MO Brno 5

Kdo z vas je v tehle MO? Chystam se o neco jako malou petici ve smyslu, ze si odmytame koupit povolenky, protoze osud vod, ktere v soucasnosti spravuju MRS je nejasny a nemam nikde zaruku, ze za penize, ktere dam do povolenky budu moci vykonavat rybarske pravo ve stejnem rozsahu (pocet reviru) jako doposud. MRS a CRS stoji hlavne na penezich, ktere vyberou timto zpusobem. Kdyz s nama odmitaji komunikovat, tak bych jim prestal platit.
Autor diskuse: Golem - , 5.11.2003 všeobecné - RŘ, MO, svazy

siro | Út 11.11.2003 17:25:50

Případně jim půl honidby ukousla dálnice.
Toulovec:to že by Svaz přišel o lutrativní revíry je jasné,to že by si každý našel "ten svůj potůček" o tom silně pochybuji.Opravdu věříš že bude mít někdo zájem o neskutečně prodělečné pstruhové kapiláry?Svaz na nich tratí i desítky mega ročně aby je udržel.Myslíš že by někdo kupoval monté,když by mu patřil jen 10km usek řeky?
Jestliže je humus usedlý u dna,není jiný způsob jak jej poslat po vodě než ji pořádně zakalit.
Coby nezaměstnaný budeš mít určitě jiné starosti než narvat 20papírů za několik povolenek.
Ovšem v něčem máš pravdu.Nebude to zas tak horké jak si představujeme.Páně Pešánova představa o soukromém vlastnictví v podstatě popírá sama sebe upřením vlastnických práv svazů a nemůže být ani schválena.Zákon na ochranu vynaložených investic se samozřejmě vstahuje i na neziskové organisace a proto nemůže nikdo upřít Svazu náklady bez kompensace.Rovněž vypořádání mezi spoluvlastníky(Svaz má na velké části stoj. vod spoluvlastnictví),mu jaksi nenahrává do rozvrzané notičky.

Robert | Čt 6.11.2003 11:31:52

Toulovče toulovče, nevíš nic. Myslivci se v parlamentu velmi snažili a spoustu věcí si vymohli, mimo jiné např. minimální velikost honiteb a tak si jakž takž zachránili hospodaření. ČRS nedělá evidentně nic.
Jinak i ty honitby dostaly nafrak. Jsou místa, kde se o honitbu léta staral vesnický spolek a pak je v dražbě přeplatila parta podnikatelů z Prahy. A dědci šli vrátit flinty.

brach - Profil | Čt 6.11.2003 10:24:45

Toulovec, prosím tě, víš opravdu dobře, o čem mluvíš?? - soukromé honitby, jejich pronájem,vymácení zvěře v jedné honitbě, přebíhání zvěře z jedné honitby do druhé, udržování stavu zvěří v honitbách atd.
Je třeba, aby sis přečetl něco o rybářských spolcích, které vznikaly už v minulém století, něco o tom, jak nám svět dosud závidí naše rybníkářství a vše, co s tím souvisí vč. sportovního rybolovu, jeho tradice apod.
Mám pokračovat?
"Kalení vody" uvnitř organizací je velmi nutná věc, protože je třeba, aby se voda už konečně vyčistila!! A kamarádi? - jen ať si vytříbí své názory!

Toulovec | Čt 6.11.2003 9:09:18

Velmi nerad se vmíchávám do debaty mezi staré harcovníky, ale nedá mi to. Sice ještě nejsem ani rybářské embryo, ale myslím si že jakákoliv reakce na připravovaný zákon je naprosto zbytečná. Zbytečně to bude jen "kalit vodu" uvnitř organizací a kamarádi, kteří spolu chodili na ty šupinatý potvůrky se budou jen hádat. Myslím že naprosto stejná situace nastala u mysliveckých sdružení, která již podobný zákon mají několik let a privatizace revírů jim z 99% do života vůbec nezasáhla.(u rybářů to procento ale bude pravděpodobně bohužel o něco vyšší :o(( Samozřejmě najde se pár dobrodruhů,(či odvážlivců či zlatokopů, nevím ještě jak se na ně dívat, to ukáže až čas jak se k nám budou chovat) kteří nějaký ten revír budou obhospodařovat.
Je už teď jasné, že situace se poněkud změní a že rybáři nebudou mít na růžích ustláno, pokud však svého koníčka milují, každý si najde nějaký ten potůček a říčku, kde se mu budou moci věnovat. Nevěřme tomu (nebo možná spíše doufejme), že svazové vody přijdou místy o některé velice lukrativní a atraktivní lokality, ale nemalujme čerty na zeď, stejně jako rybáři potřebují vodu, i ty revíry potřebují rybáře, kteří tam ty svoje korunky hrnou. Teprve trh s tím něco udělá.
Nejhorší ovšem je že lobystické tlaky jsou tak silné, že opravdu poslanci do zákona velmi často prosadí takovou hovadinu, že by bylo záhodno je přetáhnout řemenem po palici.
Sice ještě nejsem rybářem, ale věřte že se na to co nejdříve chystám a moc se na to těším a letos mi v tom zabránila jen ztráta zaměstnání a nějaké jiné drobnosti, ale pevně věřím že rybářům kteří to dělají s láskou se ty rybky odvděčí.

