spoj olovenej šnúry s obratlíkom

Zdravím Vás, chcem Vás poprosiť o radu. Ako spojiť olovenú šnúru s obratlíkom? Videl som nejaké postupy, ale nejde mi do hlavy fáza, keď už mám obratlik navlečený na obnaženej časti olovenky a keď prevliekam ihlou voľný koniec cez vnutro olovenky, potom prevlečiem voľný koniec von a obratlik zatiahnem, ale nejde mi do hlavy ako sa to zabezpečuje proti vytiahnutiu, uvoľneniu. Veď predsa ten vytiahnutý voľný koniec keď zatiahnem za obratlik vtiahnem spät do olovenky a celé sa to logicky povolí.
A chcel by som ešte prosím Vás vedieť, samotná montáž má byť na obnaženej olovenke a až za ňou je vo vnútri drát alebo má byť montáž usporiadaná tak, že drát je v blízkosti obratlika a teda montáž je umiestnená už aj na dráte ?
Prosím poraďte, olovenku som ešte nepoužil, ale chcem na ňu v niektorých prípadoch prejsť a nestretol som sa ešte s jej zhotovením a postupy, ktoré som čítal mi neboli dostatočne jasné, Ďakujem.
Autor diskuse: lukpol - Profil , 12.2.2008 kaprařina - techniky lovu

Mambo - Profil | St 5.3.2008 9:47:00

Určitě je potřeba taková montáž,aby ryba při utržení kmenu-ať už se jedná o 1metr nebo 50 metrů-měla možnost se co nejrychleji zbavit olova.Aby to olovo z kmenu sjelo co nejdříve a ryba měla-teoreticky-možnost volného pohybu.Olověnku jsem nikdy nepoužíval.Používám monofil od 0,45mm výše a nikdy jsem neviděl,že by ryba byla od něj poškozená.

Petr Koch - Profil | St 5.3.2008 9:38:53

Fery - ® : vidíš, to mě nenapadlo, nedávno jsem seděl u kámoše v rybářském obchodě a hrál si mezi řečí s olovy. Zkoušel jsem jak jde dovnitř a ven ta umělá trubička u více značek od těch bezejmených až po fox. Prdel byla to, že u bezejmených řezaných inlajnů po prvním nastrčení trubičky už nebyla šance ji vytáhnout, takže ani vyměnit, čímž jsou podle mě ty olova řezaná úplně zbytečně :o))) A co se týče olov od Foxu, prfektně pasují a navíc není trubička z tvrdého plastu, ale měkké gumy, která má na povrchu podélné jemné zoubky, které gumku v olově podrží, ale jde z olova pohodlně vytáhnout, jestli projde obratlík olovem nevím, ale vyzkouším. Při použití těchto olov v kombinaci s olověnkou by měl někdo taky říci do jaké velikosti je vhodný pevnostní obratlík na spoj s kmenem. Potom všechno OK :o)))

m.kindl - Profil | St 5.3.2008 9:34:54

Miras - ® No já o tom třeba nevím :-)

Fery - Profil | St 5.3.2008 9:29:49

Miras-já vím..a taky jsem ho na to upozornil,že většina(včetně mě)to nepobere a začátečník bude dělat spoustu chyb:-((..tak si to třeba pár lidí přečte aspoň tady..

Sla - Profil | St 5.3.2008 9:29:33

Miras: prave na to jsem chtel upozornit, kdyz to nekdo uvidi, tak si rekne-super montaz, vyzkousim, a pak nejakeho kapra urve a ten to bude mit spocitane.
Fery: pokud to tedy funguje stoprocentne tak jak rikas tak je to ok.

Miras - Profil | St 5.3.2008 9:25:57

Fery: ok, fox-olova neznám, pokud tak fungují, tak je to super. Kolik lidí však o tom ví?

Petr Koch - Profil | St 5.3.2008 9:24:49

Sla - ® : no tam to bohužel bylo tak jak píšeš, obratlík na obou stranách. Jediný čím jsem se to snažil omluvit byly používané ultrasilný a pevný kmenový vlasce. Ale na druhou stranu, ty betonový pilíře té hráze mezi které asi může kapr vletě by asi uřízly i tu šedesátku:o(

m.kindl - ® : používal jsem olověnky jak od Sufixu, tak od Krystonu a už ji v bižu nemám, takže jsem ji musel někomu darovat :o))))

Miras - Profil | St 5.3.2008 9:24:01

Sla: tu ukazovanou montáž považuji za dost nešťastný příklad, protože, jak už napsal Petr Koch, při utržení bude ryba s sebou vláčet olovo.

