MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK.cz - Stále na rybách
Otázky a diskuse Seznam Diskuse

Úprava tygřího ořechu

Dobrý den, může mi někdo poradit s úpravou tygřího ořechu? Jak dlouho se namáčí a vaří? Děkuji.

Autor diskuse: NASTUL ®
Zařazeno do: kaprařina - nástrahy, návnady, 14.4.2010

Nemůžete zapisovat do této diskuse, protože nejste zaregistrován nebo přihlášen.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 8 | Vybrat stránku | Starší >> | Konec ]

N Luděk Černý(Lc1) - ® St 29.1.2014 16:50:01
bizonn >> 10 dní? Nevím kolik kg připravuješ a jak dlouho vaříš, ale ze svoji zkušenosti vím( připravuji vždy cca. 10kg suchých), že když je vařím dost vody se vyvaří a ve zbytku fermentuje. Proto si myslím že voda(která už není vodou) je k dalšímu použití nepoužitelná
N bizonn - ® St 29.1.2014 15:55:52
zdarec,chci se zeptat,namacim orechy v NHDC a cukru cca 10dni,varim ve stejne vode jako je namacim.Mohu po-te vodu co jsem orechy vnich uvaril zamrazit,po-te vodu opet pouzit k dalsimu namoceni orechu a nasledne vareni?Zkousel to nekdo?Jedna se mi o to,ze orechy namacim v NHDC a neni to zrovna levne ,,,
diky za info
N carpkapr - ® Ne 5.6.2011 12:24:33
http://www.carpkapr.cz/Jak-na-to.html
N Heri - ® So 19.6.2010 23:33:33
FILO29388 >> zdravim,-jj uplne stejne jako boilies.Na feeder to pouzivam take ale to uz odpada to kouzlo feederu - alespon me to tak pripada.
N FILO29388 - ® So 19.6.2010 20:21:57
Heri >> heri - 13.6.2010 16:17:14 >> cau porad mi ako sa na to chyta da sa to ako na bojlis ze to iba prepichnem a hotovo alebo na fidder dik
N Pvl - ® Ne 13.6.2010 19:00:12
Martík >> Když už...tak jak píšeš . Jednu úpravu normál a druhou experiment a vyhodnotit jestli byl exp. úspěšný nebo to vyšlo na stejno . Podle toho se zařídit na příště .
N Martík - ® Ne 13.6.2010 18:53:55
Pvl >> jasné, beru to :-) Uvidím jak se s tím povede a příště rozhodně zkusím krom tohoto receptu(kdyby byl úspěšný) i přírodní ořechy jen s cukrem. To co ty říká hodně lidí, někteří ale zas říkají něčím dochutit - třeba tou melasou.
N Pvl - ® Ne 13.6.2010 17:46:56
Martík >> ... dal sem tam melasu i trosku esence tygri orech, Jsem toho názoru jako Heri . Proč tam ještě dávat nějaký sračky když t.o . je vyjímečný sám o sobě . Jako např nechápu , když někdo dává na rybu česnek -čímž vlastně chuť rybího masa přerazí :o§) Samozřejmě ,že je to každého věc ,zrovna tak tvé počínání . Neber to jako rýpání ! Jen mi to přišlo zbytečné Na tvé ořechy chytat nebudu je mi to jedno :o§))
N Martík - ® Ne 13.6.2010 17:20:15
Heri >> dík moc, dal sem tam melasu i trosku esence tygri orech, necham to mesic v laku a uvidime co se lapne. Kazdopadne dik ;) je dobre, kdyz to nekdo polopate vysvetli :))
N Heri - ® Ne 13.6.2010 17:01:27
Martík >> kdyz uz to jede tak bych nic nepridaval.
Ja osobne nepridavam ani tu melasu protoze si myslim ze samotne orechy jsou pro kapry dostatecne atraktivni.Pridavanim dalsich zalezitosti jako melasa,esence atd uz z toho delas uplne neco jineho-muj nazor.
