Osazení swingru led diodami

Zdar,máte někdo zkušenosti s osazováním swingru led diodami? Potřeboval bych poradit s výběrem ohledně napájení apod. Budou dvě v každém swingru a napájení klasicky z hlásiče. Díky za radu, konečný výsledek zde zveřejním k posouzení.
Autor diskuse: kefik - Profil , 18.3.2017 kaprařina - domací dílna

esoxboy - Profil | Čt 20.4.2017 11:58:00

geriatrix >> pravdu máš pak to muže bejt řešeno rgb diodou a některý kanál necháž volně

chendler - Profil | Ne 26.3.2017 12:44:08

geriatrix >> o tohle toho vim malo,ale neco tady takhle hrotit,pocitat a rikat nekomu jak to ma bejt,s pocitem...JA jsem nejchytrejsi,jak reknu,tak to bude a proste se toho drzet.... velmi zabavne cteni. Pak prijde nekdo,kdo o tom taky vi dost a vsechno je mnohem jednodusi a ty se vztekas jak malej harant,misto toho,aby jsi o tom zacal mluvit.... krasne jsi se vyjadril. A nezer to tak

geriatrix - Profil | Ne 26.3.2017 10:47:57

chendler >> Člověče, že jsi třeba ty poradil, žvaníš, ale nepřispěl jsi ani trochou do mlýna nějakou radou. Jě mě 1000x milejší bjwir, i když s některými jeho výroky nesouhlasím, každý holt máme jiné zkušenosti, ale alespoň se vyjádřil k tématu. Jak jsem psal, nikoho nenutím si základní věci spočítat, ale pokud si někdo chce něco poškodit je to jeho věc. Víc se ke zdejšímu vláknu a trolům jako ty vyjadřovat nehodlám.Chtěl jsi moje vyjádření, máš ho.

kefik - Profil | Ne 26.3.2017 8:31:18

Díky všem za rady,ozval se mi člověk,který mi problém vyřeší.

chendler - Profil | Čt 23.3.2017 15:46:53

drvoštěp >> no hele dokonale. Je to suprrr!! 😅😅

drvoštěp - Profil | Čt 23.3.2017 13:51:02

chendler >> Že se to tu rozjelo ;))

bjwir - Profil | Čt 23.3.2017 12:45:47

Marczech >> tak to jsem rad😁

Marczech - Profil | Čt 23.3.2017 8:48:12

bjwir >> to si mě potěšil ... ) musel bych ti do konce života přát jen to nej )))))))))))

Maxwell - Profil | Čt 23.3.2017 8:42:19

Trochu věda to je , ale ne zas taková. Pokud bych se s tím patlal, koupil bych nějakou nízkopříkonovou LED(mají odběr 2mA), abych nevysával zbytečně další energii a zaručeně s tím nevospálíš výstup, ať už je tam cokoliv....Je dobré koupit nějakou difuzní, aby byla dobře vidět z různých úhlů... Co se týká hodnoty předřadného odporu, použil bych třeba trimr 3k3k a nastavil bych ho na největší hodnotu odporu. Do série zapojíš ampérmetr a budeš kroutit, dokud nedosáhneš hodnoty 2mA. Výslednou hodnotu odporu změříš a nehradíš nejbližší hodnotou pevného odporu.
Hodnota se dá i vypočítat, pokud znáš velikost výstupního napětí pípáku, pak se obejdeš bez měření.

bjwir - Profil | Čt 23.3.2017 6:34:12

Marczech >> ne to opravdu nemam.

chendler - Profil | St 22.3.2017 20:42:56

Taaak a jsem zvedavej,co nam rekne ted,pan draamo slozitej. Ho ho ho... davam do oblibenejch

Marczech - Profil | St 22.3.2017 19:54:45

bjwir >> doufám že nemáš nic společného s Youtuberem BEJR bo BEJWR ?????????????

bjwir - Profil | St 22.3.2017 15:37:53

geriatrix >> By mě zajímalo zda děláš v elektro průmyslu nebo to jsou pouze nabyté zkušenosti z knížek...Jak tady psal Drvoštěp rozeber si origoš swingery od všech výrobců . Podívej se co v nich je a pak nám napiš...nenajdeš tam nic jiného než to co jsme tady napsali...A proč? Protože to není žádná věda - je to levné , dá se to chrlit v ohromném množství , pokud s tím nemlátíš o zem tak ti vydrží do haleluja..O intenzitě se s tebou bavit evidentně smysl nemá...Protože jsi to nepochopil,intenzita se hodně blbě měří a ještě hůř vyhodnocuje..Na tohle téma jsem dělal 12 stránkovou prezentaci pro 3 různé měřící systémy...
btw katalog je k ničemu(leckdy se tam od GM uvádějí špatná data)..nutná je specifikace dané LED daná výrobcem

