Výroba zakrmovací rakety

- Figos

      Pro ty z vás, kteří si rádi vyrábíte své zlepšováky doma, mám super návod, jak si vyrobit zakrmovací raketu skoro zadarmo. Pokusím se co podrobněji popsat svůj postup.

tavna pistole

Budete potřebovat

  1. Umělou trubku průměru, který si zvolíte (4 cm)
  2. Polystyrenovou kouli o průměru trubky (4 cm)
  3. Vrták na dané otvory (6, 8, 10 mm)
  4. Obratlík na sumce
  5. Odhozovou šňůru (0,18)
  6. Tavnou pistoli
  7. a to hlavní - chuť do výroby
tavna pistole

Postup

  1. Z odpadní trubky, kterou zakoupíte v jakémkoliv obchodě typu Obi, Baumax za cca 80 Kč za 150 cm dle zvoleného průměru, odříznete pilkou kus o takové délce, jak dlouhou vnadící raketu požadujete - např. 15 cm.
  2. Nyní si můžete si rozměřit a nakreslit středy děr a vyvrtat dírky o průměru, který vám vyhovuje. Dírky jsou od toho, aby umožnily lepší a rychlý rozpad šrotu či vysypání kukuřice nebo jiné směsi v raketě a aby bylo možné raketu po nahození snadněji táhnout zpět ke břehu.
    Pokud nemáte vrtačku, můžete se pokusit dírky udělat silným rozžhaveným hřebíkem.
  3. Po vyvrtání děr do trubky zabrousíme chloupky z vrtání, můžeme je i šikovně sežehnout nad plamenem.
  4. Po vybroušení trubky přistoupíme k lepení polystyrenové koule, kterou zakoupíte v květinářství, papírnictví či v Baumaxu, Obi apod. za cca 8 Kč.
    Kouli opracujeme tak, aby šla vsadit natěsno do trubky. Potom vezmeme tavnou pistoli a zevnitř zatavíme stěny v místě, kde se koule dotýká stěn trubky.
    Místo tavné pistole lze použít jiná lepidla, ale pozor, aby nerozleptala polystyren.
    Lepidlo tvrdne rychle, takže počkáme jen chvíli, a můžeme vyvrtat dírky na odhozovou šňůrku.
  5. Vyvrtáme u vrchní hrany trubky dvě malé dírky proti sobě (opět lze místo vrtání jen protavit hřebíčkem), do kterých navážeme silnou rybářskou pletenku s obratlíkem. Do vyvrtaných dírek pro šňůru můžeme vložit proti oděrům a přetržení šňůry váleček z brčka nebo gumovou hadičku či bužírku. Na šňůru navlečeme obratlík a upevníme ji uzly ve dvou daných dírkách. Úchyt ze šňůry by měl být alespoň 20 cm dlouhý.
  6. Je možné na raketu přidělání křidélek. Použijte např. staré umělohmotné pravítko, vyřízněte z něj 4 stejná křidélka (raději menší, budou lépe držet) a přilepte je tavnou pistolí souměrně k raketě v její horní části. Pro kratší vzdálenosti křidélka nejsou nutná.
tavna pistole

      Pokud jsme tohle všechno zvládli, raketa je připravená. Vyzkoušejte si u břehu, že se po vložení návnady do rakety a ponoření do vody raketa přetočí a obsah vysype. Pak máte jistotu, že funguje, a můžete krmit.

      Myslím si, že je lepší se pokusit o vlastní nenáročnou a zábavnou výrobu uděláte, než něco drahého kupovat. Už jen pro ten dobrý pocit…

Autor: Figos - ®

Diskuse k článku (105 reakcí)

Přečteno: 29 042x
Průměrná známka: 1.28