S tim octovatenim bych se netrapil je to vyzkousene ze to funguje.....ale pridanim treba sorbanu draselneho[konzervant]by jsi to zastavil.Ale jak jsem rikal.....proc...
N Martík - ® Ne 13.6.2010 16:50:42
má se pak ve fazi po uvaření (když to kvasi) nějak přidávat cukr nebo melasa? Jde nějak zabránit tomu octovému kvašení?
N don Ferrari - ® Ne 13.6.2010 16:40:41
Heri >> jj díky.
N Heri - ® Ne 13.6.2010 16:17:14
don Ferrari -myslim si ze bude vse v poradku a urcite ti to budou bastit.To odfouknuti jak pises je taky ok je to vlastne ox.uhlicity ktery vznika pri alkoholovem kvaseni.Jako kdyz nalozis ovoce na vino :-] .
Cukr se pridava aby se nastartoval proces kvaseni.Dostatecne je 200g cukru na 1kg suchych orechu.[samotne orechy obsahuji 20%sachar.] pri namoceni na 48 hod.Vodu nemenit a primo v ni orechy varit.Hlavne aby byly stale ponorene.Na pocatku varu pridat jeste 100g cukru/kg orechu a varit cca45 min.
Uzavrit a nechat dva dny stat pri jiz zminovane teplote 20-25"C
Po dvou dnech by melo byt vse tak jak ma.....
Ten tzv. sliz je jen prechodny stav,drive ci pozdeji zacnou orechy resp nalev smrdet po octu coz je taky v poradku a je to zpusobeno degradaci ethanolu [ktery vznika take pri kvaseni] na kyselinu octovou .
Pokud budou orechy stale ponorene vydrzi ti nekolik mesicu a kapri je urcite bastit budou.
Hodne uspechu...
N don Ferrari - ® Ne 13.6.2010 15:40:32
Heri >> jak přesně ten sliz? mě to kvasilo jak o život, vždy jsem to otevřel a pokaždé to jako odfouklo, teď už to přestalo a nálev je jen trošku hustej, teplota cca 21 a naloženo v medové lázni, zatím jsem neměl příležitost na to zachytat.
N Pvl - ® Ne 13.6.2010 15:36:35
Heri >> Díky . Myslím, že to bude možnost č 2
N Heri - ® Ne 13.6.2010 15:26:09
Pvl-pokud se ti nevytvoril ten tzv. "'sliz'" muze to byt zpusobeno budto -malo cukru v dobe hydratace orechu nebo je nevhodna teplota pri skladovani.Pri nizke teplote je proces velmi pomaly nebo neuplny naproti tomu pri vysoke teplote se prostredi pro kvasinky stava nevhodne a umiraji.Idealne je orechy udrzet v teplote 20-25 "'C a pravidelne otvirat viko nadoby protoze kvasinky potrebuji kyslik aby mohli pracovat tak jak my potrebujem :-]
N Dev - ® Ne 13.6.2010 13:09:12
Pvl >> :) je to jeho velka vyhoda ;)
N Pvl - ® Ne 13.6.2010 12:43:49
Dev >> Jj dík zodp
N Dev - ® Ne 13.6.2010 12:42:48
Pvl >> ne.
N Pvl - ® Ne 13.6.2010 12:25:23
Abych se přiznal , nechce se mi to pročítat znovu celé :o§(( Jestli se toto neřešilo. Příjímá t.ořech pach bahna , Domnívám se že ne .
N P!F - ® Ne 13.6.2010 11:31:58
Ta fotka je hrozna, mobil to nevie zaostrit, ale ucel hadam plni.
N don Ferrari - ® Ne 13.6.2010 11:30:11
P!F >> jo přesně, taky jsem tam měl tu plíseň, měl jsem 3 na hladině, pak jsem je vyhodil a teď je to stejné jako na tvé fotce,
N P!F - ® Ne 13.6.2010 11:26:05
Dev >> - 13.6.2010 9:44:17 >> pokial ti tam vznika taka chlpata pliesen je to tym ze ti nejaky z orechov trci von z nalevu. Pokial to je len taky sliz na hladine nevsimaj si to, nie je na skodu. Ak je to tym ze mas malo nalevu a trcia von, dolej vodu. Ak ti nejaky orech plave vyhod ho. Takto u mna vyzeraju po mesiaci.