O tom zda se bezolovo nedá připájet se s tebou nebudu dohadovat,ledaže by jsi byl IPC specialista nebo trenér(jen tak mimo řečí já jsem IPC specialista :D a o pájení ve všech podobách bych řekl že vím docela dost , jelikož posledních 6 let to byla moje každodenní rutina )Takže pokud máš pájku s dostatečným výkonem která umí dát až 400 stupňů ( což umí kdejaká pájka za 400kč a to možná přeháním) tak není problém připájet i bezolovo..

sprinterd7 - Profil | St 22.3.2017 3:39:44

kefik - >> Ahoj. Tohle jsem taky řešil a nehledej v tom nic složitýho. Jelikož nejsem elektrikář, zašel jsem do obchodu s elektro součástkama, prodavači řekl, že potřebuju ledky k hlasičům a že jsou napájený 9V baterii. Sám mi doporučil rezistory ( odpory ) a jen se zeptal, jestli chci obyč ledky nebo s vysokou svítivostí. Zapojení je jednoduchý. Delší kontakt na ledce je plus a na ten musíš připájet rezistor. U JACKu je plus středový kontakt. Pokud si to neohlídáš, nebude to svítit. Jen si dej pozor pokud budeš potřebovat zkrátit kontakty u ledky, označ si ten delši třeba fixem, abys pořád věděl, který je plus a zmákneš to.👍 Tak hodně štěstí a klidně napiš nebo zavolej.☺

geriatrix - Profil | Út 21.3.2017 20:51:42

bjwir >> Kde jsi vzal,. že z nich leze standartně 5V, kdo určil tento standart?
Je spousta hlásičů, ze kterých vydojíš max 3V a těch 30 mA a budeš rád. Ono záleží na zapojení hlásiče, co tam kdo použil za obvod. Ano microcontrolér, použitý v drahých hlásičích ti těch 5V dá, ale já, pokud něco vyrábím i na prodej, musím počítat i s jinou eventualitou.Radši spočítám a mám jistotu. ostatním přeji dlouhou životnost jejich diod a hlavně hlásičů. Jinak aby jsi dosáhl stejné intenzity u třeba Modré barvy, potřebuješ ji napájet úplně jiným proudem, než třeba diodu s červeným spektrem. Věřit nemusíš, podívej se aspoň do katalogu. PS: obyčejnou pájkou bezolovo nespájíš, ani kdyby jsi se na hlavu stavěl, to potřebuje úplně jinou teplotu, jinak to tak maximálně na chvilku přilepí. Opravdu stačí, odborníci jak se patří. Dělejte jak umíte, mě je to opravdu jedno.

bjwir - Profil | Út 21.3.2017 20:07:56

drvoštěp >> jj..na tom není žádná věda :)

drvoštěp - Profil | Út 21.3.2017 15:58:32

Pvl >> Otec byl elektrikář a myslel že půjdu v jeho stopách.Něco mě naučil a když to jde tak poradím.Já jsem poradil všeobecně a myslím rozumně.Po té výměně diody na mém hlásiči jsem opět o krok v před ;)))))

Pvl - Profil | Út 21.3.2017 15:52:53

drvoštěp >> No ...jak jinak :o§))

drvoštěp - Profil | Út 21.3.2017 15:50:06

bjwir >> Že bych se trefil ? ;)

bjwir - Profil | Út 21.3.2017 13:38:36

geriatrix >> Standartní výstup na JACKu je 5V a to z důvodů napájení externích TX švábů..Tzn..vemeš LED kterou chceš vypočteš předřadný odpor ...napájíš odpor na správnou nohu(anodu),z odporu na jeden vstup jacka, z druhého konce diody(katody) šup na zem a jedu...Žádná věda...Jen doporučuju použít olověnou pájku - déle to vydrží a nepodléhá tolik korozi jako bezolovo :) a jako vodič měděné lanko nedělal bych to plným vodičem (klasický drát - velmi rád se láme při častém ohybu)
Pokud použiješ dvě diody je potřeba je zapojit paraelně a potom si hrát s předřadnýma odporama (asi nemáš stabilizovaný zdroj co ? ideální vše na něm vyzkoušet a následně upravit tak jak potřebuješ)

Off topic :
geriatrix - 20.3.2017 21:58:08 >>A když už se chceš rozepisovat co kde jak , tak počítej s tím že hlásiče budou mít SW regulaci napětí...tzn. že ve fabrice nakalibrují napětové IC a to bude dávat konstatní proud a napětí...Pokud půjdeme ještě hlouběji - každá LED má třídu svítivosti a k tomu by jsi měl přiřazovat předřadný odpor - ale to už je vážně extrém . Myslím si že mu nejde o to že to nebude svítit stejnou intenzitou ( mimochodem vyhodnocování intenzity svícení LED je stejně efektivní asi jako házení hrachu na zeď ) jen aby to svítilo stejnou barvou??? potom je potřeba ještě zjistit vlnovou délku diod v hlásiči a k nim dopárovat diodu..