Podpořte petici pro ochranu Lososů obecných

Diskuse k zápisu "Podpořte petici pro ochranu Lososů obecných " v rubrice Bleskovky.
Autor diskuse: mannice - Profil , 18.12.2020 všeobecné

1Mara - Profil | Pá 15.1.2021 20:04:20

standas >> tohle je debata do jiné diskuse a podobně , ale souhlasím .-))

standas - Profil | Pá 15.1.2021 19:57:47

1Mara >> Když vidím co se děje např. s Bečvou tak veškeré úsilí s lososy beru jako mrhání všemi prostředky!!!. Dokud tu nebude jistota že nebudou unikat sjačky do řek a potoků........:-(

1Mara - Profil | Pá 15.1.2021 19:39:22

standas >> jo to by bylo rybníčků a pinek zarostlých s Ko a línama :-))

standas - Profil | Pá 15.1.2021 19:33:18

1Mara >> tvl Máro! Ty prachy co to stálo dát na návrat KO!?

1Mara - Profil | Út 5.1.2021 20:38:40

mannice >> Přesně tak ! .-)

mannice - Profil | Út 5.1.2021 20:32:18

1Mara >> To je právě bohužel celý Severočeský uzemní svaz.. Protože dokuď to chytání vadilo pouze jednotlivcům loni, tak se k tomu hrdě prezentovali a chtěli si na to udělat reklamu jak hrom. A jakmile to lidem začalo vadit, tak obrátili pláště a najednou věc chtějí řešit..

To je ubohé jednání ze strany vedení, které papouškuje člověk, aniž by cokoliv byl jeho názor. A ještě za to má zaplaceno.

1Mara - Profil | Út 5.1.2021 4:52:57

mannice >> jediný kdo mě tady v tom nesedí je Skalský, kam vítr tam plášť....👍

mannice - Profil | Po 4.1.2021 22:46:09

mpl - Profil | St 23.12.2020 12:39:39

Bacha San >> Jo, ono to spolu uzce souvisi.
Velky potocaky jsem chytal vetsinou na MP na malou rybicku - typicky hrouzek 8 cm. Na P byvali taky, ale chytit je na musku - jen nahodou - pri rannim nebo vecernim sberu kdyz se na chvili zvedli. Tam kde byly strevle, mihule, vranky, maly rybicky - hrouzek, ploticky, mali okouni,... - vždycky byli velci potocaci. Na Loucny jsem kdysi na jare chytaval potocaky, ktery byli narvany az jim cumeli z huby - mihulema ve treni. Na Jizere jsem chytal lipany, pod nima byly strevle - strevle mi vzala blesouna a jak jsem ji prizvedl ze dna tak mi ji sebral potocak ktery vylitl z kameni. Na Kamenici bezne - v hloubce lezel potocak 50, povyjel si k melcine kde sbirali maly 15cm potocaci - vlitl mezi ne, jednoho sebral a jasne jsem sledoval jak ho umackava a posunuje, az si ho natocil hlavou do huby a bylo hotovo. Kdysi jsem i na MP bezne chytal na podzim velky lipany na privlac - 00mepps, 6cm twister.
Jak pises - losos je hezka medializovana vec, ale bez toho ze se zmeni podminky za velke penize je to jen chimera.
Orly morsky jsem pozoroval i u nas na Doubrave. Navic tam chodim koukat na rarohy - to je nadhera zjara kdyz se predvadeji.
Bylo by lepsi se venovat vic necemu, co by mohlo mit realnejsi prinos.
Ted jsem obchazel u nas reku a rybnik - tolik vytahanejch a vybranejch skebli, racich krunyru na brehu jsem uz dlouho nevidel. Vsude nam ochranci nacpali vydru, tak treba priste zacnou vysazovat ve velkym i skeble a raky aby mela vydra co zrat.
To jsou veci ktery jsou palivejsi nez losos.
Mozna se treba vratit k zakazu brodeni v dobe treni lipana (coz na rade reviru byvalo), nedavat tam zjara PD ktery jde po lipani jikre,....
Kdysi jsem toho delaval dost, ale uz jsem nejak zmozenej a unavenej.