siro | Čt 6.11.2003 6:42:24

Golem:konečně se potvrdilo co už dlouho tvrdim a kdo čte mezi řádky myslel si to už dávno.Mrtvo kolem nového zákona vytváří i jedinci snažící se napakovat jelikož jsou nejblíže u zdroje.Snad to nedopadne jako se Svazarmem a nejrůznějšími kluby mládeže.
Podniknu co budu moci aby se u nás dozvěděli řadoví členové o praci svazu a to na členské schůzi.
To že bych si povolenku nekoupil je pro mne téměř nemyslitelné.Bez rybařiny bych asi nevydržel.

Golem | St 5.11.2003 10:15:35

Libor: Mas na mysli navrh zakona? Mel sem nejake indicie, ze se ten zakon neschvali. Cekam stale, az bude prepis jednani na www strankach poslanecke snemovny. jeste to tam neni.

libor - Profil | St 5.11.2003 10:13:15

Chlapi,nešilte.Ten návrh byl zamítnut.Jednatel ČRS mi sdělil,že má být 3.čtení,ale to se jaksi nestalo.Rozhádat se uvnitř svazu je to nejhorší,co by mohli členové udělat.Rada ČRS by měla dát k dispozici jasný právní výklad,jak je změna uživatele revíru chápána.A nedovedu si představit,jak se svaz účastní více výběrových řízení najednou v různých krajích?Protože ,jestli to dobře chápu,o uživateli revíru budou rozhodovat krajské úřady.

Golem | St 5.11.2003 10:11:46

Ondra: asi by to v klidu melo byt. Nez se to cely rozhejba, tak to bude chvilku trvat. Jenze to nic neresi a problem nastane pristi rok. Vim, ze je to celkem radikalni reseni nekoupit si povolenku. Rozhodne si ji nekoupim do doby, nez bude clenska schuze a nebude jasne, jak se k tomu svaz postavi (myslim tim novy zakon a ke sve budoucnosti). Na clenske schuzi asi nebude nic noveho (viz dopis predsedy), ale je potreba informovat i ty, kteri nemaji tu moznost si stahnout informace z internetu, coz byla jedna z argumentaci nejakyho pohlavara na schuzi uzemniho svazu, kde byl Brach.

Robert | St 5.11.2003 10:07:44

Já jsem to pochopil jako Golem. To znamená, že výběrobá řízení nesmí proběhnout později, než za pět resp. deset let. Klidně se může začít v lednu 2004. Jedna z indicií, že se začne brzy je zrušení celoroční ochrany lososa. Tyto revíry půjdou na řadu jako první z říčních.

Ondra - Profil | St 5.11.2003 10:00:45

Golem: Mrknu na to doma, nemám zákon u sebe, nicméně jsem přesvědčen, že příští rok bude ještě v klidu.

Golem | St 5.11.2003 9:49:53

Ondra: tech 10 let bylo v jednom z pozmenovacich navrhu poslance gruzy a tykalo se doby, po kterou bude mozno vykonavat rybarske pravo do dalsihop vyberoveho rizeni. (paragr.6 odst.2)Cituji: Vykon rybarskeho prava povoli prislusny rybarsky organ osobe... Tech deset let ma byt doplneno za slovo POVOLUJE. V paxi by to melo znamenat, ze kazdych deset let budou probihat vyberova rizeni. Sice ministr zemedelstvi rikal, ze se s kymsi (ani neuvedl s kym) dohodl, ze bude probihat vyberove rizeni jednou za deset let. Pokud ovsem snemovna neschvali Gruzuv navrh, tak to neplati.Nic na tom ale nemeni to, ze bude platit doba hajeni 5 nebo 10 let, jak si rikal. Vyberova rizeni muzou zacit hned po uvedeni platnosti zakona, coz je 1. leden 2004. Byl tam take pozmenovaci navrh, ktery navrhoval tusim 1. duben 2004. Kazdopadne se ti muze pristi rok stat, ze nektera z tvych oblibenych vod uz nebudu ve sprave MRS nebo CRS, ale budes muset zaplatit dalsi penize (povolenku), abys tam mohl lovit.

Ondra - Profil | St 5.11.2003 9:12:09

Golem: Sorry, nic ve zlém, já mám taky k ledasčemu výhrady. Nicméně, jistě víš, že byla stanovena minimálně 5-letá ochranná doba, kdy se poměry nezmění. Nevím, jestli se jim nepodařilo dostat do zákona nakonec 10 let. Proto považuji takové plašení ohledně sezony za blbost. Jinak s tebou většinou souhlasím.

