Patří trofejní ryba zpátky do vody?

Zdravím kolegové bavíme se zde o svazových vodách ne o soukromých kde je trofejních ryb požehnaně vždy mě zamrzí když vidím že od vody už někdo odnáší trofejní rybu jaký je váš názor na toto a jak jsme na tom v porovnání se zahraničím....
Autor diskuse: Ghoost - Profil , 19.9.2014 všeobecné - druhy ryb, rekordy

Kam patří rekordní ryba

A) zpět do vody která ji uživí79%

B) do udírny14%

C) vypreparovat na zeď2%

D) do soukromého revíru aby se točili jen finance :-)4%

Od 20.9.2014 hlasovalo 229 čtenářů.

Kozič origin - Profil | So 4.10.2014 1:17:41

gregyn >> A proč jsi tak blbou věc psal tak dlouho?
Přeji ti tedy plno sporovních zážitků s rybou.
... a jsi opravdu hloupý? Nebo tě k tomu někdo donutil?

gregyn - Profil | Pá 3.10.2014 16:30:01

Kozič origin >> Nějak jsem neměl čas zasednout k PC a zabývat se tvou reakcí, neboť jsem byl zaměstnán bohulibější činností (prací). A popravdě řečeno - ani jsem neměl v úmyslu na tvé narážky reagovat, leč by asi nebylo slušné nereagovat na text určený mně.
Píšeš něco o dětských urážkách a nějakých svých pocitech - takže má odpověď: Tvé pocity ani ohledy mě absolutně nezajímají, své definice si strč za klobouk a hňupstvím nazývej leda tak své tragikomické vystupování v této diskuzi. Jsi opravdu řážným příkladem pro všechy škarohlídy a pomlouvače všeho a všech. Pro tebe jsou tady všichni mentálně zaostalejší blbové, zatímco ty jsi pan dokonalý - ačkoli nadhled ti asi vůbec nic neříká, jinak bys dětskou říkanku nenazval urážkou. Ale potrefená husa se vždycky ozve, že? Je pravda, že každý má právo sazáhnout do jakýchkoli diskuzí a vyjádřit svůj pohled na věc - ty však místo toho jen všechny přesvědčuješ o správnosti svých názorů. Takže se ptám: Jakým právěm každého napadáš? Aby tě ta tvá zloba a nenávist brzo nepřipravily o poslední zbytky soudnosti. Nebo si snad jen ventiluješ své vlastní komplexy na jiných?
Stále tady operuješ s ježdíkem, postrádám však smysl tvé otázky. Bavíme se zde o VŠECH trofejních rybách, mezi které dle mého ježdík nepatří, ale budiž: tato okounovitá rybka je skutečně taková, jak jsi ji popsal, tudíž je vítanou kořistí mladých a nezkušených rybářů prahnoucích po častých záběrech a hojném úlovku a již jsem ti psal, že jen musíš změnit místo a zcela bez pochyby jich nalovíš plné igelitky. Já taky kapry nehledám na pstruhových potocích někde pod splavem. Zkus si třeba vzít nějakou tu moudrou knihu a vyčti v ní, kde se tato ryba vyskytuje, nebo ještě lépe založ diskuzi a třeba se ti nějaký lovec ježdíků ozve a poradí, jak na ně.
Dále, kapr jako takový je sice nepůvodní, za těch několik století zde však již zdomácněl, čímž ať chceš nebo ne, je zde rybou prospěšnou a dá se říct, že nepostradatelnou, a to jak hospodářsky tak co se týká rybářské veřejnosti. Nevím, zda se kapr cpe tam, kam nepatří, do tekoucích pstruhových revírů jej však zatím nesadíme, takže jeho vysazování do jiných revírů mě nijak zvlášť nepohoršuje. Na biomasu vliv určitě má - samosebou je konkurentem jiných druhů bílých ryb, ale jeho vliv na vodní prostředí potažmo rybí populaci není nijak markantně devastující. V českých revírech se snad žádná ryba s výjimkou střevličky východní, která se nedá sežrat, přemnožit ani nedokáže.
Dále, zdokonalovat se v mateřském jazyce nehodlám, přestože vím, že nějaké ty mezery mám. S ohledem na to, že se považuji za člověka chybujícího a nedokonalého však tvou kritiku unesu a srovnám se s ní. Ty určitě taky nebudeš žádný génius. Mé znalosti přírodopisu jsou také skutečně jen průměrné, stačí mi však na to, abych si každého živého tvora vážil, choval k němu úctu a nepoužíval ho jen na vyplnění místa v mrazáku, což právě ty propaguješ.
Ať se ti to líbí nebo ne, beru rybařinu jako sport - ryba není hloupá a zaslouží si slušné zacházení a vzhledem k tomu, že ty lovíš ryby jen pro naplnění svého břicha a mrazničky, tak bych uvítal, kdyby jsme komunikaci mezi sebou raději dále nerozvíjeli. Tvůj názor ti neberu, jen s ním prostě nesouhlasím.Měj se s pozdravem Gregyn:)