Bacha San - Profil | St 23.12.2020 11:09:38

mpl >> Křivance samozřejmě znám. Zůčastnil jsem se za totáče celostátních muškařských seminářů, kde přednášel, ale přednášeli tam i tací jako Šimek, Sláma, Zelinka, Kurnocik, Vrablec a další... Nepamatuji se, že by se tam probíral návrat lososů do českých řek. Můj děda je normálně chytal (ročník 1902) a nijak o nich nebásnil. Byla to prostě součást tehdejší, a opakuji tehdejší, rybařiny.
Nicméně bych návratu i fandil, pokud by to vypadalo tak, že po prvotních vysazováních by nastal spontánní tah bez dalších investic, kromě budování přechodů.
Losos je mediální ryba, takže ostatní ohrožené a přežívající jaksi nemají nárok. Do lososa se sypou peníze, které se nikdy nevrátí. Jenom organizace, která se o to stará, má deset zaměstnanců a roční mzdové náklady se pohybují kolem pěti milionů korun (dle jejich účetních uzávěrek).
Pak se stane, že ve stínu medializace tohoto megaprojektu vymizejí mihule a vranky ze Střely a na druhé straně se mihule záhadně vyskytnou v druhotném pstruhovém pásmu pod jednou přehradou (nebudu jmenovat, páč blbi jsou všude), kde pstruhové pásmo ani vyhlášeno není, přestože to je pro salmonidy ideál. A nikde se o tom nepíše a zajímá to jenom srdcaře. No, alespoň se tam nebrodí. Ale potočáci a lipani tam jsou krásní.
Já připravuji také jeden svůj projekt. Mám to do důchodu "zapár" a chytám déle jak padesát let. Rozjedu se do míst, kde jsem dříve lovil a srovnám si, co se kde dokurvilo. A možná o tom někde napíšu.
V současné době mám radost třeba z toho, že jsem na Labi pozoroval pár dospělých Orlů mořských. Vím, že to nejsou to ryby, ale nikdo je tady nevysazoval.
A ještě jedna důležitá věc, na kterou bych málem zapomněl. Lososi nejsou vraceni do původních podmínek! Za posledních 30 let stoupla průměrná teplota tekoucích vod v Česku o téměř dva stupně celsia. A to není málo. Nebyla revidována jednotlivá rybí pásma. Vše včetně zarybňovacích plánů se jede bez koncepce, bez revize přírodních podmínek. Teď nekritizuji pěšáky v organizacích, taky jsem jím byl a vím, o čem píšu.
Pokud ale budu u vody neustále potkávat cizozemce bez papírů, je pro mě nějaký losos celkem vedlejší záležitostí. Taková perla zahrabaná kdesi v hnoji.

hering - Profil | Út 22.12.2020 22:58:51

mpl >> Kamenice v lese v tom kaňonu je dost hladová voda a i tak tam šedesátka nebyla vzácnost. Lipaní hranice tam bývala cca 40cm kdežto na Ploučnici to bylo 50cm.

mpl - Profil | Út 22.12.2020 22:47:04

hering >> Uprimne, videl jsem tam tenkrat potocaky cca. 70 cm a vic . Byla to nadhera. Sice jsem videl takovy pstruhy i jinde , ale nikdy jsem je nechytl. Skoncil jsem na 65, vic ani tuk. Ale na nekterych vodach - Jizera, Horska Kamenice, Nisa, Ploucnice, Loucna, Morava jsem videl uhynuly potacaky ktery tech 70 a mozna i vic taky dosahli. A bejvali tam taky takovy krasny hejna lipanu.

1Mara - Profil | Út 22.12.2020 22:46:05

mastrof >> V pohodě, nemůžeš vědět, že Franta tohle má zmáklé v malíčku a spousty věcí, práce a podobně o tom ví a zná :-)) Tam nikde není šutr, o kterým by nevěděl :-)

mastrof - Profil | Út 22.12.2020 22:39:24

hering >> v pohodě;)

mastrof - Profil | Út 22.12.2020 22:38:09

1Mara >> v pohodě, prdel musí bejt, a když sem si naběhl tak holt na můj účet;)

hering - Profil | Út 22.12.2020 22:36:52

mastrof >> Promiň za ostřejší reakci. Nechal jsem se unést.

1Mara - Profil | Út 22.12.2020 22:35:34

mastrof >> :-)))))))))))))) jen si dělám prdel , jsou vánoce :-)))))))))))

hering - Profil | Út 22.12.2020 22:35:12

mpl >> Jeden čas se o Kamenici okolo Dolniho mlýna starali lesáci po nich rybáři a pak NP. Ministerská povolenka fungovala i za rybářů.Před 35 lety už to byla voda rybářů a platila tam normální pstruhová povolenka. To už jsem tam taky muškařil. Rybičkáři tomu dávali na zadek. Tenkrát to bylo povolené.
Na podzim jsem tam i tak při tření viděl na trdlištich pstruhy o kterých by se jiným mohlo zdát.
Co je divné, že zelení magoři to mají v péči už 20 let. 20 let se tam nesmí lovit.Což je dostatečná doba na to aby to bylo plné ryb a i velkých. No a nic tam není. Pro mě důkaz, že tam kde vládne ochranař tam to dokurví.