V_L_K | St 5.11.2003 7:48:26

Já bych si je taky nekoupil, ale co dělat když mám rybaření tak rád.Budu cyhtat dokud to půjde a takových jako já,troufám si tvrdit bude většina.S těma penězma máš Goleme uplnou pravdu jestli ten zákon projde tak si klidně někdo ty naše ryby koupí, které budeme my rybáři letos i v budoucnu platit.

Golem | St 5.11.2003 7:42:40

Konecne odpoved od predsedy:

Vážený pane kolego,

Protože nejsem ignorant jak si už teď možná myslíte, cítím povinnost se Vám omluvit za to, že jsem dosud nereagoval na Vaše e-maily a v rychlosti vysvětlit v jaké situaci se momentálně nacházím.
Divoká privatizace, v našem případě spíš destrukce, o které se zmiňujete započala v naší organizaci už počátkem tohoto roku. Je o to hrozivější, že ji započali vlastní lidé.Mám na mysli dlouholeté funkcionáře naší organizace – zcela bezcharakterní jedince -s komunistickou minulostí, kteří v souvislosti s připravovaným zákonem o rybářství ucítili svoji příležitost. Od jara tohoto roku vedeme celou řadu soudních sporů o rybníky, které naši dědové postavili a které jsme užívali k chovu ryb více jak padesát let.
Přes veškeré úsilí, které těmto záležitostem věnujeme se domnívám, že nakonec stejně budeme poraženi. Analýza všech důvodů proč tomu tak bude by zabrala spoustu času i stránek.
Samozřejmě sdílím přibližně stejný názor na připravovaný zákon jako Vy s drobnými výhradami k Vašim připomínkám.
Vzhledem k tomu , že je ráno 5.30 hod kdy píši tuto stručnou odpověď a za chvíli musím odjet připravovat jako manažer rybochovu pověřený výborem MO výlovy chovných rybníků musím vše ještě více zestručnit.
Vývoj v oblasti přípravy nového zákona pochopitelně sleduji a stejně jako Vy nemám z tohoto postupu dobrý dojem. O celkovém vývoji jsou MO pravidelně informovány zástupci Rady MRS bohužel vždy s minimálně se čtvrtročním odstupem a tím pádem můžeme tento vývoj ovlivnit pouze zprostředkovaně.
Pokud jde o mou osobu jsem v současné době vytížen n a doraz zejména v souvislosti s podzimními výlovy nejen kaprovitých ryb ale i pstruhů z chovných potoků apod.

Velmi rád bych se s Vámi sešel osobně bylo-li by to možné. Myslím, že by bylo dlouho o čem hovořit.
Když si dám dohromady všechny skutečnosti, které se týkají budoucnosti sportovního rybářství bohužel docházím k podobnému závěru který jste naznačil a to , že zánik svazu by mohl možná být i řešením.
Teď už však musím odjet. Omlovám se a snad v naší diskusi budeme moci někdy v klidu pokračovat.

Petrův zdar

Luděk Herberger
předseda MO Brno 5



Golem | St 5.11.2003 7:18:52

Ondra: Jestli myslis navrh zakona a provadeci vyhlasky, tak nekolikrat. Uz sem osilal i pripominky k provadeci vyhlasce - bez odezvy. Proste mne sere, jak MRS a CRS bojkotuje vsechny nase dopisy, co dostali. Jejich pristup byl krasne popsanej brachem (viz otazka Navrh rybarskeho zakona. Pochybuju, ze to z nich vubec nekdo cetl. Ohledne tech povolenek. Tu cenu, kterou platime, tak z toho se pak vysazujou ryby. Sorry, ale nebudu investovat do neceho, co si pak nekdo v pochybnym vyberovym rizeni veme a sklapnu hubu. Je to nefer ze strany MRS a CRS a myslim, ze to moc dobre vi. Proto se snazi hrat metrvi brouky. Doprdele vzdyt ty ryby platime vsichni a jestli je Vam to jedno, tak mne ne. Ja si teda papiry kupovat nebudu a taky ty duvody reknu na schuzi.

Ondra - Profil | St 5.11.2003 7:02:53

Goleme, Ty jsi úplně zešílel, četl jsi ten návrh? Kdyby jsi mi napsal takovou kravinu, asi bych s Tebou také nekomunikoval.

siro | St 5.11.2003 6:54:52

Golem:ovlivníš tím akorát někoho na místní org. a tomu to bude jedno(řekne si:prostě nasadíme o vaše prachy míň ryb).
Radě při ČRS a svazu,je i petice putna.Naloží s ní jako se všemi stížnostmi na jejich práci,které sme jí posílali.
O prachy jde jen podniku který očekáva zisk,což nezisková zájmová organisace není.