Šnůra na multiplikátor

- Tomáš Hanáček

Už se vám stalo, že jste si pořídili multiplikátor, koupili jste si pletenou šňůru, kterou jste si sami namotali, a při zdolávání ryby se vám celý návin protáčel? Ano, i tohle se může přihodit. Chtěl bych vám v krátkosti poradit, jak tomu předejít. Je velmi nepříjemné, když zdoláváme velkou rybu v místech, kde je mnoho překážek, do nichž může ryba vplout. A kvůli tomu, že se nám protáčí celý návin, rybu neudržíme a přijdeme o ni. Proto musíme návin proti protočení zabezpečit.

Ne všechny cívky multiplikátorů mají kolíček pro zajištění šňůry, a proto si ji musíme zabezpečit jiným způsobem. Připravíme si prut, na který připevníme multiplikátor, novou pletenou šňůru na cívce a lepicí pásku (já používám pásku k izolaci elektroinstalace). Než začneme pletenou šňůru na cívku multiplikátoru namotávat, musíme ji dostatečně odmastit. Cívka je totiž u nového multiplikátoru ošetřena konzervačním olejem a lepicí páska by se nám na ni nemusela přichytit.

Na konci pletené šňůry si uděláme smyčku, která musí být dostatečně velká, aby jejím okem prošla plastová cívka, na níž je namotaná pletená šňůra. Toto oko začneme provlékat očky připraveného prutu od posledního směrem k multiplikátoru.

Oko protáhneme okolo cívky multiplikátoru a vracíme se zpět očky. Když provlékneme poslední, oko roztáhneme a prostrčíme jím celou plastovou cívku s pletenou šňůrou. Pak pomalu vytahujeme pletenou šňůru z prutu, přičemž se nám oko stahuje k cívce multiplikátoru. Po úplném vytáhnutí pletené šňůry z prutu nám oko, které jsme vytvořili na začátku, pěkně obepne cívku multiplikátoru. Oko dostatečně stáhneme, ustřihneme si asi dvacet centimetrů lepicí pásky a její začátek nalepíme na cívku multiplikátoru v místě, kde je stáhnuté oko pletené šňůry. Zbytek nalepíme na šňůru, která vychází s cívky multiplikátoru.

Pomalu začneme namotávat. Tím se začne ukládat pletená šňůra i s nalepenou lepicí páskou a řádně se přilepí k cívce.

Poté stačí pletenou šňůru řádně namotat na multiplikátor. Doporučuji za pomocí druhé osoby přibrzdit cívku s pletenou šňůrou tak, aby utažení šňůry na cívce multiplikátoru bylo dostatečné. Tímto způsobem se dá předejít případným nepříjemnostem.

Přeji hodně štěstí a úspěchů u vody!

Autor: Tomáš Hanáček - ®

Diskuse k článku (9 reakcí)

Přečteno: 19 094x
Průměrná známka: 1.3