Bacha - Profil | St 1.10.2014 11:11:51

hlavac >> A už jsi někdy vystrčil nos z dediny? V zahraničí to normálně funguje a jestli umíš číst, nak se na to podívej a neplivej kolem sebe socialistická moudra. Funguje to na soukromých řekách v Rakousku...například.

Kozič origin - Profil | Po 29.9.2014 11:15:06

LKbaits - skopík >> Kdysi jsem slyšel něco o IQ vyfouknutého vejce, díky tobě jsem nyní bohatší o konkrétní představu. Děkuju.

Kozič origin - Profil | Po 29.9.2014 11:05:10

gregyn >> Pokud je dětská urážka tvým nejlepším argumentem, cítím s ohledem na tebe povinnost tebou uvedený nick Debilin nezabírat.
Víš, hodněkrát jsem váhal s definicí a vůbec konkrétním příkladem hňupství, ale tobě díky jsem již našel. Pojďme ale dořešit něco věcnějšího.
Tak jak je to s tím ježdíkem? Píše se, že je to prý ryba, která svou hltavostí znemožňuje lov jiných ryb. To jsi určitě v tom slovníku vyčetl.
Je tedy přirozené na jednoho ježdíka ulovit těch deset kaprů? V závislosti na tomto. Je správné cpát každoročně kapry tam, kam nepatří?
Domníváš se snad, že ten nepůvodní kapr, a to v míře větší, než hojné, neškodí? Respektive nemá vliv na biotop, v němž se vyskytuje?
Pokud ne, musíš se mnou souhlasit. Pokud ano, měl by sis kromě českého jazyka zopáknout i základoškolský přírodopis.

hlavac - Profil | Po 29.9.2014 11:01:17

Bacha >> prepac ale si šialenec nema sa cenu stebou hadat keby kazdy zoberie domov vsetko co ulovi dle zakona po dvoch mesiacoch tam neostane takmer nic . Ale hadam by to naucilo aj ludi ako ty tomu ze naozaj ryby ktory skonci na taniery uz nikdy ziadneho rybara nepotesi..

Bacha - Profil | Po 29.9.2014 10:58:38

hlavac >> Nepřečetl jsi to pozorně. Říkám každou ulovenou rybu, ale do limitu dle RŘ.
A pokud tvrdíš, že já neuvažuji, tak Ty neumíš číst a přemýšlet.

hlavac - Profil | Po 29.9.2014 10:52:12

Bacha >> keby všetci zoberu vsetko dopadlo by to vemi zle a nepomohlo by pri love uz nic ani boilies ba dokonca ani ziadna super nastraha lebo tam kde nic nieje nic ani nechytíš :-)))

a potom trofejna ryba narastie len ked ktomu dostane prilezitost vobec neuvazujes nad tym co napíšeš co je dost smutne...

