Volby

Obracím se na MRK, protože jsem se dostal před otázku voleb do výboru MO na členské schůzi. Jsem krátce jeho členem a chystají se nové volby. Ostatní členové výboru mě tvrdí, že o tom zda bude provedena přímá či tajná volba musí rozhodnout členská základna. Já jsem však nikde v jednacím řádu nic takového nenašel. Buďto špatně hledám a nebo to není dáno zákonem. Proto se ptám zda způsob volby do výboru může rozhodnout výbor-jestli přímá volba(spočítají se zdvižené ruce) nebo tajné klasické volby. Dekuji všem odpovídajícím.
Autor diskuse: Oggy - Profil , 21.11.2003 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Oggy - Profil | Po 24.11.2003 19:29:01

Dik všem, o volbách vím snad vše, ale nebylo mi jasné zda veřejnou nebo tajnou volbu rozhoduje výbor nebo čl.základna. Nikde jsem to v zákoně nenašel.

brach - Profil | Po 24.11.2003 6:17:54

Členská základna volí pouze členy výboru a kárné (dozorčí) komise a volí je tak, jak si odhlasuje - to zn. přímou nebo klasickou volbou.
Po skončení členské schůze se sejdou navržení členové výboru a volí předsedu, místopředsedu, jednatele, ekonoma, čistotáře. Kárná (dozorčí)komise si volí předsedu. Na způsobu hlasování se dohodnou jak členové výboru, tak členové kárné (dozorčí) komise. Hospodáře může navrhnout základna nebo výbor, ale schvaluje ho úřad pověřený výkonem státní zprávy (eventuelně ho zaštituje krajský hospodář).

Frk - Profil | Pá 21.11.2003 15:54:05

Hlavní je členská schůze, ta rozhoduje. Volí výbor MO. TEn mezi sebou rozlišení..tzn. předseda, hospodář, atd.

Véna S. - Profil | Pá 21.11.2003 11:12:56

O způsobu hlasování rozhoduje členská schůze. Řídící schůze může na začátku navrhnout např. v zájmu urychlení schůze veřejné hlasování.
Vy máte teď volby celého výboru, nebo jste jen doplňovali výbor?

Many - Profil | Pá 21.11.2003 8:24:41

U nás v MO ,kde je asi 500 členů se nejdříve konnají výr.členské schůze MS/místních skupin/,kde se volí delegáti na konferenci.Počet se volí klíčem, podle počtu členů v MS.Na konferenci delegáti hlasováním zvolí způsob jak budou volby probíhat.