Chov masných červů

- HP

      K napsání tohoto článku jsem se rozhodl po velmi zajímavé diskusi, která probíhala v loňském roce zde na MRKu. Bylo v ní uvedeno velké množství různých teorií, ale žádná z nich neuváděla přesnější návod na to, jak si doma červíky odchovat. Já sám jsem již před několika lety začal spřádat plány, že si na chalupě odchovám svoje vlastní masné červy, a přestanu tak být závislý na rybářských obchodech, a to hlavně při větších objemech. Pro tento účel jsem si tedy dle mých představ vyrobil zařízení (bednu) k jejich odchovu.

Stavba bedny pro odchov masných červů

      Nejprve vás seznámím s tím, jak jsem bednu zkonstruoval a jaké důvody mě k tomu vedly. K výrobě jsem použil materiál, který jsem porůznu posbíral jako odpad u nás na chalupě.

      Bedna se skládá ze dvou oddělitelných částí. Spodní část slouží jako místo pro položení pletiva s potravou pro červy, uchování již odrostlých červíku a zároveň stojánek. Horní část pak funguje především jako ochrana před vlivy počasí a místní fauny, která by zde jinak mohla najít snadnou potravu.

K výrobě bedny budeme potřebovat:
  • ocelový drát o průměru 5 až 10 mm
  • překližkové prkno
  • sololitovou desku
  • ocelové pletivo
  • měkký drát
  • dřevěnou lištu
  • plech
  • vruty do dřeva
  • hřebíčky

Postup výroby

      Podle tvaru a velikosti použitého pletiva, na které budeme pokládat návnadu, si určíme vnitřní půdorys bedny. Naprosto dostačujícím je podle mého názoru rozměr pletiva 20 x 30 cm. Dle vnitřního rozměru bedny si tedy nařežeme překližkové prkno. Uříznutá prkna delší strany si položíme na sebe a zhruba ve 2/3 výšky a 5 cm od okraje vyvrtáme na každé straně průchozí otvory, jimiž po sestavení bedny protáhneme ocelový drát, jež bude sloužit pro položení pletiva s návnadou a zároveň bude držet horní část bedny. Nyní pomocí vrutů do dřeva a vrtačky spojíme překližková prkna do zvoleného tvaru. Na dno bedny použijeme sololitovou desku, kterou připevníme hřebíčky. V tuto chvíli máme základní tvar bedny hotový. Dále je však vhodné přidělat bedně podstavec nebo nožičky tak, aby nebyla na zemi, a nenatahovala se tak do dřeva vlhkost. Vyřešit to můžeme například tak, že v rozích spodní části bedny vyvrtáme otvory podle průměru námi použitého drátu. Tento drát následně seřízneme tak, aby po zasunutí do vyvrtaného otvoru vyčníval alespoň 10 cm. Tímto krokem nám vznikly nožičky. K dokončení spodní části bedny zbývá již jen protáhnout nosný drát dírami ve vrchní části bedny. Drát je výhodnější uříznout mírně kratší, tak abychom se při následných manipulacích s bednou neporanili. V tuto chvíli je spodní část kompletně hotová.





      Horní část bedny se bude skládat opět z překližkového prkna spojeného do námi vybraného tvaru tak, aby ho bylo možno co nejpřesněji nastrčit do spodní části bedny. Na horní část bedny přiložíme pletivo nebo, jak jsem použil já, vystříhanou perlinku. Tato zábrana umožňuje mouchám a masařkám přístup na nabídnutou potravu, ale zároveň ji ochraňuje proti ptákům, kočkám, a jak jsem poznal, tak i slimákům.

      Na pletivo přiložíme latičky a přichytíme hřebíčky tak, aby se nemohlo nikam nepohybovat. Dále je třeba přidělat stříšku. Já jsem zvolil pozinkovaný plech, který na všech stranách bednu přesahoval alespoň o deset centimetrů. Tímto přesahem jsem měl zaručeno to, že i při dešti se silným bočním větrem nedojde k tomu, že voda steče po straně vrchní části dovnitř bedny, a tím mi zničí vyrobené červy. Plech ohneme do tvaru V a pomocí vrutů do dřeva připevníme k vrchní části bedny.

      Nakonec si již jen připravíme vnitřní pletivo, na které budeme pokládat námi vybranou návnadu. Po stranách tohoto pletiva je dobré si například z měděného drátu udělat úchytky, kterými tuto mřížku pohodlně vyndáváme a zase vracíme nazpět, aniž bychom přišli do většího kontaktu s návnadou pro červy.

