo neměl předem vymyšlené schéma, jak se peníze budou přerozdělovat, jen že se schéma vymyslí. A oběma nám je jasné, že kdo má peníze, má na toho druhého docela zásadní vliv.

Thomic - Profil | St 29.12.2021 14:41:40

nofish >> V tom už jdete do extrému. Nárok na náhradu škody samozřejmě máte - pokud RS zadrží povolenku neoprávněně, můžete požadovat odškodnění na základě Zákona č. 82/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci.
Příkazce bude samostatně rozhodovat pouze o porušeních, které jsou spolehlivě zadokumentovány. Pokud nejsou podklady úplné nebo jsou nejasné, předává případ k posouzení kárnému senátu, který přestupce k projednání přizve, a tam se samozřejmě kauce nehradí.
Odvolat se mimochodem v principu nelze proti udělenému kárnému opatření, to vychází z pevně daného závazného sazebníku. Můžete maximálně napadnout procesní pohled nebo klasifikaci přestupku.
Kauce jsou mimochodem celkem běžné i ve státní správě. Pokud podám přihlášku do výběrového řízení vedeného podle zákona a chci napadnout rozhodnutí o vyhlášení výherce, musím složit kauci vypočítanou z ceny zakázky, která propadne v případě, že se ukáže moje stížnost jako neodůvodněná. Podobně je institut kauce zaveden i u dopravních přestupků, kdy po vás může chtít policista co vás zastaví kauci jako "zálohu" pokuty v případě, že to bude následně projednáváno ve správním řízení - viz https://www.policie.cz/clanek/kauce-je-ucinnou-hrozbou-pro-ridice-i-dopravce.aspx
Představa zavírání MO a rozdělování jejich majetku je z oblasti scifi, podívejte se jaké jsou podmínky zániku MO. Rada ani územní svazy do toho nemají nejmenší šanci vstupovat.

nofish - Profil | St 29.12.2021 14:16:22

Thomic >> Tak to pozor. Ok, souhlasím. Je tu jeden rozdíl, obecně jsou dány přestupky které lze nějak řešit na místě, nebo nelze a musí jít do správního řízení. Ale trošku se kolego mýlíte. Když mi moje auto změří automatizovaný systém, jen platím, jako majitel vozu, nic se dál neřeší. Ale mám tam u toho poučení, že to také dále řešit mohu. Nemusím předem nic za toto platit. Také, v určitých případech, mě zaměstnavatel musí uvolnit k výpovědi, ne že si budu brát dovolenou. A v určitých případech za to mám nárok i na náhradu mzdy.
Budeme tedy řešit jinou úroveň problému. Pokud mi RS zadrží povolenku, jsem tedy automaticky vinen, pokud (opakuji) "nezaplatím za to, že se chci bránit". Nebo není pravda, že se schválila kauce, abych vůbec mohl přijít se osobně bránit? Tedy člověk je předem vinen. A tak by mě pak zajímalo, když se obhájím, kauce mi tedy bude vrácena, jak je pamatováno na náhradu škody, mé osobě způsobené? Předpokládám že na to nikdo nepamatoval a bude mi řečeno, ať se soudím. Když se projednává přestupek v MO, je to celkem jednoduché. Je to povětšinou maximálně v daném okresu a lidé se dokáží dohodnout, kdy se s "obviněným" sejdou. Tady už jsme na jiné úrovni, je to daleko komplikovanější. Ale i díky tomuto kroku chápu, že spousta lidí, zapojených ve svazu, je čím dál víc otrávená tím, co se děje. Hlavně ty starší ročníky. Ještě schválit jednotné brigády přerozdělované seshora a pomalu a jistě se kraje a rada dostaly ke kroku odstranění MO jako samostatných subjektů a hlavně, k jejich majetkům, které by se hodily. Tento návrh očekávám v nejbližší době- jeho "oživení".