Fery - Profil | St 5.3.2008 9:23:05

Sla-já to taky nepobral,ale na CC to carpkiler vysvětloval..používá originál olova od foxe a při utržení se prej olovo vyvlíkne z trubičky a v pohodě projde i přes obratlík..aspoň tak jsem to pochopil..jen zalitoval,že se o tom zapomněl zmínit na DVD..

Sla - Profil | St 5.3.2008 9:18:50

PK: jestli mas casak kapr 2 a dival se na dýfko tak tohle spojeni pomoci obratliku tam pouzivaji - nejak jsem to nepobral ze to tam takhle ukazuji jako navod na super montaz.

m.kindl - Profil | St 5.3.2008 9:16:05

Petr Koch - ® Já jsem si jí koupil jako náhradu za bužírku...když používám např návazec 60cm tak se bužírka špatně navlíká...jenže spojit olověnku s vlascem např. 0,25 je pro mě takovej horor že jsem zkrátil návazec na 40cm a používám zase bužírku :-)

Petr Koch - Profil | St 5.3.2008 9:13:32

Fery - ® : jasně, že to bez ní jde, ale chytačka je i o důvěře k montáži a boilísu, jestli někomu pomůže olověnka k větší důvěře ke své montáži, tak je to jedině dobře:o)

Fery - Profil | St 5.3.2008 9:09:39

Petr Koch-máš pravdu..to že leží na dně je pověra..já ji používám kvůli ochraně ryb a stejně tak se dá použít i silnej monofil a nebo bužírka..já jsem si zvyk na olověnku,ale nikdy bych netvrdil,že to bez ní nejde..

Petr Koch - Profil | St 5.3.2008 9:05:35

Možná to bude někdo brát jako provokaci, ale to si opravdu myslíte, že je olověnka taková bomba? Vůbec nejsem přesvědčen o tom, že díky olověnému jádru leží olověnka vždycky na zemi. Když máte vyvezeno na př. 300m tak Vám poslední metry montáže budou ležet na dně i kdyby tam byl jen monofil, tudíž nevidím důvod, proč mít na montáži další spoj. Někdo používá olověnku místo hadičky proti poškození kapra, když se podíváte na struktůru opletu olověnky, je to trochu drsnější povrch než monofil 0,60 nebo hadička. A hlavně hadička se po těle ryby může částečně otáčet, ale stažená pletenka olověnky na jádře ne. Já používám monofil většího průměru, nezařízne se do vázky a rybu nepoškodí nebo aspoň nemám negativní zkušenost. A když budu chtít, aby první metr od montáže ležel, vyřeším to úplně jinak.

Ještě dovětek, je to jen můj názor a někomu může olověnka vyhovovat, tak ať ji tedy používá. Jo a málem bych zapoměl, nepoužívejte na spojení olověnky s kmenovým vlascem obratlík, ryba se při utržení nemá šanci olova zbavit:o)

m.kindl - Profil | St 5.3.2008 9:01:49

elhierro - ® U tohohle systému je ovšem velmi důležitý aby při utržení vlasce olovo sjelo přes gumový korálky...což tady nevypadá že by mělo...

Fery - Profil | St 5.3.2008 8:58:42

roli-prakticky jinou nepožívám..je super..vyhovuje mi její větší průměr a pevnostně je taky dobrá..nemám s ní problém

roli - Profil | St 5.3.2008 8:35:26

Dobry den ma niekto skusenosti z olovenkou f jetfish.

roli - Profil | St 5.3.2008 8:34:45

Dobry den ma niekto skusenosti z olovenkou f jetfish.

elhierro - Profil | Ne 17.2.2008 14:40:44

lukpol: snad Ti pomůže tento návod. JInak olověnka je fantastická věc, dokáže přelstít i ty nejoptrnější ryby. Uvidíš jak se Ti zvýší počet záběrů. Já jinak používám olověnky od SUFIX, jsou cenově příznivé a velmi kvalitní. JInak samozřejmě ty nej jsou od FOX.

daiwa55 - Profil | Ne 17.2.2008 14:08:47

Pěkná je nová jehla na olověnky od sufixe - http://www.sportcarp.cz/obchod/vlasce/vlasce/performance-s-s-needle.aspx

Kubajz - Profil | Út 12.2.2008 20:41:02

Igo-Foxe jsem kupoval ke konci sezóny tak je nemám na olověnce odskoušené.Jinak jsem zkoušel carp system, ultimate a ještě nějaké, co ani nevím, co byly zač, ale nedostal jsem ji do žádných.Olověnku co mám už nenabízejí v e-shopu TB.Má červenej štítek a má jakoby silonovej oplet,kterej se rád rozplítá.

sedlo - Profil | Út 12.2.2008 20:38:00

Ja mam na olovenku jehlu Fox Splicing needles Spare New , koupil sem ji u p. Drahorada asi za 140kc ,v baleni sou 2 a fakt super...