Treti prut ve vode

Co si myslite o pouziti tretiho prutu, na kterem je navazana bojka? (velky splavek s tezskym olovem - bez hacku). Podle mne je to povoleny a nikdo mne nemuze nic rict. CO vy na to?
Autor diskuse: Golem - Profil , 30.6.2004 všeobecné - techniky lovu

Honzas - Profil | Čt 1.7.2004 12:06:57

Golem : Zkoušel jsem to jen jednou. Splávek byl uvázaný jako Marker (stejně jak to popisuje Mirek S).

xycht | Čt 1.7.2004 0:37:45

boyscout: :-)))

Dědek | St 30.6.2004 23:26:50

boyscout - :-))

boyscout - Profil | St 30.6.2004 23:13:00

Dědek>asi jo pokud teda ta loď nekotvila na Svratce :-)

Dědek | St 30.6.2004 22:12:13

K debatě takovou raritku pro inspiraci. Byl jsem svědkem na jedné velké vodě, jak přijel otec se synem, vytáhli rybářský cajk a zatímco mladej míchal futro, otec vytáhl z auta asi 80 cm dlouhou lodičku na dálkové ovládání, která měla na zadku paluby malý naviják s dost velkou kotvou. Tatík ji položil na vodu a dálkovým ovládáním jí poslal asi 5 m za místo, kde chtěli chytat na klouzáky a pak z té paluby dálkáčem spustil kotvu na dno a loďku zakotvil. Prostě sloužila jako bojka, kterou po chytání jednoduše přivolal zpět. Všichni jsme čuměli jako péro.
Boyscout, myslíš že mluvím pravdu?!.
Třetí prut bych nepoužil ani jako nástroj na zakotvení bojky - nechtěl bych přijít o papíry!

hraji - Profil | St 30.6.2004 15:02:06

Já používámbojku tak, že ji nahodím cca 5 metrů za místo a asi stejně vedle místa, kde chci chytat. Tím pádem nemám silon od bojky přímo v udicích, ale stejně jej zatěžuji.

hraji - Profil | St 30.6.2004 15:00:19

JM: nebuď pesimista, já jsem přesvědčený, že se příští rok vydají nové řády a většina věcí se vrátí tam kde byla. RS si zvykne, že nemůže být vůl a že musí posuzovat lidsky. A C&R pochopí, že úchylka není si rybu nechat, a dokonce není úchylka rybu pustit, ale největší úchylka je někomu vnucovat své přesvědčení. Howgh.

Reel - Profil | St 30.6.2004 14:25:39

Golem: Myslím, že udržení vlasce př dně je lepší. Jinak prut s bójkou rozhodně nemůže být považován za udici (sestava: prut, vlasec, návazec, háček s nástrahou) a jeho použití na revíru, kde není používání bójek zakázáno místní úpravou, nemůže nikdo zakázat. V tomto případě je prut jen pomůckou k umístění bójky.

Golem - Profil | St 30.6.2004 13:35:28

Mozna by stalo za uvahu naopak drzet silon pokud mozno na hladine nebo tesne pod hladinou (myslim tim silon od splavku ke brehu).

Golem - Profil | St 30.6.2004 13:34:05

Honzas: Tenhle problem mne taky napadl, ale z vlastni praxe vim, ze kdyz jsme chytali na bojce, ze jsme meli minimalne čtyři pruty ve dvou metrech cverecnich, tak se stalo jen malokdy, abysme se vytahli (bojku snad jen jednou a to jeste, ze sme to hodili primo do ni). Zkousel si to nejak vice, nebo si to po prvnim zamotani zabalil?

Mirek S | St 30.6.2004 13:32:47

K té bójce, už jsem uvažoval o stahovací bójce, v podstatě velký splávek na konci a průběžné olovo, nebo kámen s uvázaným obratlíkem , tak těžký, aby se neposunul při zatáhnutí splávku pod vodu . Vlasec od zátěže směrem ke břehu by musel být na několika místech zatížený, aby do toho nezajela zdolávaná ryba. Na břehu by stačil starý naviják nebo jen cívka a tím splávek ovládat - vypustit k hladině jen když je to potřeba. Zkusil to už někdo ? Trochu mám obavy ze zamotávání a z posunu po dně.