      Na vnitřní spodek bedny doporučuji nasypat piliny. Ty je dobré již před samotným nasypáním do bedny přesít přes cedník o rozměru očka 1 až 2 mm. Tato počáteční úprava se nám vrátí ve chvíli, kdy budeme chtít hotové červíky vybrat. Při čištění nám v cedníku zůstávají pouze červi bez nadbytečného množství pilin. Jako alternativa k použití pilin je možno využít suchého písku. Piliny nebo písek ve spodní části bedny navíc fungují, jako úkryt pro červíky, kteří zde hledají místo pro zakuklení, a nemají potřebu nám odsud utíkat jinam. Zároveň se zde částečně očistí od mastnoty, která na nich jinak zůstává zachycena.



Můj odchov masných červů

      Pro první pokus jsem použil jako návnadu kousky točeného salámu a odřezky hovězího masa.

      To se ovšem u očekávaných masařek nesetkalo s pochopením a po týdnu kromě jednoho ošklivého hnědého slimáka a různých broučků zde nebylo ani památky po muších vajíčkách nebo dokonce červících. Prvním nezdarem jsem se ovšem nenechal odradit a další pokus na sebe nenechal dlouho čekat. Tentokrát jsem si na chalupu přivezl jako návnadu zbytky z uloveného kapříka, které by jinak skončily v kontejneru před domem. Na mřížku jsem vyskládal hlavu a ploutvičky a nechal bedýnku částečně pootevřenou tak, aby měl hmyz dobrý přístup. Nebyl jsem si jistý, jestli první neúspěch nebyl způsoben i omezeným přístupen svrchu. Večer jsem ovšem nechal bedýnku pootevřenou, což s nadšením přivítaly místní kočky a udělaly si zde hostinu. Jediné, co po jejich řádění zůstalo, byla kapří hlava, která byla příliš velká, a nedala se tak vytáhnout odkrytými rohy. Přikryl jsem ji tedy vrchní částí bedny a říkal si, že z toho asi ani tentokrát nic nebude, ale uvidím další víkend.

      Následující pátek hned po příjezdu jsem si zašel bedýnku a její obsah zkontrolovat. Jaké bylo moje překvapení, že z hlavy zůstaly jen oholené kosti a na dně v rohách bedničky se piliny jenom vlnily od červího pohybu. Vzal jsem si tedy k ruce sítko na přesívání a dva kbelíky, do jednoho jsem přesíval piliny z červíků a do druhého dával červíky s většími částmi pilin. Pozdějšími pokusy jsem tedy došel k poznání, že je již dopředu lepší do bedny si piliny přesít a dát vrstvu asi 1cm. Toto množství stačí pro očištění červů a zároveň se pak rychleji červíci očistí.

      Nakonec mi tedy tak zůstalo asi 1,5 deci červíků, kteří byli velikostně mnohem menší než červíci prodávající se v klasických obchodech. Na druhou stranu se zde vyskytovaly i vyloženě přerostlí červi.

Rady ohledně odchovu

      Při domácím odchovu červů dochází přeci jen k zápachu, ačkoli zřejmě díky konstrukcí mé bedny nebyl pro okolí nikterak strašný, přesto doporučuji umístění zařízení dál od obytné části, nejlépe někam do stinného rohu zahrady.

      Jako návnadu pro hmyz je lepší použít tuhé části masa, kostí a podobně, ze kterých nebude kapat voda nebo tuk, který znehodnocuje piliny a způsobuje obtíže při čištění červů. Určitě je lepší vyzkoušet několik druhů návnad a najít si tu, která bude nejúspěšnější.

      Červi vzniklí při domácím odchovu jsou dosti mastní a nepříliš voňaví, proto je po jejich očistění od pilin vhodné je vyprat ve slabém jarovém roztoku, který je odmastí a zároveň částečně zbaví zápachu.


Hrubé čištění červů

Jemné čištění červů

Shrnutí

      I když množství odchovaných červů nedosahovalo mých představ, jisté výhody zde nacházím. Například na chalupách nebo v oblastech, kde by se nám jízda pro pár červíků značně prodražila, nachází domácí odchov svoje uplatnění. Dají se tak i využít zbytky, které by jinak skončily v popelnici. Dále, a co si budeme nalhávat, takoví vlastnoručně odchovaní červíci nám dělají radost z toho, že se nám něco podařilo, a zvláště pak ve chvíli, kdy se nám na ně povede ulovit nějakou tu rybu.

Autor: HP - ®

Diskuse k článku (69 reakcí)

Přečteno: 192 336x
Průměrná známka: 1.37