Konzervovať či nekonzervovať

Dobrý deň. Prosím vás, kedy je potrebné konzervovať boilies? Ak ich vôbec treba, je vhodné pridať nejaký konzervant pri výrobe priamo do zmesi? Ja som varil gule ešte skoro na jar a to bez konzervovania a tie čo mi ostali sú ešte stále super.

MOBIDIK - Profil | Čt 6.10.2011 21:27:11

Já též nekonzervuji suším a suším a ted jsem našel koule 2 roky staré a jsou ok nebo solit a solit...

AD-Carp Team - Profil | Čt 6.10.2011 21:17:57

Súhlasim s vami a tiež som ich mal zo začiatku v mrazáku a ako som spomínal ešte stále výborne voňajú. Boli uplne suché a keď som ich mal nejaku dobu nasolené tak sol zrejme stiahla vlhkosť z ovzdušia a uplne zvlhly.

boilii77 - Profil | Čt 6.10.2011 8:01:48

Konzervant používám od letošního roku tekutý prezervativ je to pohodlnější udělat si trochu zásobu dopředu mražák není nafukovací a na četnosti záběrů to nejde poznat jezdím na den max dva a je to na rychlo takže pro mě nej varianta vynechám dvě vejce a dám 60-70ml do vajíček dva dny suším pak lehce přeliji boostrem nebo tek. potravou vydrží v poho víc jak půl roku. At ti to chytá.

Jarda 2004 - Profil | Čt 6.10.2011 7:06:44

AD-Carp Team - >>Nikdy jsem nekonzervoval a používám výhradně mraženky nebo vlastní výrobu z které část zmrazím nebo usuším na kámen dle potřeby a nikdy jsem nezaznamenal úbytek záběrů nebo extra úpadek účinnosti. A usušené boilies vydrží poměrně dlouhou dobu a pokud ho po usušení ještě zmrazíš tak jeho výdrž ještě znásobíš. Pokud ti pak bude připadat že jejich atraktivita klesla není nic jednoduššího než je při rozmrazování nastříkat dipem nebo je přímo v dipu několik dnů před použitím máčet. Hotovek z konzervantem je na trhu dost a dost a jejich účinnost není také nějak extra špatná. Tak bych se konzervantů nebál.

Slavíček - Profil | Čt 6.10.2011 6:23:05

Z hlediska atraktivity jsou čerstvý nejlepší . S tím dlouhodobým skladováním to není tak jednoduchý hodně záleží z jakých surovin je základní směs ! Některé suroviny mají sklon žluknout a konzervant má hlavně koule chránit před plísní . Dnes je velký výběr konzervantů v dobré kvalitě vůbec bych se toho nebál . Osobně ho vůbec nepoužívám buď je nechám sušit v bedynkách a pokud je vlhké počasí dám do kýble a zasypu solí .

Lajnator - Profil | Čt 6.10.2011 6:10:44

AD-Carp Team - >> S čerstvostí souhlasím s Bowdenem, chytám vetšinou na mraženky a když je máš rok v mrazáku, už to není ono. Nicméně když tam nemám místo, tak je po naválení nechám pár dní schnout, na den přemrazit, aby si spálil bakterie z vajec a pak zasypu solí cca 1kg na 5kg koulí. Vydrží vláčné a nekazí se půl roku bez problémů...sůl jak známo vysaje vlhkost, to uvidíš, až to vyzkoušíš!-) jinak tento "přírodní" konzervat nedělá kaprům absolutně problém.

BOWDEN® - Profil | St 5.10.2011 23:52:00

Raději bych je nedělal do zásoby. Znám se s jedním známým českým výrobcem a ten mi říkal, že je to prostě potravina a jako taková ztrácí na účinnosti stářím a že čím čerstvější, tím účinnější. To má logiku.

Kdysi, když tu boilie začínalo a prodejci prodávali jednotlivé kuličky po 2 Kč tak jsem si je dělal. Zbylé jsem nasucho zavařil do sklenic 720ml s omnia víčky (dnes je modernější a lepší Twist-of) a do druhého roku vydržely bez změny vůně, prostě nijak nesmrděly a tak i to vajíčko co je v nich "přežilo" asi půl roku.