Bacha - Profil | Po 29.9.2014 10:03:39

Tak nejdříve....zadavatel, i když to možná nebyl jeho záměr, napsal do ankety v prvním bodě, že zpět do vody, která ji uživí. To ale znamená i do soukromáku, takže cca 85% by odneslo trofejního kapra do soukromého revíru, což je jistě zajímavé. Zajímavé je i to, že těm 79% to nedošlo, nebo si to nepřečetli, tak jako i nejprve já, pozorně.
Co je však také zajímavé, je licoměrnost obou stran diskutujících. Všichni se bijí v prsa etikou a snahou bránit trofejní i netrofejní rybu. Nikdo by ale nezvedl ruku pro návrh, aby do současných pravidel byl zapracován pouze jeden odstaveček. A to, že každý rybář si musí ponechat každou ulovenou rybu. To by bylo v revírech ryb! A zároveň by ubylo rádobyrybářů a koneckonců i nekonečných debat na toto téma:-) Vím totiž moc dobře, že toto pravidlo je na moderních revírech v zahraničí často v zájmu i trofejních ryb využíváno.

freddys - Profil | Ne 28.9.2014 23:00:25

Walmont....S_Warrior >> Musím říct, že si mě opravdu zklamal. Já ti zde v klidu, slušně a s rozmyslem napsal, jak to vidím, že lidi věnující se kaprařině chápu, ale že by nebylo od věci se zamyslet a snažit se pochopit i rybáře, kteří vyznávají jiný styl rybolovu. A co? Ty s kopáním a kecama o 2 kaprech denně a slepicích zdrhneš, aniž by ses zmohl třeba na slušnou reakci. Jestli to tak vidíš, asi ty soukromáky pro tebe budou lepší alternativa. Buď rád, že jí máš. Já takové štěstí asi mít nebudu.

karlos1983 - Profil | Ne 28.9.2014 22:56:57

Walmont....S_Warrior >> to je co nemužou to pochopit asi jsou to masařky :-)

karlos1983 - Profil | Ne 28.9.2014 22:52:03

Paranoidní Schizofre >> a stebou to vyhrajeme vid ,víš co se říká ,komu se to nelíbí at si pr..l políbí to jsme špatny když chcem chytit velkou rybu ty delaš jakoby se to změnilo ze dne na den nikdo tady nemluví o plnym rybníku trofejáků ale aby tam vůbec nejakej byl ty si chytej třeba na klacek čudli když chces ale mi chcem chytat i vetsi ryby nez nasadaky chápeš a neplatit těžky prachy na soukromaku takye asi tak nazdar

Walmont....S_Warrior - Profil | Ne 28.9.2014 22:40:58

Ok vzdávám se, hold budu muset jezdit na 140 km vzdálený labe abych si zachytal i když mam krásný revír přímo před nosem. Nebo se vykašlat na svazovou vodu nekoupim si povolenku protože zde pro mě svaz nedokáže udělat ani minimální podmínky a proto ho nemam zájem ani v nejmenším podporovat a budu jezdit po soukromých revírech. Ono když si spočítám krmení a prutohodiny stráveny při lovu velkých kaprů na našich běžných svazových vodách možná mi vyjde i levněji platit povolenky jinde. Takže si tu klidně mlaťte kazdej dve ryby denně mate na to celou sezonu. Porcujte slepicím dvacetikilový kapry a já za mě debaty na mrku končim tak nejak jsem pochopil že sem asi mezi vás uvědomělé rybáře nepatřim.

freddys - Profil | Ne 28.9.2014 20:10:14

Ghoost - >>Děkuji za poděkování. Jen bych chtěl upřesnit, že můj předchozí příspěvek, kterým sem po dlouhé rozvaze vstoupil (ač nerad) do tohoto ožehavého tématu, byl vlastně i odpovědí na tvojí otázku. V anketě sem nehlasoval, jelikož mi tam chybí ta moje správná kolonka.

Tedy za e) podle okolností (tedy podle konkrétního revíru a konkrétní situace).

Neboli, jsou vody, kde trofejního kapra s radostí a bez jakéhokoli problému vždy pustím zpátky do vody, ve které sem ho chytl. Zde mi ani nevadí K70 (ač nejsem zastáncee, myslím, že je třeba chránit jiné druhy ryb než snadno nahraditelného kapra, amura a spol). Na druhou stranu jsou vody, kde si sem schopen tuto "trofejní" rybu bez skrupulí vzít a zkonzumovat (ryby k jídlu mám opravdu rád). Jsou to vody bez velkého rybářského tlaku, bez jakéhokoli predátora lovícího i menší velikosti tohoto druhu, kde je, jak už sem psal, přemíra kaprů, amurů, karasů ke škodě dané vody.
Kdyby se rybáři nad tímto dokázali zamyslet, nejen zde, ale i u vody, bylo by na světě alespoň o malinko líp.

