Drákula

- Rendy

Červený tip suché mušky rudořitky dokáže probudit rybu, která jinak nejeví o nabízené mušky zájem. Stejně tak pstruh jen málo odolá mokré březnovce která probrázdí těsně pod hladinou nad jeho stanovištěm. Tyto dva druhy mušek by mohly psát dějiny. Těžko se dá zjistit kdo první navázal jeden či druhý vzor. Oba jsou velice účinné a určitě mají tisíce jejich příznivců v řadách muškařů. Jsou dny kdy zlatohlavé nymfy nabízené rybám těsně nade dnem slaví veliké úspěchy.

jedna

Černé mono křídlo jezerní mušky „vivi“ pomalu tažené stojatou vodu, které se ladně vlní při každém zatažení za šňůru je dráždivým lákadlem snad pro všechny ryby. Když spojíme všechny tyto čtyři mušky a z každé použijeme to, co ji dělá pro ryby tak dráždivou, je na světě „Drákula“.

jedna

Možná tento vzor již existuje pod jiným jménem. Já jsem si tuto mušku pojmenoval takto. Dokáže ryby vyprovokovat a přesvědčit k záběru i v době, kdy ostatní mušky selhávají. S oblibou ji používám na mimopstruhových revírech k lovu tloušťů a okounů. V menších variantách jí nepohrdnou ani cejni, plotice, podoustve a kapři. S muškou můžeme chytat jak na krátkou či dlouhou nymfu, chytat s ní napříč proudem jako s mokrou muškou, či jí přidržovat v proudu, nebo oživovat při stahování.

jedna

Moji důvěru si získala i při jezerním chytání, kdy s touto muškou převážně začínám. Váži si různé barevné varianty, kdy tip na konci mušky dělám dvoubarevný v kombinaci s jasně žlutou barvou, tělíčko kroužkuji stříbřitou lametkou nebo zelenou holografickou a za kuličku přidávám několik ovinů nadabovaného spektrálního dabingu. Osvědčila se mi oranžová a fialová barva. Muška pak vypadá sice jako nějaká pouťová atrakce, ale v přikalené vodě kde je menší viditelnost právě tyto body na mušce mají za úkol rybu zaujmout.

jedna

Kombinovat se dá i s použitými materiály a délkou samotného mono křídla. To vytvořené z CDC peří udrží mušku, která má místo mosazné kuličky plastový, nebo skleněný korálek i na hladině stejně jako suchou mušku, nebo při vedení na pod hladinové šňůře se tato muška jen částečně potopí a zůstává těsně pod hladinou. Takovou mušku umisťuji převážně na první přívěs a za ni dvě mušky různých velikostí s těžší zátěží v různých barevných kombinacích. Velkou výhodou mono křídla je, že se při nahazování a stahování nemotá do obloučku háčku, jako se to stává u jezerních lur a přitom si zachovává svůdný pohyb. Na vysazené pstruhy duhové je tento dráždivý vzor velmi účinný. Mušky vážu v menších velikostech na háčcích č. 10-14.

jedna

I když se mi černá barva jeví jako nejlepší, často zkouším stejné mušky navázané v různých barevných kombinacích .V době, kdy je voda plná potěru a ryby jezdí hodovat na tuto rybí droboť, není na škodu nasadit právě bílé vzory s delším mono křídlem. Velikost je třeba volit podle toho na jakou potravu se ryby v danou chvíli specializují a co preferují. Často se vyplatí hledat velikost a barvu nástrahy, měnit způsoby oživování, než bezhlavě střídat všechny druhy mušek.

jedna

Kdyby stačil jeden vzor mušky na všechny druhy ryb, bylo by to mnohem jednodušší rozhodování, co na konec návazce navázat. Tak jednoduché to ale není. Ani „Drákula“ nedokáže zázraky. Měl jsem v úmyslu tímto článkem poukázat na mušku, kterou určitě mnozí znají, ale málo používají. Nakukuji do krabiček ostatních rybářů , diskutujeme o muškách. Zdá se mi, že mušky vázané s mono křídlem jsou stále v ústraní, i když jejich účinnost je někdy překvapující. Rozhodně mladým adeptům muškařiny může tento článek posloužit jako inspirace při vázání.

Autor: Rendy - ®

Diskuse k článku (5 reakcí)

Přečteno: 15 999x
Průměrná známka: 1.26