Udírny a uzení

Všude píšete jak udíte své úlovky ryb,v gastro koutku se také stále něco udí.Ale jak postavit udírnu a jak připravit maso na uzení se píše málo.Proto zakládám tuto otázku kde se to vše můžeme dozvědět.
Autor diskuse: Stopař - Profil , 30.10.2011 všeobecné - ostatní
Dále moderují: džigit Profil + p.lorenc Profil + PYTLAKS Profil
Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.

Menca - Profil | Po 18.12.2023 3:37:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nedělní uzení ať jsem připravený na svátky.

draveček - Profil | Pá 29.3.2024 8:16:45

ceczubr >> no a ty klobasky,krasna struktura,letos chci taky poprve zkusit,jestli se to povede🤔

draveček - Profil | Pá 29.3.2024 8:15:25

marmyš >> krasa,tomu řikam velikonočni barvička😋

p.lorenc - Profil | Čt 28.3.2024 16:30:53

marmyš >> Jsou Velikonoce tak vybarvovat je třeba 😀👍

marmyš - Profil | Čt 28.3.2024 15:26:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Už se to začíná vybarvovat.

Zdenall - Profil | Čt 28.3.2024 11:47:07

ceczubr >> paráda, taky bych se chtěl někdy do klobasků pustit.

ceczubr - Profil | Čt 28.3.2024 11:06:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Včerejší uzení, zleva, šunková (staročeská) druhá,ta samá, ale s jalapeněm, třetí papriková, cca. 4kg, a už se udí na studeno 25 -30, cca 6 kg. čabajky.

Darďas - Profil | Čt 28.3.2024 10:54:57

koralovec1 >> Sušená rajčata, chilli,olivy,žampióny.Nebo přidej trocha tvarůžek.

stefan_pista - Profil | Čt 28.3.2024 10:40:11

Žermánek >> ešte by som dal pozor na to (ale to vždy, nielen pri sekanej v sieťke), aby si pri údení zvyšoval teplotu v údiarni po osušení postupne, napr. od 40 po 75-80 postupne, napr. tempom 10C za hodinu. Ináč môže tú sieťku na začiatku "zapiecť", urobiť z nej na povrchu takú krustu, cez ktorú ťažšie prechádza dym.

hadr kapr fakr boy - Profil | St 27.3.2024 19:57:08

koralovec1 >> mám nejradši vlašáky

Jiryyy - Profil | St 27.3.2024 17:09:37

koralovec1 >> Rád dávám mandle, vlašský ořechy, lískáče (všechny ořechy spařím a loupu), sušenou cibulku, sušený rajčata a italský koření, tvarůžky, pepř. To sou mý asi nejoblíbenější. Nicméně se tam dá dat skoro všechno a dycky to bude dobrý.

koralovec1 - Profil | St 27.3.2024 17:04:05

Co pridáváte do sýra když ho udite. A nakrájet na kostičky nebo nastrouhat.

stefan_pista - Profil | St 27.3.2024 14:04:16

Žermánek >> servus, zrejme horúcim dymom, teplota v jadre 70C na 10 min...stupeň vyúdenia je vec osobných preferencií. hodne zdaru!

Žermánek - Profil | St 27.3.2024 8:49:39

Dobrý den, prosím o informace k uzení sekané. Klasická udírna, mleté maso zabalené v pobřišnici.(teplota uzení, doba a další). Děkuji.

PYTLAKS - Profil | Út 26.3.2024 19:24:16

stefan_pista >> v té elektrické to bude něco takového,toto je fotka té staré asi plechovoocelové

ceczubr - Profil | Út 26.3.2024 19:22:11

koralovec1 >> Myslíš asi -udící sáčky.https://agastro.cz/detail/20996/udici-sacek-smokerbag--240x-smokerbag.html Tak s tím jsem nikdy nevařil.

stefan_pista - Profil | Út 26.3.2024 13:11:28

PYTLAKS >> liatina? nevidno to z tej foto...

koralovec1 - Profil | Út 26.3.2024 8:50:14

Ahoj. Chci se zeptat. Mám udici sáčky mám je po naplnění propíchnout ?

PYTLAKS - Profil | Út 26.3.2024 8:49:19

stefan_pista >> na jedné straně praskl svár co drží na základní desce celů převodovku aj s motorem

stefan_pista - Profil | Po 25.3.2024 17:12:56

PYTLAKS >> ahoj,čo Ti odišlo na tej elektrickej?už si zistil chybu? ja som si dal doviezť z De,zatiaľ spokojnosť, som zvedavý čo ta čína vydrží (?)
https://www.kaufland.de/product/341689416/
ale kupoval som ju na CS-Trading.de
pozerám, že momentálne je nedostupná (?!), dal som za ňu nejakých 360 Eur...

draveček - Profil | Po 25.3.2024 6:52:02

Taky jsem si o vikendu zaudil😋