Britská mezinárodní muškařská výstava

- Firetiger

jedna

Mezinárodní Britská muškařská výstava - British Fly Fair Intrernational - je jednou z největších výstav svého druhu v Evropě. Výstava se koná každoročně ve městě Stoke-on-Trent, příznačně ležícím poblíže míst odkud pocházel Isaak Walton, autor knížky Compleat Angler. Letos jsem se rozhodl splnit své dlouholeté přání a na tuto výstavu jsem se zajel podívat. Hodně mi pomohly kontakty z internetu, takže jsem si troufnul cestu do Anglie sám.

jedna

Na první pohled mne na výstavě zaujala její velikost - výstava velikostí odpovídala Rybářství v pražském Veletržním paláci, ale byla celá věnována pouze muškaření. Odehrávala se ve ve dvou dočasně postavených halách - v první z nich bylo přibližně sto stánků komerčních i nekomerčních vystavovatelů - své služby zde nabízely cestovky na Nový Zéland, do Trysilu v Norsku a dokonce agentura Axamit z Liberce. Druhá, o něco menší část výstavy byla věnována vázání. Své umění zde předvádělo kolem padesáti vazačů z Evropy a Severní Ameriky.

jedna

Bylo zajímavé, jak se různilo pojetí jednotlivých stánků: některé byly vyloženě prodejní, a nabízely klasickou muškařskou bižuterii jako bavlnky, háčky a skalpy; jiné byly propagační a věnovaly se převážně rozdávání katalogů a propagaci internetových stránek. Hodně stánků se věnovalo knihám - svůj stánek měl obchod knihami a nakladatelství Coch-y-Bonddu Books, kde mají slabost pro muškařinu podobně jako u nás pan Liška / Fox; své knihy podepisovali pánové Malcolm Greenhalgh a Oliver Edwards.

jedna

Na stánku UK Fly Dressing Fora jsem se okamžitě cítil doma. Jednak jsem se zde ocitl mezi kolegy standardních rybářských postav, a druhak mi na přivítanou (v půl desáté ráno) nalili domácí ovocnou kořalku.

jedna

Silný dojem zanechal stánek Sarah Briston - jednak byly její akvarely klasických lososích much naprosto úchvatné, a druhak tu měla na zviditelnění (nebo na ochranu?) nefalšovaného Skota v plném kroji.

jedna

Zajímavou expozici měli pánové z Alternative Tackle Company. Pan Leen Huisman zde představoval svůj nový model navijáku na keltské motivy a vystavoval zde své ručně vyrobené titanové navijáky. Byly to kousky vytříbeného vkusu, svojí cenou mířené na skutečné znalce. Radost polaskat pohledem, ale nevšiml jsem si zda během výstavy některý z nich našel svého kupce.

jedna

Zajímavé bylo navštívit stánek pana Johna Emersona, britského dovozce firmy Hanák. Mezi záplavou zahraničních a pro mne cizích výrobků bylo potěšující potkat důvěrně známé české háčky a vzory much, nabízené zde jako obrovská exotika - opravdové české nymfy až z dalekých Čech!

jedna

Ve srovnání s českými výstavami mi zde přišlo větší zapojení neziskových organizací - svůj stánek zde měli Angler's Trust, podporující zájmy všech rybářů, Wild Trout trust bojující za pstruhy a jejich prostředí i Grayling Society, která zastává zájmy lipanů a jejich lovců. Tyto neziskovky mi přišly mnohem lépe organizované nežli cokoliv co jsem na toto téma měl možnost vidět v ČR. Jen s obtížemi si v našich podmínkách dovedu představit programy jako Casting For Heroes, což je nadace která muškařením usnadňuje zapojení do života vojákům vracejícím se z bojových misí v zahraničí, a Casting For Recovery, která se snaží pomocí muškaření pomoci dámám s rakovinou prsu.

jedna

Velmi zajímavou neziskovou organizací, která zde byla hodně dobře vidět, byla Fly Dressers Guild, což bych přeložil jako společenstvo vazačů. Společnost propaguje vázání mušek, pro své členy vydává časopis o vázání, organizuje vazačské semináře v řadě měst v UK a má nasmlouvané výhodné ceny od vybraných dodavatelů vázacích potřeb. Na stánku FDG si mohl i úplný začátečník pod vedením instruktora zkusit uvázat první mouchu a odnést si jí v krabičce domů.

jedna

Nejvíce času jsem pochopitelně strávil v hale vazačů. Svoje triky zde ukazovala skutečná špička Evropy. Andy Baird zde ukazoval své miniaturní mouchy velikostí 24 - 32; David Wolsoncroft-Dodds předváděl štikové mouchy velikosti mírového pstruha; Johan Put vystavoval věrné modely hmyzu a Peter Joest neodolatelné vzory sépií s chapadly z pštrosího peří.

jedna jedna jedna

Z vázání na mě velký dojem udělaly lososí mouchy. Jedná se o odnož muškaření která není v Čechách příliš rozvinuta, takže veškeré lososí mouchy pro mne byly nové. Na krabičky kolegů z Islandu, kde mají lososy v každé druhé řece, jsem hleděl vyloženě v okouzlení.

jedna

Z výstavy jsem si odnesl spoustu dojmů, igelitku katalogů a propagačních materiálů, hromadu fotek, kontaktů a nově nabytých přátel a velmi milé vzpomínky na setkání s lidmi, kteří opravdu fandí muškaření. Jediné, co mě na výstavě mrzelo bylo, že mezi vazači nebyl žádný zástupce české muškařské školy. Budu doufat, že se nad sebou organizátoři zamyslí a do budoucích ročníků tuto drobnou vadu odstraní.

Autor: Firetiger - ®

Diskuse k článku (17 reakcí)

Přečteno: 9 143x
Průměrná známka: 1.28

NŠest dní na Rio Itapara

Tak jsem se dočkal. Můj klukovský sen poznat amazonský prales se začíná naplňovat. Stojíme spolu s Honzou, mým kamarádem z dob studií, v Manausu na letišti.