mastrof - Profil | Út 22.12.2020 22:31:05

1Mara >> varoval, ale to už bylo pozdě... každopádně díky

mastrof - Profil | Út 22.12.2020 22:30:18

hering >> vola z tebe rozhodně dělat nechci a nepotřebuju. Tvé argumenty jsou natolik neprůstřelné, že sem za vola teď já;D Lososí téma mě zajímá, pár lidí tam také znám, ale o kamenici bych těžko sepsal stránku... ty přechody jsem zmiňoval také, tam je dle mého největší problém. jestli stálo 20 mega tech pár prkýnek co jsou ještě ke všemu věčně na suchu, tak to je teda hodně hustý.

mpl - Profil | Út 22.12.2020 22:18:44

hering >> Nebyl jsem vyvolen lovit na Kamenici v souteskach. Ale dobre si pamatuju kdyz jsem pred 35 lety sel podle Kamenice z Hrenska, souteskama na lodicce, a dal pesmo do Vysoky Lipy. Bejvali tam nadherny ryby.Tenkrat jsem tam videl nejaky muskare, mam pocit za tam fungovala ministerska povolenka,nebo se pletu?

1Mara - Profil | Út 22.12.2020 22:18:32

mastrof >> já tě varoval .-)))

mpl - Profil | Út 22.12.2020 22:10:50

Bacha San >> Opet se odkazu na Kricance. Zvlaste posledni vetu bych zduraznil. Neda mi to jsou to nekdy krasne prihody.
http://www.cesky-muskar.eu/archivPM/ryby_na_musku/l​ososovite/prispevek02.html
PRVNÍ LOSOSI UŽ PŘIPLULI
Autor: Karel Křivanec
První losos
V roce 1998 bylo u nás vysazeno prvních 100 000 embryonů lososa atlantského. Tento plůdek byl vysazen do pramenných oblastí České Kamenice, která ústí do Labe v Hřensku, dále do horní Ploučnice, která ústí do Labe v Děčíně a do Libočanského potoka, jež ústí do Ohře pod Nechranicemi. V tomto vysazování se pokračovalo každoročně a dnes se už jedná o 250 000 kusů plůdku lososa za rok. Všechny potoky zůstaly zachovány jako v původním plánu.
Že se v nich losos uchytil, bylo možno pozorovat při kontrolních odlovech a občas se ulovila na Ohři i nějaká ta strdlice, což je mladý losos, který migruje do moře. Z řady případů je známo, že vývoj mladých lososů ve sladké vodě trvá zpravidla 2 roky, ale tato hodnota není absolutní a může kolísat v rozmezí 1 - 4 roků.
Za předpokladu, že by první strdlice odpluly jako dvouletí jedinci, tedy v roce 2000, by se v loňském roce ještě nemohl očekávat jejich tah, neboť naši lososi, pocházející svým původem ze Švédska, patří ke genetické linii zvané "podzimní losos", o které je známo, že setrvává v moři přes dvě zimy a vytahuje do řek až těsně před třením. To by tedy znamenalo, že první tah by měl nastat až letos, tedy v roce 2002.
Byla by tu však i možnost, že menší část velkých ročků se mohla přeměnit v strdlice už po roce a pak by jejich tah mohl přijít už na podzim 2001, což bylo i mé tajné přání. V tomto odhadu jsem však zůstal osamocen, neboť všichni čekali prvního lososa až letos na podzim. Přesto jsem koncem minulého roku stále očekával, že se někde objeví zmínka o těchto velkých rybách a nějaký losos zabloudí až ke Střekovu. Nedělo se však nic. Až na únorový článek ing. Vostradovského o lososovi (Rybářství) se ozval jeden čtenář a bylo to venku!
V sobotu 17. listopadu 2001 vláčel v Labi u soutoku s Ploučnicí a dostal na signálně oranžového (RSSH) potápivého woblera CDSR (8 cm, 14 g) záběr od velké ryby, kterou nejprve hodnotil jako velkou parmu. Až po půlhodinovém boji zjistil, že to parma nebude a když svůj úlovek podebral, stál nad ním v němém úžasu. Jednalo se o jikernačku lososa, která měřila plných 89 cm a příruční mincíř se zastavil na 5,30 kg. Ryba byla evidentně plná jiker a ve svatebním šatu, který ukazoval na to, že právě připlula. Naštěstí skončila na prutu férového rybáře, který ji jen zdokumentoval, vyfotil a pustil. I takoví rybáři u nás stále ještě žijí!
Za to ho sv. Petr odměnil, když druhého dne mu na stejném místě seslal ještě jeden záběr. Tentokrát už nebyl souboj s rybou tak dlouhý, i když úlovkem byla opět jikernačka lososa, která měřila 82 cm a vážila 3,5 kg. Její propadlé břicho a hnědé boky ukazovaly na to, že připlula již dříve a byla vytřená! I tato druhá ryba byla vrácena vodě! Možná, že se vám zdá, že zbytečně vyzdvihuji takovou samozřejmost, že byla puštěna chráněná ryba, ale vzpomeňte jen na "Královnu Svratky". Z těchto dvou úlovků by mohlo vyplynout, že Ploučnice by nemusela být špatnou rybou pro lososa, ovšem budou-li zde konečně postaveny rybí přechody na jezech.
Kromě těchto dvou zdokumentovaných úlovků existuje ještě pozorování 7 odpočívajících ryb pod Mariánským mostem v Ústí nad Labem, které považoval místní rybář za lososy a já tomu docela věřím. Mělo se to stát někdy za velké vody na začátku února 2002. Tyto ryby však neměly to štěstí, aby se dostali do rodné Ohře, protože jim v dalším tahu zabránil stále ještě nedokončený rybí přechod na jezu ve Střekově, který měl být hotov už 31.1.2000. Dnes nám navíc hrozí výstavba dvou dalších jezových monster pod Střekovem a i když by zde byly rybí přechody, určitě to tah dále zpožďovalo.
Jak se tedy zdá, tento první tah lososů byl návratem rychle rostoucích strdlic, které odtáhly do moře už po prvním roce pobytu v našich potocích. Pak by měl letos následovat mnohem silnější tah z onoho prvního vysazení. Už vidím ty fronty u Labe a všichni budou chtít chytit lososa. Něco podobného tam už totiž bylo, to když se tu před časem ulovil 3,5 kg těžký mořský pstruh, jehož fotografie byla zveřejněna v Rybářství. Losos je něco jako skvost mezi rybami a tak ho hned nemusíme zničit. A proto, lidi, neblbněte!

