Řepka

Řepka

Jak připravujete řepku do krmení? Potřebuji ho připravit předem a na několik dní dat do ledničky ( mnažáku ). Využíváte vodu ( gel ) co zbude po vaření řepky - kukuřice?Autor diskuse: Mirek Saf. - , 7.5.2004 plavaná - nástrahy, návnady

0x v oblíbených a 0x v ignorovaných.

Nemůžete zapisovat do této diskuse, protože nejste zaregistrován nebo přihlášen.

NMirek S | St 12.5.2004 13:09:00

Kato > Řepku jsem nechával naklíčit jako pšenici - namočit na cca hodinu do vody, scedit a nechat v asi 2 cm vrstvě v igelitovém pytli na podlaze, vrchní stranu pytle trochu nadlehčit, aby se shora nepřilepil, stačí dva tvrdé dráty, 2x denně dovlhčit. Asi za 2 dny má klíčky. Ale u řepky se nesmí nechat dlouho, jinak po prasknutí zrnka se dovnitř dostane vzduch a pak plave.

NKato | St 12.5.2004 12:23:20

Nazdar, chci se teptat, jak docílit u řepky klíčků???

NMário | St 12.5.2004 10:22:59

Honzas > Ahoj! Zavariť repku samostatne by som si trúfol ale neskúšal si zavariť napríklad kombináciu repka + kukurica ? Kukuricu vraj treba zavarovať dlhšie a bojím sa aby sa mi tá repka už zase moc nerozvarila. diki

NMário | St 12.5.2004 10:21:51

Honzas > Ahoj! Zavariť repku samostatne by som si trúfol ale neskúšal si zavariť napríklad kombináciu repka + kukurica ? Kukuricu vraj treba zavarovať dlhšie a bojím sa aby sa mi tá repka už zase moc nerozvarila. diki

NIceman | Po 10.5.2004 12:40:37

Mirek Saf. tak tohle je asi o zkoušení, protože se to nedá popsat. Já sám to "dorovnávám" strouhankou..... Jinak mě vždycky nějaká řepka vyplave tomu asi nelze zabránit. Proto používám vždy nějaký další partikl abych to nějak kompenzoval :-D

NMirek Saf. | Po 10.5.2004 12:29:56

Díky všem za radu. Zavařovat nebo mrazit a přidávat až těsně před krmením. To řeší problém a zároven přináší jiný. Jak odhadnout správné vlhčení směsi, do které pak aplikuji zavařenou nebo rozmraženou řepku . Doposud jsem to řešil tak, že jsem si "futro" připravil i s řepkou den předem a třeba koule zamrazil. To bylo špatně neb zamražená řepka spolu s krmivem spolehlivě vyplave.

NHonzas - Profil | Po 10.5.2004 12:13:50

Řepku jsem zalil vodou a na 3 dny nechal odležet v chladnu. Pak jsem jsem ji asi 20 min vařil, nadávkoval do zav.sklenic 0,7 l zalil vodou a zavařil (20 min při 100°C). Je to sice dost trochu nepraktický obal, ale když jezdím autem, tak to moc nevadí. Výhodou je, že u této zavařeniny není problém se skladováním a je připravena ihned k použití. Řepku ale používám málokdy, takže pro krmení ve větším množství se zavařování nehodí.

NMaty - Profil | Po 10.5.2004 10:29:23

No já to tedy dělám obdobně jako Martin M. Jinak vařit 3 dny namočenou řepku 1,5 hodiny se mi zdá celkem dost, ale jednou to také zkusím :-)

NJiriH - Profil | Ne 9.5.2004 23:41:49

Samozřejmě zamrazím řepku. Ne vodu.

NJiriH - Profil | Ne 9.5.2004 23:39:16

Řepku (i konopí) tři dny máčím, každý den vyměňuji vodu a po třech dnech nabobtnalou a naklíčenou v čerstvé vodě pomalu cca 1,5 hodiny vařím. Až jde rozmáznout mezi prsty. Vodu sleju a případně zamrazím. Vodu z vaření používám jen u konopí.

NMartin M. - Profil | Pá 7.5.2004 23:43:02

Mne by docela zajimalo, proc ta mrcha repka po uvareni a vyschnuti plave, kdyz jako sucha pred varenim jde ke dnu (teda aspon tak z 70%)? Mate pro to nekdo nejake vysvetleni?
Mne se teda osvedcilo repku nejenom sparit, jak se pise v literature, ale nechat ji delsi dobu namacet, pak prejit varem a pak jeste aspon hodinu nechat v te horke vode. Je pak o dost vetsi, tmave cervena/fialova a lepe "nasakla vodou" (myslim), a po pridani do krmeni ani po delsi dobe uz neplave. Teda pokud ji nenecham na slunku, ktere horni vrstvu osusi a ta pak plave.
Do mrazaku ji nedavam.

NMário | Pá 7.5.2004 11:28:31

Ano rozmrazí úplne v pohode ale pozor ! nesmieš robiť neaké extra velké tehli moje majú rozmery asi 16X12X6 cm ak potrebujem partiklu viac že idem trebárs na celý den tak jednoducho zoberiem viac tehličiek. A na druhej strane ak ho náhodou aj neminiem a je rozmrazený šupnem to späť do mrazáku a nič sa nedeje. Len ked prídem k vode a mám toho so sebou viac tak to nenechám na slnku ale hodim niekam do chládku ale to musíš spraviť aj s iným partiklom, alebo beriem zbytok zmrazený.
Ked sa však k vode rozhodnem ísť nečakane a nemám ho rozmrazený hodím ho na chvilku do mikrovlnky a trochu sa roztopí a než prídem k vode je akurátny. Tento rok chcem experimentovať so zaváraním = mrazák má obmädzenú kapacitu a starých zavarovacích pohárov je hodne.

NMirek Saf. | Pá 7.5.2004 11:04:15

Díky Mário , to je ten důvod, proč mi řepka plave. Tobě se to za noc do rána rozmrazí, abys to mohl do krmení zamíchat?

NMário | Pá 7.5.2004 10:59:19

Presne ale aj partikel ked dáš do krmiva a nepoužiješ ho hned tak to krmivo z toho vytiahne vodu. Potom ostáva len ho tam do krmiva primiešavať počas lovu.

NJuraČ - Profil | Pá 7.5.2004 10:45:35

Jak píše mário když to dáš zamrazit bez vody tak třeba řepka pak po rozmražení plave protože je vysušená.

NMário | Pá 7.5.2004 10:03:23

Robím akýsi mix partiklu. Kuku + repka + pšenica + čo nájdem konope hrach fazula.... . Všetko ked mám uvarené zmiešam dohromady a trochu zcedím z vody. Nasypem do sáčkov a hodím na stojato do mrazáka. Vody (vývaru) pridám do sášika len tolko aby neostalo nič suché aby to v mrazáku neobsichalo. Výsledný prudukt sú akési zmrznuté tehličky partiklu ktoré ked potrebujem večer pred lovom vytiahnem z mrazáku.