Honzas - Profil | St 30.6.2004 13:05:19

Hraji, Golem : Vrátím se k otázce. To s tím nahozením třetího prutu se splávkem a olovem a s uříznutím silonu, jsem 1 x zkoušel. Hned první kapřík se mi do toho silonu zamotal, čímž jsem bójku vytáhl na břeh a smysl celé akce byl v pr.... Stalo se to přes to, že jsem uřezaný silon zatížil dalším olovem (tzv.zadním), aby ležel u dna.

JM - Profil | St 30.6.2004 12:57:35

hraji: Já s Tebou souhlasím, jen mi to nejde do hlavy. Prostě je to další věc, která mohla být řešena novým zákonem jinak a asi i lépe. Je mi jasné, že postup RS je v těchto případech naprosto legální, ale mě to přijde jako zbytečně tvrdý postih, aspoň co se společenské nebezpečnosti týče. Ale to je otázka zákona, ne RS. Nechám toho, tahle diskuze je stejně bezpředmětná a nevyřeším nic. Pravděpodobně nastane doba, kdy se vykašlu na povolenku a budu chytat na soukromých revírech nebo v cizině. Nějak z toho začínám být otrávenej. Diskuze o rybičkách, odebírání povolenek za prkotiny, nějak mi to přijde, že se z toho našeho krásného koníčka stává buzerace a bazírování na kravinách. Začínají se vyhrocovat názory těch co si rybu vezmou a těch co ortodoxně ne, za chvíli se kvůli tomu snad u té vody budeme prát, prostě mě to nějak přeszává bavit.

hraji - Profil | St 30.6.2004 12:42:12

JM, Golem: Já nad tím přemýšlím od minulého týdne a bohužel, jako skoro všechno, je to udělané tak, aby to nebylo jednoznačné. Největší problém je asi to, že si RS neuvědomuje, a nikdo ji o tom zatím neinformoval, že skončila éra "kárných komisí" v MO, kde to dali cizímu rybáři, který se dopustil prkotiny pořádně sežrat za všechny cizáky, co jezdí plundrovat jejich vodu. Postup RS určuje zákon a vyhláška o rybářství a zákon o přestupcích (200/1990Sb.) Dnes pokud RS zjistí přestupek a nelze jen vyřešit napomenutím (což je u slušného rybáře dostatečný trest a u lumpa k zasmání) nebo pokutou na místě (ale to by musela mít RS pokutové bloky a rybář musí být ochoten zaplatit), musí zadržet povolenku, tu odeslat do 5 dnů MO, která ji vydala, a spáchání přestupku nahlásit na Krajský úřad. A pak už je to věcí úředníků a jejich šimla. Ale ten úřad s hlášením, zasíláním atd. to RS odradí.

Golem - Profil | St 30.6.2004 12:29:26

hraji: No mozna by stalo za zvazeni podat zalobu o nahradu skody, kterou jsem utrpel odejmutim povolenky a posleze psychickym traumatem, ktery mi byl zpusobem tim, ze mi nebylo umozneno vykonavat rybarske pravo i kdyz sem nic neprovedl. Kdyz radne platim poplatky, neporusuju zadny pravidla ci dokonce zakon a presto jsem trestan (odebrani povolenky na dobu nez to vyresi karna komise), tak za to bych teda chtel odskodny :o))

JM - Profil | St 30.6.2004 12:25:32

hraji: Zkus se zamyslet nad tím co jsem napsal já o tom srovnání s přestupky v dopravě. Opravdu by nešlo postupovat jednotně? Zjistíš u mě přestupek, zapíšeš si moje nacionále, povolenku mi ponecháš a předáš záznam o přestupku příslušné komisi k prošetření. Komise mě předvolá a přestupek se projedná. V případě, že se přestupek prokáže, tak mi bude udělena pokuta nebo odebrána povolenka. V případě, že se zjistí, že jsem nic nespáchal, neděje se nic. Situace kdy je mi odebrána povolenka na místě kvůli prkotině, nutí sama o sobě příslušnou komisi postavit se za RS a rozhodnout o vině aby se předešla případným sporům. Můj návrh mi přijde čistší a morálnější. Situace kdy RS sebere povolenky za kraviny mi přijde dost zvláštní. Budu se opakovat, chodíme k vodě pro radost a ne se stresovat jesstli jsem někde něco neudělal špatně a jestli nemůžu přijít o povolenku. Tenhle způsob mi přijde dost nešťastně řešenej.