mannice - Profil | Út 22.12.2020 22:06:43

Dědek >> Né ,že bych tě sem chtěl lákat.. Ale podobně to u nás vypadá s ostroretkama .. I přesto je plánu je celoročně hájit na našem úseku :)).

hering - Profil | Út 22.12.2020 22:05:42

mastrof >> Byl jsem dvakrát jeden z vyvolených co byli pozváni k odlovu udící a nejsem ještě tak blbej abych si nepamatoval jaký bylo nařízení co brát z vody. Nevím čím jsem si to pozvání zasloužil :-( Možná za to, že ohledně lososa jsem v začátcích projektu něco málo odmakal.

Nesnaž se ze mě prosím dělat vola. O Kamenici a co se na ní za minulých 40 let odehrálo vím tolik, že by to dalo na knihu.

ad Kamenice ve Hřensku. Jsi úplně vedle jak ta jedle. Evidentně o rybnatosti nic nevíš.

Místo zavírání 1km říčky co rybářům zbylo by jsi mohl zatlačit na zelený teroristy aby se postarali o zprůchodnění těch dvou jezů v soutěskách. Bo za těch promrdaných 20 mega ze státní kasy za ty atrapy RP co vybudovali by měl někdo vyvasovat kriminál anebo to dostat k úhradě.
Ale to raději budou kňučet a tahat další miliony a teď rovnou chtějí 100mega.

Bacha San - Profil | Út 22.12.2020 22:05:02

u x a >> Jediný, co bych chtěl vidět táhnout, jsou naši představitelé. A pokud možno do řiti:-)

u x a - Profil | Út 22.12.2020 21:56:17

mpl >> navíc na jaře je většinou vysoká voda a táhlo by se jarním lososům luxusně..

strejka - Profil | Út 22.12.2020 21:55:54

Dědek >> dělám si srandu...

Dědek - Profil | Út 22.12.2020 21:54:50

strejka >> nemyslel jsem konkrétní druh lososa, jen jestli je šance, že by se tady vůbec v podobném množství nějaký vracel. Pokud ne, jaký to má celé význam?

strejka - Profil | Út 22.12.2020 21:52:32

Dědek >> ne, rozhodně to možné není. Byť se sem tam např. ve Velké Británii pacifický losos chytí, je prakticky vyloučeno, že by vytáhl do našich řek 😀

Bacha San - Profil | Út 22.12.2020 21:47:45

mpl >> Celý život jsem zasvětil přírodě. Celý život jsem přírodu studoval. Nechápu tedy, že se člověk, a zrovna člověk, staví proti evoluci a snaží se ji zvrátit. To je proti všem přírodním zákonům.