Thomic - Profil | St 29.12.2021 13:51:07

nofish >> Tohle je v dnešní době naopak úplný standard. Když někde blbě zaparkuju nebo mě změří v autě, nikdo mě nebude předvolávat, ale přijde mi domů dopis s tím, že mám zaplatit pětistovku. Když se mi to nelíbí, protože jsem tam zaparkoval v nouzové situaci když jsem vezl těhotnou manželku, nechám to spadnout do správka, vezmu si den dovolené a pojedu to vysvětlovat a budu doufat, že to úředník pochopí. A pokud ne, znamená to vždycky vyšší postih, protože pokuta ve správku je vždycky vyšší než pokud je to řešeno příkazem.
Pořád vycházejte z toho, že důkazní břemeno je na straně úřední osoby, která musí připravit k rozhodnutí příkazce podklady a pokud si přestupek vymyslí aniž by se stal, riskuje trestňák za zneužití pravomoci úřední osoby. A ano, Svaz by měl u RS které dodávají chybné podklady tlačit na jejich odvolání.
Naopak v tom spíše vidím to, že díky jednotným trestům za konkrétní přestupky a zároveň vyšší právní erudici těch sedmi příkazců (je mnohem jednodušší udržovat v obraze sedm lidí než 2000 členů DK MO) se úroveň vyhodnocení přestupků zvedne.

nofish - Profil | St 29.12.2021 13:13:18

Thomic >> Aplikace sleduje trasu, takže si dám cestu okolo vody, pěšky, na kole, autem, nikdo mi nedokáže, že v danou dobu na pěti km revíru byli rybáři. Kontrolu jsem provedl, nikdo tam nebyl. Taktéž trojí skenování jednoho člověka jsem zažil na vlastní oči, tím pádem jedna kontrola, papírově však tři ve výkazu. Nárokové benefity neexistují, ovšem někde se vyžaduje určitý počet kontrol aby rs dostala povolenku. Jinde musí placení vykonávat činnost a vykázat. Padají návrhy o finančních odměnách pro dobrovolnou rs. Ale to je jedno, já to nekritizuji, beru, že někomu to určitě ulehčí práci. Ale nevzhlížel bych k tomu jako ke spáse.
Po pravdě, pokud budu mít online přístup do nějakých evidencí, to abych si teda ještě zaplatit vyšší datový tarif...., nebo to budu denně aktualizovat?
Ok, beru to, je vlastně pravda, že se člověk může bránit po odebrání povolenky písemně atd. Ale pořád nejsem schopen akceptovat nějaké krajské řešení přstupků a hlavně to, že je člověk předem vinen a pokud se chce hájit, má si vzít reálně den dovolené v práci, cestovat třeba těch 100km tam a zase zpátky a pokud to dobře chápu, tak nejdříve zaplatit aby se mohl hájit. Jinak mu bude automaticky určen trest v jeho nepřítomnosti. Tohle je v dnešní době opravdu trošku moc.