Jirka K | St 30.6.2004 11:59:47

Je jasné že spáchám li přestupek musím mlčet ale jde o to že mi může být odebrána povolenka třeba právě za třetí prut na kterém je boje. Komise pak dojde k závěru že to porušení řádu není.To je ta chvíle kdy se cítím být poškozen.

hraji - Profil | St 30.6.2004 11:46:12

Reel, JirkaK, JM: RS samozřejmě nese zodpovědnost za svoje rozhodování a to až do případného trestního stíhání v případě zneužití, ale neumím si představit, a ani mí kolegové, a jsou to právníci a soudce krajského soudu, jak by šlo potrestat RS za to, že odebere povolenku a dodatečně se ukáže, že se ten přestupek stal, ale není až tak závažný. Nikdy jsem neměl na mysli stav, kdy RS odebere povolenku jen tak z plezíru, neumím si ani představit, že by si to nějaký rybář nechal líbit. Prohánět soudy se dá RS jen v případě, že to někdo k soudu vezme a já si neumím představit státního zástupce, který podá žalobu a soudce, který nařídí líčení ve věci RS kontra rybář, který se dopustil přestupku a domnívá se, že RS zneužila svoji pravomoc.

JM - Profil | St 30.6.2004 11:34:18

JirkaK: Vyhráls první cenu, Tvůj překlep je špičkovej. K diskuzi, já si taky myslím, že by RS za takovýto "omyl" měla být nějak postižena. Když někdo vezme povolenku, řeší se to dva měsíce (třeba zrovna prázdniny, kdy já chytám nejvíc) a pak se zjistí, že já jsem nic neudělal a povolenka se mi bez sankce vrátí, tak mě omluva neuspokojí. Dneska mi ani policajt nesmí vzít papíry a berou mi je až po vyřešení přestupku, tak jestli by to nestálo za úvahu i tady. Já nic neudělám, někdo jiný se splete, já jsem potrestanej že nesmím k vodě a on nic??? Přitom společenská nebezpečnost alkoholika za volantem je asi jiná, než rybáře který třeba chytal na tři pruty. Můj názor je ten, povolenku neodebírat, ale zavést klasické správní řízení a povolenku případně odebrat po vyřešení přestupku.

Jirka K | St 30.6.2004 11:18:17

Tak že RS mi může vzit povolenku a pak říct že myslela že porušuji zákon ! To je přeci blbost pokud mi odebere povoplenku tak za něco. A když se pak přijde nato že pochybyla a tak nenese žádnou odpovědnost ? No věřte tomu nebo ne takovou RS která by takto odebrala povolenku a v podstatě bezdůvodně bych tak prohnal soudy a pod. že by se z toho pos....!

Reel - Profil | St 30.6.2004 11:10:52

hraji: Vaše věta "RS má právo na omyl" je do nebe volající. Policista, který se při výkonu služby dopustí toho, čemu vy říkáte omyl, bude po právu nějak kázeňsky řešen. Tedy pokud si někdo bude stěžovat. Ovšem RS je pravděpodobně z jiného těsta, než ostatní veřejní činitelé. To by se vám líbilo, mít moc a odpovědnost žádnou.

hraji - Profil | St 30.6.2004 11:00:55

xroman: problém by asi byl v tom, že Policie by přijala tvé trestní oznámení a pak by jej odložila, protože bys těžko prokazoval, že v tom byl nějaký zlý úmysl. To by ti musela RS vzít papíry za něco, co nesouvisí se zákonem. Uvědom si, že RS nesmí zákon vykládat, ona kontroluje. Pokud dojde k názoru, že jsi porušil ustanovení zákona nebo vyhlášky a vezme ti povolenku, přestupková komise Krajského úřadu to zhodnotí a buď tě potrestá, nebo tě pustí bez trestu, ale to je už mimo RS. To je jako když tě chytí Policie a ty se hádáš a odmítneš zaplatit pokutu, pozvou tě ke správnímu řízení, kde se postupuje podle toho, co je napsáno v zápise. A když dostaneš flastr 2000,- Kč ve správním řízení, budeš nadávat na Policii a podávat trestní oznámení? Vždy zde jsou dva názory na věc - tvůj a RS a komise rozhodne, kdo má pravdu.

xroman | St 30.6.2004 10:45:25

hraji: A to je právě ta chyba, že se RS nic nestane. Pokud RS udělá zjevnou chybu a odebere neoprávněně povolenku, měla by být za toto nějakým způsobem potrestána. Já bych, pokud by mě něco takového postihlo, uvažoval o trestním oznámení. Aspoň pro výstrahu ostatním, že si nemohou vše dovolit a vše jim neprojde.

