Klipování vlasce

- Peter Sabo

S metodou zakrmování malého prostoru ve stejné vzdálenosti se na 100% ztotožňuji. Vadily mi jen způsoby zaklipování, u kterých není snadné vlasec rychle uvolnit po zaseknutí větší ryby. Odklipovat večer při záběru kapra vlasec z kliku cívky, je, myslím, úplně nemožné a používání zavařeninové gumy mě taky příliš nenadchlo.

Nakonec jsem si pomohl gumou, která se používá do oblečení. Tato pomůcka se dobře nasazuje na cívku navijáku, je bezporuchová a její velkou předností je pružnost, která eliminuje přetržení vlasce při nahazování.

Co potřebujeme

širokou gumu do oblečení, širokou textilní pásku, šicí potřeby

Pracovní postup

Při výběru gumy vycházíme z velikosti cívky. Pro jednoduší sundávání (odklipování) je dobré, když je guma cca o 5 mm širší než cívka. Délku ustřihneme asi o 1 cm delší než je obvod cívky s vlascem, takto nám to poslouží pro pevnější přišití. Guma by měla na cívce sedět těsně, při opaku hrozí při záseku její samovolné vyskočení.

Po sešití (nejlépe na šicím stroji) je dobré spoj dokola přelepit textilní páskou. Zamezíme tím zachytávání se vlasce o špatně sešitá místa. Navíc nám tím vznikne zpevněné, odstávající místo nad cívkou za které se klip dá lehce a rychle sundat.

Díky feederu se mi v tomto roce povedlo ulovit více kaprů než v předešlých letech dohromady a u žádného jsem neměl problém rychle vlasec odklipovat a rybu pohodlně zdolat.

Další vychytávky

Na tubus, o kterém už se psalo, jde jednoduše vyrobit popruh. Stačí jen vyvrtat díry o průměru zvoleného provazu nebo popruhu a po provlečení zajistit provaz uzlem. Pomocí zahradnické pásky nebo suchého zipu se dá na tubus přidělat tyč na plavačkový podběrák nebo vidličku.

Při chytání není vždy naše pozornost stoprocentně zaměřená na prut. Při záběru větší ryby pak hrozí převrácení prutu nebo i jeho ztráta. Jako dobrá pojistka se mi osvědčil ohnutý drát viz. foto. Pokud je umístěný až na konci rukojeti, nehrozí jeho vytahování při záseku.

Autor: Peter Sabo - ®

Diskuse k článku (17 reakcí)

Přečteno: 20 877x
Průměrná známka: 1.85