Gloton - Profil | Ne 28.9.2014 19:28:04

Walmont....S_Warrior >> A to opravdu potřebujeme kvantum kapitálních ryb na všech revírech? Vždyť zachytat si dnes na takovýchto revírech je snažší, než najít normální revír s pestrou skladbou zarybnění.
Mě to spíš připadá tak, že tito ortodoxní kapraři by chtěli takto zprznit všechny revíry. Vždyť je to zbytečné. Když budem chtít i trochu objektivní a spravedliví ke všem rybářům, nemůžeme přece chtít, aby většina revírů byla dělána na míru naprosté menšině rybářů.

freddys - Profil | Ne 28.9.2014 19:15:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Walmont....S_Warrior >> Problém ale je, že třeba když by vzrostl počet kapitálních kaprů v revírech, kde z 99 % lovím, já už bych si nezachytal. Tedy je lež, že bychom si zachytali všichni. Jelikož by z vody zmizely všechny druhy ryb, které rád lovím. Tudíž bych byl nucen ukončit svojí rybolonou dráhu a přišel bych o svůj největší koníček, dosti podstatnou část svého života.

Ono by to chtělo mezi rybáři více tolerance, méně myslet jen na sebe. Ty si myslíš, že když si "masař" vezme toho velkýho kapra, znemožní ti tím provozovat tvůj styl rybolovu (což není pravda, soukromáky jedou na plné obrátky). Ale zkus si uvědomit, že když tím, že se ve vodě bude vyskytovat fakt velké množstvé "trofejních" kaprů, že to znemožní mě provozování mého stylu rybolovu. Bohužel, já zde nemám žádnou alternativu, jelikož soukromáky s parmama, podoustvema, proudníkama, ostroretkama, tloušťěma a pod. se tu nevyskytují a ani nikdy nebudou.

Walmont....S_Warrior - Profil | Ne 28.9.2014 14:57:02

Gloton >> Treba tim ze se zvysi pocet kapitalnich ryb v revirech tak aby jsme si hezky zachytali vsichni. Nechapu co je v tom za nelogiku.

Walmont....S_Warrior - Profil | Ne 28.9.2014 10:05:10

Paranoidní Schizofre >> A to je právě na tom to nejsmutnejši. Dukud budou na nasich revirech hospodarit lidi jako ty a povedou valku proti kaprarum nezmeni se opravdu nic...
Když si ctu tvoje prispevky vidim ze ta zmena ve vedeni CRS je uz vice jak nutna. Mozna me tvoje prispevky i donuti chodit na schuze a zacit tam poradne prudit...

Paranoidní Schizofre - Profil | Ne 28.9.2014 7:24:14

s váma je to bezpředmětný (dle rčení : z hovna bič neupleteš), masírujte si dál tu vaší etiku, já se půjdu pobavit na příští výroční členskou schůzi, kde vám podobné povrchní omílače pochybných dogmat znemožňujíí naši duchaplní funkcionáři povětšinou jednou až dvěma věcnými větami, za bujarého potlesku a podpory valné většiny naší jednotné členské základny....

apropo ryby chytám, pouštím i konzumuji též od útlého dětsví, leč hlasy v mé hlavě mě nenutí nikoho omezovat, regulovat, či snad plošně omezovat, neb současný svazolov považuji za trvale udržitelný a vaše báchorky o vydrancovaných revírech kde nájezdy krvežíznivých masařek zlikvidovaly i nástražky jsou mi víc než xmíchu (tyto historky se během posledních deseti let prakticky nemění)...

ps: jen pro rozdmýchání tohoto plameného kaprofilního monologu, ponechání si kapra 70+ na revíru s modernistickou horní mírou k70 je přestupek proti bližším podmínkám, nikoliv proti rybářskému řádu, o hospodářském užitku pro ostatní rybí osádku takového počínání raději pomlčím .....

