Položená jinak (lov s feederovými pruty) II. část

- Jan Slavík (převzato z časpoisu Kajman 3/2000)

V předešlé části jsme se zajímali hlavně o pruty. Jaké, jak dlouhé a za kolik. Dnes se podíváme na opačnou stranu naší udice. Pečlivě si prohlédneme používaná krmítka. Spousta druhů, velikostí a způsobů použití mnoha rybářům způsobí nemalé problémy při nákupu a používání. A tak se dejme do toho.


1. Otevřená krmítka:
Jsou to ponejvíce malé plastové trubky o průměru 2 až 3 cm s volnými konci. Po boku mají upevněn plátek olova coby zátěž. Dále jsou to válcové drátěné klece se stejnou velikostí jako plastové trubky. A opět mají v jedné části připevněn kousek olověného plechu.


2. Uzavíratelná krmítka:
Plastová trubka o průměru 2 až 3 cm na obou koncích uzavřená víčkem. Víčka i stěny krmítka jsou perforovány několika otvory.

3. Krmítka speciální:
Do této skupiny lze zařadit všechna ostatní krmítka jež nejdou přiřadit k výše uvede ným skupinám.

Krmítka otevřená Viz. obrázek A:
otevřené krmítko se zátěží na spodní straně Nejznámější typ krmítka. Tento způsob uložení zátěže je nejuniverzálnějším typem s nímž se můžeme při rybolovu setkat. Lze téměř říci, že v běžné praxi je to jediný používaný typ otevřeného krmítka s nímž se setkáme.


Krmítka uzavíratelná Viz. obrázek B:
uzavíratelné krmítko se zátěží na spodní straně Umístění zátěže na spodní straně krmítka patří k nejpoužívanějším. Nasazujeme jej prakticky ve všech případech koncových sestav udic.

Tento způsob umístění zátěže využíváme pro lov válením krmítka po dně v silně proudivých místech.

Viz. obrázek C: uzavíratelné krmítko se zátěží přímo v krmítku. Je obměnou předešléhotypu, o něco málo se s ním vázne.


Krmítka speciální Viz. obrázek D: krmítka Ritchwort
Jde o zcela speciální výrobky se kterými se při lovu na položenou setkáváme relativně málo. Tento typ, jenž je na obrázku spíše využijeme při klasickém "českém" rybolovu s krmítkem. Jde o to že s ním lze lovit například na způsob únikové udice s boilie či kukuřicí.

Kde jaká krmítka použít a na jaké návnady se hodí Jestliže bych měl obecně rozdělit krmítka podle typu vody na které je používám provedl bych to následně: Otevřená krmítka je nejlepší použít na vodách stojatých nebo velmi pomalu tekoucích, kde nám jde o to, aby nástraha co nejrychleji expandovala do vodního sloupce. Naopak krmítka uzavřená nám mají nástrahu co nejdéle udržet na místě vnadění. Tento efekt potřebujeme hlavně v místech s rychlým prouděním, protože relativně malými otvory je krmení odplavováno podstatně pomaleji než z krmítka otevřeného. Toto rozdělení není třeba ortodoxně dodržovat, protože v rybářské praxi se najdou okamžiky, kdy potřebujeme například v proudící vodě vytvořit dlouhou krmnou stopu na což se nejlépe hodí klasické otevřené krmítko, z něhož je naše návnada téměř okamžitě odplavena.


Tip pro uzavíratelná krmítka
Když lovím na místě kde voda velice silně proudí a moje nástraha mi zmizí z krmítka během okamžiku použiji pro zmírnění tohoto efektu klasickou elektrikářskou izolační pásku, kterou překryji polovinu otvorů v krmítku. Velice vhodné je toto udělat při vnadění konopným semínkem.

VÝROBA KRMÍTKA Z KRABIČKY OD FILMU
Budete potřebovat : krabičku od filmu i s víčkem, ostrý vrták do dřeva 8 mm, dřevěnou kulatinu aby ji bylo možno relativně pevně zasunout do krabičky, vrtačku, svěrák, lihový fix, páskové olovo a kousek pevného vlasce nebo pletené šňůrky, ostrý nůž nebo skalpel, silnější nůžky na stříhání olova, sekundové le pidlo, metr.

Pracovní postup
1. Z olova si odstřihněte pásek o šířce cca 1 cm a délce 8 cm pro lehkou variantu a 16 cm pro těžkou variantu krmítka. Olovo přehněte na 1/2 nebo na 1/4 tak, aby byl pásek 4 cm dlouhý.
2. Nyní vezměte krabičku od filmu a nasaďte ji na dřevenou kulatinu. Metrem si odměřte po obvodu 1 cm vzdálenost asi 2 až 3 mm od každého kraje. Fixem si vše označte.
3. Nožem prořízněte vyznačené otvory do takové šíře, aby šel olověný pásek ztěžka protáhnout.
4. Na zbylé ploše pláště si vyznačte pravidelně středy pro otvory. Vrtákem 8 mm je vyvrtejte.
5. Pokud chcete vyrábět krmítko otevřené nožem odřízněte dno krabičky, tak aby nedošlo k poškození podélného otvoru pro olověný pásek.
6. Nyní si z vlasce vytvořte smyčku o délce 5 až 8 cm. Konce olověného pásku ohněte do 90 _ na rozteč otvorů a zasuňte je do nich. Smyčku vložte zevnitř jedné strany za vyčnívající kousek pásku. Lehce natřete lepidlem plochu pásku na obou volných koncích a přihnete ke stěně krabičky. V tento okamžik máme otevřené krmítko hotové.
7. Jestliže si chcete vyrobit krmítko uzavřené, provrtejte ve dně krabičky pouze otvor vrtákem.
8. Nyní si musíme upravit víčko krabičky. Vrtákem excentricky vyvrtejte dva otvory. Jedním bude do krmítka proudit voda, druhým posléze provlékneme upevňovací smyčku.
9. Teď postupujte podle bodu 6.
10. V tento okamžik stačí pouze provléknou smyčku přes otvor ve víčku a krmítko je hotovo.

J.S.

Autor: Jan Slavík (převzato z časpoisu Kajman 3/2000) - ®

Přečteno: 12 095x
Průměrná známka: 1.75