Thomic - Profil | St 29.12.2021 12:41:59

nofish >> Z pohledu využití vlastního zařízení legislativní problém není, stejně tak teď používá RS vlastní kamery, dalekohledy, termovize... vzato do důsledku, kdyby to vadilo, nesměl by použít ani vlastní propisku. Takže tam bych problém nehledal. Stejně tak rybář může v rámci své ochrany pořizovat záznam o kontrole, tzn. klidně si natáčet RS během kontroly a využít to v případě, že bude mít pocit, že kontrola neproběhla podle regulí.
Zkuste být konkrétní v tom, proti čemu byste se chtěl bránit. Jako RS jsem se ještě nesetkal se situací, kdy by reálně vyjádření rybáře k přestupku dávalo smysl. Je na mě jako na úřední osobě, abych nesl důkazní břemeno - tzn. situaci zadokumentoval, nafotil a podklady postoupil tomu, kdo o tom bude rozhodovat. Vyjádření rybáře ve smyslu "nesouhlasím že jsem nebyl přítomen u prutů" je nerelevantní, na mě je abych popsal situaci a ORP nebo příkazce musí posoudit, zda je to OK či nikoli. Pokud bych si tam něco vymyslel v rozporu s realitou, může na mě rybář podat stížnost a situaci popsat ze svého úhlu pohledu (v čem jsem např. překročil pravomoc), ale to není otázka hlášenky, ale samostatného dokumentu - stížnosti na úřední osobu. To právo rybáři samozřejmě zůstává.
Plus samozřejmě jak jsem psal - rozhraní bude umět pořizovat hlasový záznam. Tzn, pokud rybář bude chtít něco k průběhu kontroly dodat, zmáčknu tlačitko, nahraju jeho vzkaz a společně s důkazními materiály bude součástí dokumentace k přestupku. Tu dokumentaci mimochodem i potom uvidíte ve své kartě člena i s tím, která RS vás kontrolovala a hlášenku vypisovala.
Ještě k té kontrole činnosti; projet se na motorce kolem revíru fakt nestačí. Na mapě se ukazuje kudy jste se pohyboval a místa a časy provedených kontrol s čísly kontrolovaných povolenek. Tedy alespoň pokud mám o moravské aplikaci správné informace. Vyhodnocení činnosti je pak na uživateli revíru, který RS navrhl - neexistují tu žádné nárokové benefity pro RS, na základě kterých by stálo za to v tomto "podvádět".

nofish - Profil | St 29.12.2021 12:18:54

Thomic >> Tak na Severní Moravě je realita jednoduchá. Noví členové RS mají prý aplikaci povinně, jinak nebudou navrženi ke jmenování. Spousta lidí ji nepoužívá, i když celkem aktivní jsou. Oni ani nějak nesbírali podpisy v povolenkách. RS k tomuto používá svůj telefon, svůj majetek, beru, kdo chce, jako ulehčení práce, proč ne. Já už letos zaznamenal některé RS, kteří právě díky záznamu trasy kontrol a skenování kódu z povolenky aktivní opravdu jsou. Zapnu GPS a jedu na motorce okolo řeky, no projel jsem se, ale mám vykázanou činnost. Když se zapisuje kontrola do povolenky a jde kontrolovat tříčlenné komando, zapíše se tam jeden, nyní skenují povolenku všichni tři, zase, vykázaná činnost. vidím i úskalí této verze kontroly, tedy skenováním.
Pak také, připomenu. K té hlášence. Takže RS vlastně naskenuje, zadrží, něco nafotí, nahraje, předá kárné komisi, nově vymyšleno na kraji. Já se chci bránit. Takže, na místě vlastně nebylo jak, nepřivolám-li třeba policii. Bude zasedat komise. Pokud jsem to pochopil správně, musím zaplatit kauci, pokud chci mít možnost se vůbec bránit. Do toho ještě například cestovat 100km na místo jednání. No, nevím jak bylo tohle vymyšleno, ale nechtěl bych být v kůži toho, kdo bude řešit, že člověk dokázal svou nevinu a bude žádat odškodnění + proplacení nákladů, na což logicky musí mít nárok.
A nejsem si plně jistý, zda na svůj soukromý telefon mohu pořizovat jen tak nějaké záznamy a přeposílat je někam dál. Tohle podle mě právník dokáže smést ze stolu. Ale fakt si nejsem jistý, jak to dnes je.

Thomic - Profil | St 29.12.2021 11:45:51

rybomil >> těch možností je řada, například audiozáznam. Legislativa mimo to vyjádření, souhlas ani podpis přestupce nevyžaduje, jak zahájení správního řízení, tak zahájení kárného řízení je jednostranný akt.

rybomil - Profil | St 29.12.2021 11:39:14

Thomic >> no mě by tedy zajímalo, jak se dotyčný přestupkář pak k přestupku/ odebrání povolenky vyjádří na místě, když nebude žádný písemný, ale jen eektronický záznam o kontrole a spáchání přestupku zaslaný datovkou atp.