nakonec jen motto : rybu kterou sežeru, jinej úchyl nepotrápí a časem doroste ....

gregyn - Profil | Ne 28.9.2014 0:14:16

Walmont....S_Warrior >> Čus nezdá se Ti to nějaké povědomé?Kuwa když né nějaký Kozilin:)tak nastoupí rum chlastající schizofrenik:)a ještě k tomu statistik,který ovládá a plně chápe co je to marketingová reklama:)!Docela rád bych si nechal vysvětlit pojem:neznačkové vybavení:) a rámec platných pravidel:).Jen tak okrajem pro rozpolcené osobnosti:chyt a pust svobodná vůle není?Měj se a dopřej oslům trávu jíst:)

Gloton - Profil | So 27.9.2014 23:49:22

Walmont....S_Warrior >> Já zase třeba vůbec nevím, jak limit K70 zlepší zarybnění a rybolov na revíru vůbec. Další zbytečnost, kterou stejně ten, kdo si kapra bude chtít vzít, dodržovat nebude. Než mne obviníš, že já bych je bral všechny, uklidním tě, že já si raděj vezmu občas k jídlu kapříka 50+. Velkého, třeba právě K70, s klidem pustím.....na jídlo je to pro mě zbytečně velký a udírnu nemám :D

Walmont....S_Warrior - Profil | So 27.9.2014 23:02:04

Paranoidní Schizofre >> No neřekl bych že pouštění trofejních ryb je zrovna marketingový tlak. Když budu mluvit za sebe ryby jsem začal pouštět zhruba ve 13 letech jednou za čas jsem si koupil časopis Rybářství, nic jinýho prakticky nebylo a kazetu s kaprařskou tematikou jsem měl doma snad jednu a to ještě nahranou tak do půlky. Ryby jsem začal pouštět s vlastního přesvědčení o tom že si takovou rybu chci chytit znova a v ty době jsem se zaměřoval na úplně jinou rybu než je kapr takže žádná ovečka chycena mediem rozhodně nejsem. Když si vzpomenu jaký krásný ryby jsem chytal chce se mi brečet protože dnes se na stejným revíru kde jsem s rybařinou začínal nedá ponalu chytit ani nástražní rybka. Byli to právě rybáři kteří se chovali dle své svobodné vůle protože to jakou škodu na rybí obsádce udělá jeden masař nedá dohromady ani 10 rybářů co ryby budou pouštět. A nejedná se o drtivou většinu členské základny ale lidi kterýma se evidentně obklopuješ... Navíc nechápu jak někoho kdo si chce chytit rybu k jídlu může tak zásadně limitovat K70 že si nedokáže užit pohodový rybolov. To už se opravdu bavíme o někom kdo o rybařině ví lautr nic a je jedno jakýma u toho nahozený klacky....

Paranoidní Schizofre - Profil | So 27.9.2014 22:10:30

Walmont....S_Warrior >> po náhledu do statistiky úlovků rybářského svazu kde je evidentní, že počet ponechaných úlovku například kapra se prakticky nezměnil (za skoro dekádu +/- 1mil ks kapra ročně) , bych to s tou tvojí generační výměnou hospodářů za chyťapusťáky neviděl tak fatálně a nějakou výraznější změnu v dekádě následující bych ani nečekal...

anketa vypovídá tam maximálně o zdejších virtuálních náladách respondentů kteří jsou k takovým postojům dlouhá léta vmanipulovávani evidentně fungujícím marketingovaným tlakem a cílenou reklalmou, naštěstí(bohužel pro vás) je drtivá většina členské základny schopna užít si pohodový rybolov i s low-endovým/neznačkovým vybavením bez okázalých póz a potřebě kohokoliv limitovat či regulovat, potažmo dokáže s úlovkem naložit v rámci platných pravidel dle své svobodné vůle ......

Walmont....S_Warrior - Profil | So 27.9.2014 21:57:56

Paranoidní Schizofre >> Možná by ale vůbec nebylo marný kdyby taková organizace fungovala. Vzhledem k tomu kolika lidem nevyhovuje stávající řád by se SRS hodně divil kam se jim poděl příjem...