Edit: malo to byt pre dejffa, sry missklick
N Pvl - ® Ne 13.6.2010 10:19:36
První pokus o úpravu nějak nevyšel . Asi udělali soudruzi nějakou chybu :o§( Marné hledání šlemu :o§( )
N don Ferrari - ® Ne 13.6.2010 9:51:36
dejff >> už jsem to tu psal také, ničemu to nevadí, nádobu jsem zavřel a od té doby je to v pohodě
N Dev - ® Ne 13.6.2010 9:44:17
dejff >> ja nevim jestli je tezke,si to tady procist ....
N dejff - ® Ne 13.6.2010 9:43:12
čau když už me ořechy změkly a z vody se stala slizká kapalina tak asi po 4dnech začaly plesnivět na povrchu je taková bílá slupka mám je vyhodit nebo to ničemu nevadí??neodradí to ryby??diky za info
N Tomáš Kříž - ® Út 1.6.2010 20:25:19
Martík >> Pročti tuhle diskuzi, postupy tu jsou. Jináč delší doba naložení ničemu nevadí. Sám je mám už měsíc naložené, jak jsem psal níže, v 5 l sklince.
N Pvl - ® Út 1.6.2010 19:29:01
SkulalukS >> Slyšel jsi správně
N Martík - ® Út 1.6.2010 19:26:08
Tomáš Kříž >> tož jasné, ale já to potřebuju spíš jako časový údaj. Jedu před rybama na tábor na 7 dní, tak esi má smysl je nachat 7 dní doma kvasit.esi to není moc, nebo málo.
N Tomáš Kříž - ® Út 1.6.2010 19:22:51
Martík >> Až jsou krásně nabobtnalé - do hladka.
N SkulalukS - ® Út 1.6.2010 19:17:14
slyšel jsem, že na to zaberou i štiky
N Martík - ® Út 1.6.2010 19:09:17
Jak dlouho mají být namočené a kvasit? Je tam nějaká dolní a horní hranice?
N Pvl - ® Út 1.6.2010 18:27:10
Tak jdu do toho :o§)) Zítra rozjíždím akci --jsem zvědav na výsledek ?? :o§)
N metal - ® Út 1.6.2010 17:53:52
dejff >> Oni ti nikdy úpně nezměknou, mají bej křupavý, pročti si to od začátku, je tam vše co potřebuješ vědět ................
N dejff - ® Út 1.6.2010 17:51:21
zdarec co mám dělat když mě ořechy nabobtnají ale nezměknou už je máčím 4dny a dvakrát jsem je vařil a furt nechcou měknout poradte nekdo díky

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 8 | Vybrat stránku | Starší >> | Konec ]

[ otázky | kaprařina | nástrahy, návnady ]

Co je nového - kaprařina + obecné
Oznámení - kaprařina
Vložit oznámení

Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.

Kalendář akcí - kaprařina
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniCentury C2 a NG poděráky

Za 6050
S dopravou ZDARMA originální made in England podběráky u nás za nejnižší cenu. Na rukojeti stejný blank a zpracování jako na prutech této světoznámé značky a skvělá síťka. Platí do vyprodání zásob


akce, rybareniFox Camolite tašky a pouzdra

Za 189
Nová řada tašek, pouzder včetně batohů, Cool, termo, Low level, obalů na pruty, kbelíků použitelných jak samostatně, tak přesně pasující na vozík Explorer Barrow za příznivé ceny které se po registraci ještě sníží


Doporučujeme e-shop
Rubrika E-shopy
FISHING INVEST FISHING INVEST

Rybářský e-shop zaměřený pro kapraře a hodnocený jako nejlepší kaprařská speciálka. Nabízíme to nejlepší ze světové kaprařiny.Veškeré...