hraji - Profil | St 30.6.2004 9:39:05

Na revíru, kde nejsou zakázané bojky, je to podle mne naprosto čisté řešení. Navíc, pokud si tam místo bojky nedáš láhev od minerálky (já používám střední splávek) tak si toho ani nevšimne.
Když ti RS vezme papíry za domnělý přestupek a komise uzná, že to je prkotina, RS se nic nestane, má právo na omyl a navléct to na zneužití pravomoci je sporné.

Golem - Profil | St 30.6.2004 9:13:53

hraji> Je mi to jasny, prave proto se ptam, nez se do neceho pustim. Na druhe strane, jestli mi ty papiry veme za neco, co neni proti zakonu, vyhlasce ci RR, tak mi je odebere protizakone. "Inteligence RS" je ale asi o necem jinym, jak si psal :o))
Rozhodne je dobry reseni to co jsi psal o tom urizlim silonu. To si myslim je uplne OK nebo myslis, ze by mohly byt problemy i s timto ?

hraji - Profil | St 30.6.2004 9:04:46

Golem: podceňuješ zásadním způsobem "inteligenci RS". Včera mne kontroloval člen RS na cizím revíru a nemohl pochopit, že nemám v povolenkové kartě nalepenu povolenkovou známku, protože mám celorepublikovou povolenku MP, už před sebou viděl pytláka, viděl červeně a okamžitě přestal myslet. Moc jsem váhal, jestli mám vytáhnout odznak a ..... Uvědom si, že když ti papíry vezme a udělá vše podle zákona, tak než rozhodne úřad o tom, že jsi v právu a papíry ti vrátí, uběhne měsíc.

Golem - Profil | St 30.6.2004 8:58:03

Jeste doplnim, ze ten treti prut se splavkem neni cilena pro uloveni ryby, takze by se nemela povazovat za UDICI !!!

Golem - Profil | St 30.6.2004 8:55:54

Honzas: No to je prave ten hacek, protoze podle mne tu udici pro lov nepouzivam. Jednoznacne to plyne z definice slova lov, coz je - cituji: i) lovem činnost směřující k ulovení ryby nebo vodního organizmu v rybníkářství anebo ulovení a přisvojení si ryby nebo vodního organizmu při výkonu rybářského práva
za podmínek stanovených tímto zákonem

paragraf 2 pismeni i)

Takze si myslim, ze je to OK.

hraji - Profil | St 30.6.2004 8:52:00

Pro MRS: Na některých revírech MRS je zakázaná instalace bójek (jakýchkoliv, tedy i pro označení krmného místa), takže tady je to jasné.
Ale na ostatních revírech se vše dá obejít. Ten třetí prut je problém, ale co když nahodím bójku do správného místa, silon uříznu a upevním na samém kraji břehu např. kolíčkem. Bójka je na svém místě, třetí prut neexistuje a pokud ten silon s bójkou nakonec rybaření odstraníš, nemělo by to nikomu vadit.

Iceman | St 30.6.2004 8:45:03

Tak tohle by mě taky zajímalo - to bych rád využíval, ale také nevím jak to posuzuje RS

Jirka K | St 30.6.2004 8:44:06

Nevím jak to přesně je ale na závodech se to běžně používá a nikde jsem nenašel že mají závody nějakou vyjímku ( tedy v zákonech) tak že myslím že tam kde není zákaz vyloženě napsaný tak je to povolený. Já bych se do sporu s porybným taky nepouštěl oni mají vždycky pravdu.

Honzas - Profil | St 30.6.2004 7:18:16

Myslím, že k lovu můžeš použít pouze 2 udice, jak říká §13 odst.1 zákona č.99/2004. Neměl bych odvahu pouštět se s RS do sporu, jestli je ta třetí udice (prut) součástí lovu nebo ne. Podle mne součástí lovu je (slouží k označení lovného místa) a proto ji nemůžeš použít. Navíc je myslím v RŘ pro MRS, který je pro rok 2004 prý nedílnou součástí povolenky, čímž supluje bližší podmínky výkonu rybářského práva (§ 13, odst.9 zák.99/2004), něco o tom, že je zakázáno označovat lovné místo (bójka a pod.)