Walmont....S_Warrior - Profil | So 27.9.2014 21:46:09

Holoprd >> Možná by jsme se do ty vody báli i vlést.. Každopádně to se asi nikdy nedozvíme...

Holoprd - Profil | So 27.9.2014 21:41:46

Zajímalo by mě, jak by to vypadalo, kdyby nikdo nebral a vše by se pouštělo.

Walmont....S_Warrior - Profil | So 27.9.2014 21:40:26

Holoprd >> Jasný, já taky nejsem žádnej "grynpísák" ani citlivka. Jen bych chtěl aby se zachovala rybařina jako taková a to pro všechny. Nejen pro fídraře plavačkáře a masaře...

Walmont....S_Warrior - Profil | So 27.9.2014 21:36:28

Paranoidní Schizofre >> Pro někoho naštěstí, pro někoho bohužel...Chápu že zvláště starším ročníkům to velice vyhovuje tak jak to je a právě tito velice oduševnělí "rybáři" lepší termín bude asi "hospodáři" o těchto věcech rozhodují ale ono to tak věčně nebude starou generaci nahradí nová a nás co jsme CHaP pomalu přibívá o tom vlastně informuje i anketa tady nad tím příspěvkem.

Bohužel zítra není dnes ale už aby to bylo...

Holoprd - Profil | So 27.9.2014 21:30:24

Walmont....S_Warrior >> Když se koukneš na anketu, tak to není zas tak hrozný. V udírně by skončilo jen 14% . Z toho pulka hlasovala aby rozvášnila milující lovce, kteří rybu staví pomalu nad uroven člověka. Chápu, že někteří jedinci jsou extrémně citliví k rybám :D , ale nic se nemá přehánět.

Paranoidní Schizofre - Profil | So 27.9.2014 21:19:19

jděte s dobou, vystupte ze zkostnatělého svazu , založte si separátní organizaci, třeba "Kaprařský Stát" kde si můžete sportovat s hájenou trofejní rybou do álelůja, při tom se ohánět etikou a plácat po zádech za bujaré mediální podpory......

Naštěstí vás zpravidla valná většina členů během VČS přehlasuje a z vlastní zkušenosti vím, že vaše názory a potřeby cokoliv plošně regulovat, bývají během schůzí většinou přijímány s nadhledem a všeobecným veselím.....

Petrův Zdar.

hlavac - Profil | So 27.9.2014 20:56:31

Walmont....S_Warrior >> nie je mozne vysvetlit ludom ktory skacu po rybe takmer z brehu ked si pomyslia ze by im mohla ujst nepoznaju nieco take ako je rybe darovat slobodu ked vydia lovca ktory rybu opatrne vrati nazad vode tukaju si na celo sedia na brehu jazera a dufaju ze budu uspesny kazdy den myslia si ze ryby narastu v rybniku ako huby po dazdi a je ich plno vsade okolo nasich jazier a riek a hrdia sa titulom rybar..

Walmont....S_Warrior - Profil | So 27.9.2014 20:49:19

Holoprd >> Pro začátek o tom mluvit a psát.. Volat po změně, ja samozřejmě chápu že jsou rybáři kteří si chtějí odnést rybu a beru to. Bylo by určitě špatně aby rybáři tuhle možnost neměli. Bohužel s tím jak je napsanej rybářskej řád dochází doslova k drancování našich vod a to v rámci platného RŔ. Co s tim udělat? Pro začátek udělat celoplošně horní míru kapra (k70), tím si může každej v revírů chytit svojí rybu. Každopádně by náš stávající RŔ chtěl těch změn trochu víc a to o lovu všeobecně ale byl by to začátek a snad i cesta k lepším zítřkům. Ať si každej říka o původu kapra co chce, momentálně je to nejoblíbenější sportovní ryba našich revírů a určitě stojí za zvláštní předpis.

Holoprd - Profil | So 27.9.2014 20:26:53

Walmont....S_Warrior >> Dobře, tak co s tím chceš dělat? Když se nad tím zamyslíš, tak je vše kolem tebe v pořádku. Až na tu rybařinu. Lidi jsou ruzní a je to tak dobře a není to jen o povahách. Je spousta dalších duvodu proč tomu tak je.